用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一問題
樓主: 穎晴李
go

小一問題 [複製鏈接]

穎晴李 發表於 23-9-6 14:20
九龍塘基華派位較令,校本課程好,係果到讀,令個基礎再好D。定其實呢2間都差無幾。身邊朋友話基華>農官, ...

兩間學校與QES非相同校網,反而農官有直屬位,轉基華考呈分有優勢?建議樓主諮詢學校過往入QES的成績為目標。如果學術是入QES關鍵,相信入油天升QES或其他一線中學機率更高吧!

同校老師有比較阿哥細佬成績,你覺得一個在農官一個在基華就不會有閒言閒語?

穎晴李 發表於 23-9-6 11:51
哥哥暫時都好鍾意讀B學校。B學校既聯繫中學都係我心儀既中學。但係學術上,A學校比B學校好。雖然5知哥哥既 ...
你什樣可知道A學校學術上一定比B學校好?兩間學校不論幾好,在乎孩子有冇興趣去吸收.  
我可以給你一個例子,以我孩子說我知道,他的某些同學喺一間比較好TOP既英文小學就讀,升上直屬中學後有個讀唔掂轉校,有啲因要合作做report成日話要補習唔方便拖到很晚,甚至等到最後冇一起做要我孩子獨自一人做,攪到我孩子很晚才可以睡覺,若以這樣子依靠補習學習下不見得也叫好. 我的孩子衹係在一間讀得好開心又普通既中文小學考入去,用這例子你會覺得A定B會好?

天外之人 發表於 23-9-6 18:59
你什樣可知道A學校學術上一定比B學校好?兩間學校不論幾好,在乎孩子有冇興趣去吸收.  
我可以給你一個例子, ...

明白,謝謝你

穎晴李 發表於 23-9-6 12:47
今年細佬會填哥哥間學校,因哥哥間學校係傳統學校,學術不差。暫時現階段會操好哥哥學術,到明年再決定要5 ...

我個細嘅今年讀小一,適應日成班老師和主任走去圍住佢問佢哥哥依家點呀?係屋企乖唔乖?做咩唔返小學探下啲老師?佢諗咗一陣先話哥哥乖,等哥哥生得高大啲先返黎探老師。作為家長就唔想喺其他家長面前咁樣,引起其他人注意。
佢係想讀返哥哥間小學,因為同校長老師熟悉啲。
佢仲未知要比較,不過佢知自己讀書唔會叻過哥哥。

回覆樓主:

4間聯小抽20個伊中位。福馬已佔8,9個位,即係剩返11個位比另外3間抽,每間得唔夠4個位,其實機會唔叫好大。4個位全級b1生抽,仲要農官在九龍城區,不能乙一填伊中,只可填甲一。

目標是伊中的話,要好努力考級頭自行入,除非搬去KL1,有機會乙一填伊中。

結論是:插去B校只得到不太吸引的抽簽機會(11個位3位b1人抽)

eledak 發表於 23-9-11 04:40
4間聯小抽20個伊中位。福馬已佔8,9個位,即係剩返11個位比另外3間抽,每間得唔夠4個位,其實機會唔叫好大 ...

樓主大仔現讀B校農官想去A校,不是插農官。

eledak 發表於 23-9-11 04:40
4間聯小抽20個伊中位。福馬已佔8,9個位,即係剩返11個位比另外3間抽,每間得唔夠4個位,其實機會唔叫好大 ...

係每間聯小位平均分布定點計?點解福馬有咁多位?

穎晴李 發表於 23-9-11 08:34
係每間聯小位平均分布定點計?點解福馬有咁多位?

伊中聯繫位23個分KL1及KL3兩區
每區各聯小本區B1生乙1齊齊抽
KL1 8 廣官 佐官 塘官
KL3 15 農官 福馬 紅馬 九龍塘官立
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊