用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 天水圍李兆基再有中一生升港大
樓主: angelatjiu
go

天水圍李兆基再有中一生升港大 [複製鏈接]

學校宣傳技倆?

twhkleung 發表於 23-9-9 12:37
点解埋d無参考性的個別例子,往往都在那些非1A非神校出現?这些1 A,神校基本上盡收全港最"叻‘’的学生, ...

果個神童唔係學校教出來, 係天生.

至於狀元都在1A學校, 以前D人唔會周圍跳, 安於附近既中學, 宜家人人識玩, 北區都要出SP CO-ED讀啦
有咩辦法唔集中晒係佢地度.  

Mchacha 發表於 23-9-22 07:58
學校宣傳技倆?
咁呢啲勁 case 主動講出黎都好正常既

bananaGi 發表於 23-9-22 08:45
果個神童唔係學校教出來, 係天生.

至於狀元都在1A學校, 以前D人唔會周圍跳, 安於附近既中學, 宜家人人識 ...
我的原本問题係点解d 1A/神校冇咁多埋d例子.但13楼解擇左, 原來1A/神校同本港大學年年都收左好多埋類學生, 只不过冇人知, 因為佢地唔需要埋類宣传而已.

twhkleung 發表於 23-9-23 00:38
我的原本問题係点解d 1A/神校冇咁多埋d例子.但13楼解擇左, 原來1A/神校同本港大學年年都收左好多埋類學生,  ...

這個例子特別年輕才是重點。

如果劍橋牛津就有最低入學年齡要求,好似16歲。有網友兒子兩年前未夠16歲入港大醫學院。如果去劍橋就要take gap year ,然後入學。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-9-23 09:40
這個例子特別年輕才是重點。

如果劍橋牛津就有最低入學年齡要求,好似16歲。有網友兒子兩年前未夠16歲入 ...

我都了解過點解要有年齡限制,大學解釋是保險的原因。特別是理科,工科,醫科要入lab and OT,冇保險不能入去。

heidya    發表於 23-9-23 12:18
heidya    發表於 23-9-23 12:18
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊