用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 20分叩門有沒有人成功叩門喇沙,拔萃小學同埋聖若瑟小學 ...
發新帖回覆
go

20分叩門有沒有人成功叩門喇沙,拔萃小學同埋聖若瑟小學? [複製鏈接]

想請問20分叩門喇沙小學或者聖若瑟小學機會是不是非常微?謝謝。其實叩門係咪都要睇分數?
   0    0    0    0

叩門唔睇分數。人人都可以叩。
自行20分就無機會
25分都收唔晒

回覆 jennylady 的帖子

即係如果叩門的話就咁入去考試就可以對嗎?唔好意思因為冇經驗乜都唔知謝謝。

ashash123 發表於 23-9-5 02:03

即係如果叩門的話就咁入去考試就可以對嗎?唔好意思因為冇經驗乜都唔知謝謝。 ...
叩門人人都可以申請, 但會唔會叫你去interview, 機會有幾大, 收生準則係點, 呢D學校唔會白紙黑字咁寫出黎, 自己衡量番

ashash123 發表於 23-9-4 22:04
想請問20分叩門喇沙小學或者聖若瑟小學機會是不是非常微?謝謝。其實叩門係咪都要睇分數? ...

每年都有相同發帖或群組分享神校自行入門分數要求,LS 25分都不是必收,20分不用想了。

喇沙約等於0

回覆 momo大君 的帖子

有沒有人成功叩門喇沙,拔萃小學同埋聖若瑟小學?

ashash123 發表於 23-9-13 01:53
回覆 momo大君 的帖子

有沒有人成功叩門喇沙,拔萃小學同埋聖若瑟小學?

識人爸爸係舊生,成功叩到LS。

請問聖若瑟小學(灣仔)糸唔係英文教學,謝謝

回覆樓主:

St Joe 小學叩門唔睇分數,只有面試。精靈得意,轉數快囉。另外爸爸舊生某種程度上會優先。

有機會既, 點都試下啦

ashash123 發表於 23-9-18 02:09

請問聖若瑟小學(灣仔)糸唔係英文教學,謝謝

英文數學 課本, 教書.

其他無咩特別英文,  同學之間都係廣東話溝通...

醒目開學勳章 貢獻勳章

DPS
睇清楚叩門入表日期,唔睇分,揀人見,揀得都好大機會收,但真係唔知佢點揀

LS
會睇關係 (e.g. LSC 舊生又有推薦人,教會推薦人等),睇孩子能力 (e.g. 數學比賽攞獎),見過有人話自己個仔乜都無,但收咗,但佢仔入到去年年考第一!
識幾個叩門入嘅,唔同校長收,多數成績都好好 (包括年年級一!)
(我仔係叩門唔收,插班收嘅)
btw, 舊校長收過幾個寄信+學校門口等校長,係同一KG,一個教一個... 都收!但孩子本身係叻嘅!可惜我仔讀高小我先串埋成個故事,主角其實我都識嘅
SJ
識嘅case少d,都係資優生,但唔知佢地交乜野上去叩門

heidya    發表於 23-9-24 22:23
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

多口~你問得呢幾間,可以假設你覺得得仔能力上"值得擁有"呢d學校
我試過問前輩插班問題,10個有10個都覺得我只係拜名校
我當年係覺得阿仔能力上讀到名校

anyways,
如果係咁,插班嘅優勢會大d,亦因為小學比KG 較多比賽機會,亦會多d野俾學校睇到孩子嘅能力

最後,隨緣啦~
入到亦未必讀得開心...

我仔就讀得唔開心,臨退休嘅數老師見佢識哂又唔想佢做自己野,堂堂叫佢企走廊
又有英文科老師俾阿仔發現佢講錯野,郁手"移動"佢出班房
(我無投訴,我自知自己個仔係煩嘅)
總之,叻人唔止你一個,所以唔會有特別關顧,申請跳班亦唔批,原因係學校從來無人跳班

當然,我呢個係ectreme case... 係老師口中嘅神人
不過插班都係waiting 入!

heidya    發表於 23-9-24 22:21
恐龍家

airwalk 發表於 23-9-19 12:30
英文數學 課本, 教書.

其他無咩特別英文,  同學之間都係廣東話溝通...

咁喇沙英文多好多窩,同學之間會講英文。我都好驚訝。有次五六個小朋友約出來玩,玩到興高采烈時,個個都講英文。唔知道係學校講咩呢
喇沙要考試的科目有五科。英文,數學和science 係英文教。中文和常識係粵語。其他音樂,視覺藝術,PE 都係廣東話。

本地英文老師英文質素高,發音好聽

以前得兩個net teacher 教全校oral,今年竟然有五六個。這些新來的net teacher 係同本地老師一樣會教英文和science …變相小朋友接觸好多英文

我仔仔係N 無叩門入,他讀得非常開心。他不是最top但成績算係好個批,亦得到好多機會…好多時都會被老師揀中。完全無後悔放棄其他學校去喇沙。

小曳人    發表於 23-9-25 14:14

jennylady 發表於 23-9-23 01:46
咁喇沙英文多好多窩,同學之間會講英文。我都好驚訝。有次五六個小朋友約出來玩,玩到興高采烈時,個個都 ...

St jo都係全英文數、英文Science,英文科仲有Eng Lit。小朋友間講乜嘢語言唔太關間學校事,我有小朋友讀中小都係同同學喺學校用英文溝通(佢覺得咁樣最舒服)

St Jo 小朋友其實好鐘意用英文溝通,特別是中小以上。初小如果是「國際班」(全班有十幾廿個NCS)的話就比較多小朋友講英文。所以的確英文長遠唔擔心,反而中文真係要落多啲苦功。

叩門唔睇分數。人人都可以叩。
色人好過色字……..你有冇關係人士?

jennylady 發表於 23-9-23 01:46
咁喇沙英文多好多窩,同學之間會講英文。我都好驚訝。有次五六個小朋友約出來玩,玩到興高采烈時,個個都 ...

喇沙 情況我唔太清楚不過sj 都係喇沙會,  所以我估sj 同喇沙 都係差不多掛.

同學之間英文對話, 我估都要睇係咪外藉生,  初小, 好多抽入可能英文未能流利對話, 咁就無乜可能同學之間用英文溝通, 可能高小好D掛.....

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊