用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一問題
go

小一問題 [複製鏈接]

新手想請教下,哥哥岩岩9月係小一,想黎緊考插班。細佬明年9月小一。今年會填哥哥讀緊間學校。如果哥哥插班成功,新學校會5會都收細佬?定係細佬都要叩門?
另外想問下,A學校學術深同勁,派位都5差,但無聯繫。B學校學校都可以,都係谷既學校,但無A學校深同派位令,但有聯繫。依家讀緊B,想插A。其實聯繫位重5重要?定係小朋友係B學校都跟到既,就由佢讀落去,5好去其他學校,驚跟5上同重新適應?
   1    0    0    0

唔一定,要睇學校

醒目開學勳章 王國長老

9月交自行申請,11月公佈。照連哥哥插班都無咁快知道成功。自行過咗就從新開始,制度上新校唔包收細佬

Charlotte_mom 發表於 23-9-5 18:41
9月交自行申請,11月公佈。照連哥哥插班都無咁快知道成功。自行過咗就從新開始,制度上新校唔包收細佬
...

謝謝

剛剛開學就話插班?點解而家插班好似變左norm? 是金子那裏都發亮。

穎晴李 發表於 23-9-5 17:30
新手想請教下,哥哥岩岩9月係小一,想黎緊考插班。細佬明年9月小一。今年會填哥哥讀緊間學校。如果哥哥插班 ...
如果新學校都係津校, 咁自行趕唔切填哥哥新學校拎世襲分, 只可以填哥哥舊學校先有世襲分

新手想請教下,哥哥岩岩9月係小一,想黎緊考插班。細佬明年9月小一。今年會填哥哥讀緊間學校。如果哥哥插班 ...
做母親已經好辛苦,唔好亂稔咁多無謂野浪費精神,留翻啲精神攪好小朋友對學習興趣仲好,呢個先係孩子進步最好既方法,有了興趣不論A與B都冇問題.

是否唔滿意B學校?如果想收埋細佬唯有細佬冧一年K3,咁就可以包收細佬。不過讀書都係睇學校和學生夾唔夾到。

BB-Tiger 發表於 23-9-6 10:57

是否唔滿意B學校?如果想收埋細佬唯有細佬冧一年K3,咁就可 ...
冇可能咁樣安排啦, 插班一定收架咩, 到時插班唔收, 細佬咪白白浪費左一年留班?

hkhk8888 發表於 23-9-6 11:20
冇可能咁樣安排啦, 插班一定收架咩, 到時插班唔收, 細佬咪白白浪費左一年留班? ...

我同事上年就係咁,佢個大嘅幾年都級一所以把握大。

或者唔鍾意B校,有心走嘅插唔到A都可以插到C

天外之人 發表於 23-9-6 10:38
做母親已經好辛苦,唔好亂稔咁多無謂野浪費精神,留翻啲精神攪好小朋友對學習興趣仲好,呢個先係孩子進步最好 ...

哥哥暫時都好鍾意讀B學校。B學校既聯繫中學都係我心儀既中學。但係學術上,A學校比B學校好。雖然5知哥哥既學術係B學校係點,但作為家長,如果哥哥學術係跟到既,都想向上游,想搵間學術上再好D既學校。不過現階段都係諗下先。

穎晴李 發表於 23-9-6 11:51
哥哥暫時都好鍾意讀B學校。B學校既聯繫中學都係我心儀既中學。但係學術上,A學校比B學校好。雖然5知哥哥既 ...

如果A和B校非同區,細佬是110選項。若大抽獎落空,A學校是否要求111為叩門標準?要知道插班生入圍名單是明年7月,不大可能讓細佬享有叩門世襲福利,還有,樓主會犧牲細佬在B校世襲學位嗎?

樓主曾詢問哥哥對轉校的意願?要知道兄弟很可能在AB校上學,這會成為比較嗎?

melodychui 發表於 23-9-6 12:41
如果A和B校非同區,細佬是110選項。若大抽獎落空,A學校是否要求111為叩門標準?要知道插班生入圍名單是明 ...

今年細佬會填哥哥間學校,因哥哥間學校係傳統學校,學術不差。暫時現階段會操好哥哥學術,到明年再決定要5要插班,和睇下哥哥願5願意。
2兄弟同1間學校,好處係大家有共同話題,家長又跟得無咁辛苦。但亦有人話,同學校會俾老師比較,另1個會5好開

穎晴李 發表於 23-9-6 11:51
哥哥暫時都好鍾意讀B學校。B學校既聯繫中學都係我心儀既中學。但係學術上,A學校比B學校好。雖然5知哥哥既 ...

既然 (1) 哥哥好鍾意讀B學校 and (2) B學校既聯繫中學都係心儀,就建議唔好轉了

個人睇法
1. 初小成績不能作準,尤其是小一
2. A校學術勁深,你包保哥哥一定跟到? 有D學校都要靠家長自己谷
3. 升中睇 banding,那怕你攞90分,如果「分數唔夠人高」,banding 都未必係 B1A/B
4. 轉校除了適應新環境新同學,心理質素也是考慮。就算在B校名列前茅,轉到A校後可能名次不如以前,哥哥心理可承受嗎?
5. 你說A校比B校升中派位靚,與升中校網有關嗎? 某些區特別多B1學校

或者你開校名,有經驗人士更能分享是否值得轉

strawberrychic 發表於 23-9-6 13:27
既然 (1) 哥哥好鍾意讀B學校 and (2) B學校既聯繫中學都係心儀,就建議唔好轉了

個人睇法

謝謝你。
A校基華
B校農官
心儀伊中
依家不停操學術,往伊中目標

穎晴李 發表於 23-9-6 13:37
謝謝你。
A校基華
B校農官
其實你心儀QES,農官又有聯繫位,轉來做乜?
A校係彩虹邨定九龍塘?

cloudcloudrobot 發表於 23-9-6 14:14
其實你心儀QES,農官又有聯繫位,轉來做乜?
A校係彩虹邨定九龍塘?

九龍塘

回覆樓主:

九龍塘基華派位較令,校本課程好,係果到讀,令個基礎再好D。定其實呢2間都差無幾。身邊朋友話基華>農官,我目標伊中,驚學術比5上其實學校教既野。

穎晴李 發表於 23-9-6 14:15
九龍塘
咁我可以畀少少意見
如果你一定係QES而又唔係級頭那隻,咁留在農官抽聯繫仲好。咁當然,小一睇唔到乜,點都要小三小四先睇得清,一動不如一靜

你見今年升中結果兩校都差不多,我睇唔出兩校有很大差別

利申:A校關聯人士

cloudcloudrobot 發表於 23-9-6 14:28
咁我可以畀少少意見
如果你一定係QES而又唔係級頭那隻,咁留在農官抽聯繫仲好。咁當然,小一睇唔到乜,點都 ...

謝謝。其實攪插班小朋友同大人都覺吃力。依家為由攪好哥哥既學術先。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊