用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IS學習中文問題
發新帖回覆
go

[小學] IS學習中文問題 [複製鏈接]

小兒啱啱升Y1, 一直都冇外補,之後亦唔想比佢外補。
自問仔仔既中文都算係咁,已經可以自己讀到短句子。
但係一直都話IS既中文點都係差啲,請問各位前輩點樣教小朋友既中文呢?
   1    0    0    0

回覆 yonfish 的帖子

邊間IS ?

IS中文差果班可能根本唔重視中文,重視果班中文可以好勁,所以好depends 屋企想點
我都接觸好多中文好過local school

Goodluck2022 發表於 23-9-6 06:57

邊間IS ?

RC

Choochootrain 發表於 23-9-6 12:07
IS中文差果班可能根本唔重視中文,重視果班中文可以好勁,所以好depends 屋企想點
我都接觸好多中文好過loc ...

重視既會做啲咩?

同問(emoji)(emoji)‍♀️

我買左本地小學嘅中文書,打算有個框架比自己有系統咁教下佢。亦有印啲短文/簡單閱讀理解比佢練習,同埋同佢寫週記。但做唔到日日讀中文書 (佢未夠詞彙自己睇書)

要睇邊間
CIS入面外國小朋友中文講得好好

其實真係要睇邊間。有啲只能期望佢可以叫做有中文讀吓,感覺似係唐人街周末中文學校,佢哋好多都用香港中小學課程,但水平當然有比較大落差,但至少啲竹升學生都講到冇口音中文。RC已經叫做多啲中文,但始終係第二語言。要係IS環境下學中文,只有真正bilingual school可以做到。上面提過嘅CIS係其一,另一間係ISF。同學之間溝通係英語+普通話,個校長自己都講到流利普通話。VSA, SIS都係好著重中文,連CDNIS都決定玩真正bilingual, 不過效果如何就要時間考驗

Erminator 發表於 23-9-7 03:13
其實真係要睇邊間。有啲只能期望佢可以叫做有中文讀吓,感覺似係唐人街周末中文學校,佢哋好多都用香港中小 ...

除咗學校方面,我哋家長有冇咩可以做下?

yonfish 發表於 23-9-7 16:19
除咗學校方面,我哋家長有冇咩可以做下?

如果唔想補習,唔想有壓力,又想維持一定中文程度,咁家長就要堅持經常同小朋友一齊閱讀中文書,最好就每日。平時出街主動認字(例如地鐵站、餐牌、路牌、總之有字嘅都去睇吓讀吓)。一齊練吓寫中文字,最好係家長一本,小朋友一本,大家各自寫字。如果小朋友英文程度已經OK,咁平時買board game,可以買中文版,又多啲機會認吓中文字。

BlossomAlmond 發表於 23-9-7 16:26
如果唔想補習,唔想有壓力,又想維持一定中文程度,咁家長就要堅持經常同小朋友一齊閱讀中文書,最好就每 ...

感謝分享,我都想保持到唔補習,希望我可以做到(emoji)

加油啊,記得同佢講中文,語言係浸出嚟架
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊