用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 倫敦大學生活費
樓主: 3b
go

[英國] 倫敦大學生活費 [複製鏈接]

SIYip 發表於 23-9-5 16:46
咁又未必,睇點駛啦。但倫敦比其他地方貴非常多,尤其是住。一般studio,400鎊per week 已經唔貴…肯住sha ...
淨學費都成36 萬港幣,第一年住學校宿舍,起學校附近唔使搭車,40 weeks又10 萬, 點慳都超過50 萬。

3b 發表於 23-9-5 20:42
你們講的50萬是包括生活費, 學費和宿舍費?

我無50萬,將會4x萬(今個學年),學費大概兩萬五鎊左右,住就貴,搵唔到岩心水嘅student accommodation, 所以租private flat, 每月£1100 未包水電煤。但我孩子好慳,唔大洗,會煮飯,周末買餸個日先出街食餐勁。純買餸,唔會太誇張。我相信4x 包哂。

只係今年特貴乍,第一年住大學宿舍£180 per week, 計4x星期;第二年跟同學合租,大概£6xx未計energy bills。不是London區。

yuyueng 發表於 23-9-5 21:48
淨學費都成36 萬港幣,第一年住學校宿舍,起學校附近唔使搭車,40 weeks又10 萬, 點慳都超過50 萬。 ...

學費36萬,即係大概£3萬6鎊嘅課程,真係好貴呀,我負擔唔起哦。

SIYip 發表於 23-9-5 16:46
咁又未必,睇點駛啦。但倫敦比其他地方貴非常多,尤其是住。一般studio,400鎊per week 已經唔貴…肯住sha ...

400 鎊一個星期,仲貴過Canary Wharf。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-9-5 22:00
400 鎊一個星期,仲貴過Canary Wharf。

依家1.5k 應該吾得,呢兩年租金加了很多

lm251099 發表於 23-9-5 23:06
依家1.5k 應該吾得,呢兩年租金加了很多

剛才搵Rightmove,CW最近租盤最平千五鎊一個月,跟住落嚟已經係接近千七鎊。

阿仔2022年去倫敦工作,返工及住所在CW,studio flat 每星期租金335鎊。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

yuyueng 發表於 23-9-5 21:48
淨學費都成36 萬港幣,第一年住學校宿舍,起學校附近唔使搭車,40 weeks又10 萬, 點慳都超過50 萬。 ...

學費咁貴!!我仔學費2萬幾鎊,平好多。

ANChan59 發表於 23-9-5 23:35
剛才搵Rightmove,CW最近租盤最平千五鎊一個月,跟住落嚟已經係接近千七鎊。

阿仔2022年去倫敦工作,返工 ...

係貴到傻,無辦法,水電煤都加得勁,我仔住近學校,zone 1,又貴又細,無辦法,近學校慳車錢同時間,都值嘅。好在我仔知屋企唔係有錢人,慳住駛。

SIYip 發表於 23-9-5 23:46
係貴到傻,無辦法,水電煤都加得勁,我仔住近學校,zone 1,又貴又細,無辦法,近學校慳車錢同時間,都值 ...

他住嘅350呎實用面積,應該係細單位。

阿仔可以自己改電及氣體供應商,簽頭一年未到頂,一年後換新供應商,平咗不少。

我去探咗的時候問過佢,他講過水電煤高峰都係40-50鎊一個月,他已經係一個星期3日work from home,夏天冇冷氣,因為只係熱幾日。

冬天冇乜開暖氣。我都奇怪,但係我四五月去探佢,黃昏時候出面低於10度,打開少少窗屋入面好暖,他解釋因為向西,黃昏時間太陽加泰吾士河反射陽光,好似兩個太陽照住,特別暖。

係貴到傻,無辦法,水電煤都加得勁,我仔住近學校,zone 1,又貴又細,無辦法,近學校慳車錢同時間,都值 ...

倫敦交通費係貴,水電煤跟個人習慣有關係。

我都情願貴DD住近學校,車錢同時間都好重要,加上地鐵一唔開就返唔到學。

SIYip 發表於 23-9-5 23:36

學費咁貴!!我仔學費2萬幾鎊,平好多。

理科比文科貴。

醒目開學勳章

TTEE1819 發表於 23-9-5 21:57
我無50萬,將會4x萬(今個學年),學費大概兩萬五鎊左右,住就貴,搵唔到岩心水嘅student accommodation,  ...

倫敦租student accommodation studio好貴,阿仔學費加宿舍費已經50萬+, 生活費真係要慳d洗

3b 發表於 23-9-4 21:18
阿仔都叫我比住£1,000先, 之後多除少補

3b,

你仔最後去了那間大學讀書?
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

醒目開學勳章

Fionyiu 發表於 23-9-6 13:59
3b,

你仔最後去了那間大學讀書?

Pls check PM

ANChan59 發表於 23-9-6 00:06
倫敦交通費係貴,水電煤跟個人習慣有關係。

電費真係要格吓價,同公司,吾同plan 都差好遠,(emoji)妹之前36p 一度,依家轉左16p 一度

lm251099 發表於 23-9-6 18:34
電費真係要格吓價,同公司,吾同plan 都差好遠,(emoji)妹之前36p 一度,依家轉左16p 一度mouth ...

你都發覺啦。

事實好多人唔識格價,搵不同嘅plan ,成日嗌好貴。

還有英國物業都有能源效益認證,很多人租屋時唔知,所以冬涼夏熱,能源費用高部份原因係跟香港用電習慣。

3b 發表於 23-9-4 16:47
住宿舍已包水電雜費, 會自己煮食, 每月預£600足夠嗎?上網申請Oyster及Rail student card慳得一蚊得一蚊 ...

我唔知你個仔讀邊科,但真係有時間餐餐買餐餐煮?我女基本上都係外賣或出去食,佢話讀書太忙,又要自己買日用品,去洗衫房洗衫 (收費的),等等,唔想浪費時間在伙食上。
我會login 我女戶口,有需要就入錢俾佢。見佢每月洗費幾百至過千,好睇那個月有無買野,或者同朋友食飯。我女唔係倫敦讀書,但生活指數都唔低。

學費上年已經近 40K (讀理科) ,今年應該會過40K. 好彩宿舍費用唔係太貴,1個 term GBP 1xxx (今年未知).

我仔不在London, 生活費每月500,不計買衫。
他平日下午多數出去食,學校大約6-7磅,有時買meal deal 更平。晚上自己煑或買pre-cooked food,少過5磅一餐。交通多數踏單車,或行路。
比較大的消費是看電影和出街吃飯,一個星期一次左右。他還要比gym membership,Spotify

醒目開學勳章

wloi 發表於 23-9-6 21:26
我唔知你個仔讀邊科,但真係有時間餐餐買餐餐煮?我女基本上都係外賣或出去食,佢話讀書太忙,又要自己買 ...

Hello, 好耐無見你! 會讀理科, 他不會每餐煮, 午餐應該多數在學校或附近食, 早餐可能自己整三文治或煮麵, 晚餐無約人就會簡單煮下嘢或買外賣, 宿舍附近有幾間不同國家的餐廳, 選擇算多
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊