用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Student oyster card
發新帖回覆
go

[英國] Student oyster card [複製鏈接]

想問下係倫敦讀大學係咪可以申請呢張卡?要開咗學先至可以申請定未開學都得?
   5    0    0    0

luckyangel 發表於 23-9-4 19:22
想問下係倫敦讀大學係咪可以申請呢張卡?要開咗學先至可以申請定未開學都得?
...

要等近一個月,我知道有人早申請,落機就取咭。

搭車係咪平好多?我仔之前有申請Rail 18-25 ,呢張咭都抵,網上申請即刻有,搭Heathrow Express 都有discount 。

luckyangel 發表於 23-9-4 19:22
...

我女 前年中學時 是網上填表格 ,要upload 相片 然後幾表格列印出來 ,交比學校蓋印 , 然後到指定郵局申請 和交錢 , 大約2-3星期後張Student Photocard 寄到倫敦地址.

katrinafu 發表於 23-9-4 20:53
我女 前年中學時 是網上填表格 ,要upload 相片 然後幾表格列印出來 ,交比學校蓋印 , 然後到指定郵局申 ...

有咁複雜?我女呢個暑假申請16 +,跟住網上交相及比錢,去完旅行返英國喺機場取,大約三星期。

wtcys 發表於 23-9-5 08:56
有咁複雜?我女呢個暑假申請16 +,跟住網上交相及比錢,去完旅行返英國喺機場取,大約三星期。
...

在前年疫情時申請 , 當時申請有咁的要求 ,當時全年留在英國 , 當時網上又比唔到錢 , 也不可在機場取卡(取消了服務) ,而且又要核對身份,所以要指定郵局親身交資料 和付款 。

回覆樓主:

係咪一定要學校stamp先申請到?即係Year 1要開咗學先得?

luckyangel 發表於 23-9-5 22:16
係咪一定要學校stamp先申請到?即係Year 1要開咗學先得?

不一定的 , 以我兩年前申請有倫敦地址就可以 , 但當時我孩子學校不在倫敦內,但又好近倫敦。 而表格內有一欄是要School stamp chop , 咁就交比學校 chop 然後去申請 , 因前年所有假期都沒有回港,假期在倫敦住 ,申請16+ Oyster card 車費平很多 , 有啲巴士線是免費。
詳情去以下網址看看或填寫表格 , 現在申請比兩年前方便很多 。

https://tfl.gov.uk/fares/free-and-discounted-travel/18-plus-student-oyster-photocard#on-this-page-2

luckyangel 發表於 23-9-5 22:16

唔使學校stamp, 我仔都要咗張16+ zip , 2 星期前網上申請,幾日前已經收到

sumikogurashi 發表於 23-9-7 07:31

唔使學校stamp, 我仔都要咗張16+ zip , 2 星期前網上 ...

那必須是實體卡,不似railcard般是digital?其實Railcard 已有discount, add佢去oyster card是怎樣用?

luckyangel 發表於 23-9-7 20:55

那必須是實體卡,不似railcard般是digital?其實Railcard  ...

咁我又唔知railcard 係點add呀,我哋只apply 咗zip oyster 實體卡,見坐巴士唔使錢,坐鐵路又有discount,-張走天涯。

luckyangel 發表於 23-9-7 20:55

那必須是實體卡,不似railcard般是digital?其實Railcard  ...

有得Add 嗎 ,應該是兩樣不同的卡喎。
Oyster 只是倫敦內使用 , Rail Card 是全國火車證 。

katrinafu 發表於 23-9-7 22:54
有得Add 嗎 ,應該是兩樣不同的卡喎。
Oyster 只是倫敦內使用 , Rail Card 是全國火車證 。
...

只是在這兒看到

luckyangel 發表於 23-9-7 23:31
只是在這兒看到

咁就唔清楚,16+ 時 Oyster and Rail card都是分開 , 今年我孩子升大學時遠離倫敦讀書 ,都不用續Oyster Card , 反而Rail card就一定要繼續 ,因為價錢差太遠 。

sumikogurashi 發表於 23-9-7 22:22
咁我又唔知railcard 係點add呀,我哋只apply 咗zip oyster 實體卡,見坐巴士唔使錢,坐鐵路又有discount, ...

係倫敦內真係要 , 慳返好多車費 。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊