用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問英國sixth form Math
發新帖回覆
go

[英國] 請問英國sixth form Math [複製鏈接]

請問有冇孩子香港讀過M1 or M2 然後到英國讀sixth form, 請問M1orM2 會對 a level math 有關係多啲
因為孩子打算考 a level 試,佢中四應該選M1 or M2 打好基礎?
   0    0    0    0

你係讀完中四就過英國嗎?

咁其實差不多
因為通常中四都未教到重要課題

不過一般而言,都係揀M2好少少
在中四學多點algebra
我是護書簿

losoco 發表於 23-9-5 11:16
你係讀完中四就過英國嗎?

咁其實差不多

Yes, 打算今年讀完中四去英國讀sixth form. 而家學校是DSE, 有M1/M2 選,所以睇吓選邊科會有benefit

yoyo123 發表於 23-9-6 11:26
Yes, 打算今年讀完中四去英國讀sixth form. 而家學校是DSE, 有M1/M2 選,所以睇吓選邊科會有benefit
...

其實好睇你大學想讀乜,如果engineering 就M2, 如果finance 就statistics M1, AL further math 同一原理咁揀

yoyo123 發表於 23-9-5 11:06
請問有冇孩子香港讀過M1 or M2 然後到英國讀sixth form, 請問M1orM2 會對 a level math 有關係多啲
因為孩 ...

香港讀先中四 過英國唔係讀中五?讀一年考gcse.

little_kid 發表於 23-10-29 11:45
香港讀先中四 過英國唔係讀中五?讀一年考gcse.
英國學校學制同香港唔同,唔係跟香港讀到form幾,係跟年齡。入學嗰年,9月1日足16歲就係入Y12(A level第一年),唔會理香港讀到form 4定5。事實上,大部分香港學生讀完form 4,年齡上係銜接Y12,亦會咁做。

beastiebistro 發表於 23-10-29 11:56
英國學校學制同香港唔同,唔係跟香港讀到form幾,係跟年齡。入學嗰年,9月1日足16歲就係入Y12(A level第一 ...

請問未讀香港中五課程, 可以用香港中四成績報考英國year12?

little_kid 發表於 23-10-29 14:36
請問未讀香港中五課程, 可以用香港中四成績報考英國year12?
當然可以。
其實報英國Y12,主要睇interview同校本入學試。可能會參考香港學校成績,但唔會要求F5成績(即係有F4就可以)。

好似我上面咁講,大把香港學生(佔多數)係讀完F4入Y12。

總之要記住,香港學制已改,英國唔係銜接香港學制喇。用年齡去界定先係最準確。

beastiebistro 發表於 23-10-29 14:45
當然可以。
其實報英國Y12,主要睇interview同校本入學試。可能會參考香港學校成績,但唔會要求F5成績(即 ...

唔該哂

beastiebistro    發表於 23-10-30 13:14
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊