用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 倫敦大學生活費
go

[英國] 倫敦大學生活費 [複製鏈接]

醒目開學勳章

住宿舍已包水電雜費, 會自己煮食, 每月預£600足夠嗎?上網申請Oyster及Rail student card慳得一蚊得一蚊
   7    0    0    0

3b 發表於 23-9-4 16:47
住宿舍已包水電雜費, 會自己煮食, 每月預£600足夠嗎?上網申請Oyster及Rail  student card慳得一蚊得一 ...

睇佢點駛。主力自己煮,呢個數ok。如果多活動就未必夠。

疫情前可以,疫情後已經唔可以,加上功課忙,或者考試期間都好難自己煮到。超市嘅嘢都貴咗好多。

醒目開學勳章

XYZABC 發表於 23-9-4 17:44
疫情前可以,疫情後已經唔可以,加上功課忙,或者考試期間都好難自己煮到。超市嘅嘢都貴咗好多。

...

係,這幾年疫情影響物價和車費升幅,大約幾多較為合適?

醒目開學勳章

SIYip 發表於 23-9-4 16:52
睇佢點駛。主力自己煮,呢個數ok。如果多活動就未必夠。

阿仔不是大洗的人,但始終未試過一日三餐自己搞掂,又要買日用品, 完全無概念要比幾多才合適, 可能頭兩個月比多少少?

你睇吓佢計算吓頭兩個月用多少錢先再決定。我就比1000磅一個月

有時都要同啲同學出去食嘢傾偈唱K等等。

XYZABC 發表於 23-9-4 19:19
你睇吓佢計算吓頭兩個月用多少錢先再決定。我就比1000磅一個月
唔計學費咪要成2 萬港幣一個月?住宿舍已經要1000 鎊一個月,我仔仲幾大使下,我原本打算比600 鎊佢一個月咋。

醒目開學勳章

XYZABC 發表於 23-9-4 19:19

阿仔都叫我比住£1,000先, 之後多除少補

yuyueng 發表於 23-9-4 20:42
唔計學費咪要成2 萬港幣一個月?住宿舍已經要1000 鎊一個月,我仔仲幾大使下,我原本打算比600 鎊佢一個月 ...

如果自己無煮食,600 應該真係吾多夠,大約10元一餐,3餐都要30啦,就算早餐食meal deal都要3,4文啦,果邊買餸平過香港

lm251099 發表於 23-9-4 21:39

如果自己無煮食,600 應該真係吾多夠,大約10元一餐,3餐都 ...

我仔話一盒外賣义雞飯已經£12

lm251099 發表於 23-9-4 21:39

如果自己無煮食,600 應該真係吾多夠,大約10元一餐,3餐都 ...
所以晚餐盡量自己煮會好啲,lunch 可能起學校食無得自己煮。

yuyueng 發表於 23-9-4 20:42
唔計學費咪要成2 萬港幣一個月?住宿舍已經要1000 鎊一個月,我仔仲幾大使下,我原本打算比600 鎊佢一個月 ...

1000鎊一個月嘅宿舍費好平!

其實駛費真係豐儉由人。住倫敦係超高消費,如果唔自己煮,1000鎊一定唔夠。

頭兩個月會買唔少必需品,要俾多少少。但跟住每個月駛費,要睇佢點駛,我聽過有人500鎊,亦聽過一個月用超過1000鎊。

SIYip 發表於 23-9-5 16:20
1000鎊一個月嘅宿舍費好平!

其實駛費真係豐儉由人。住倫敦係超高消費,如果唔自己煮,1000鎊一定唔夠。

50萬一年真系唔夠。

yuyueng 發表於 23-9-5 16:38
預50萬一年真系唔夠。

咁又未必,睇點駛啦。但倫敦比其他地方貴非常多,尤其是住。一般studio,400鎊per week 已經唔貴…肯住shared bathroom房,自己煮,唔好日日同friend 去china town,已經駛少好多。倫敦多姿多彩,尤其如果初次去外地讀書,想過近似hk 生活,食hk 嘢,真係多多都唔夠用。

£600一個月真係唔夠。

英國交通費貴,倫敦更貴。買railcard 搭火車去第二個城市會平少少,但市內交通用唔到,間中巴士地鐵出入,一日閒閒地就要£5-£8。

超市食物價格亦只係平過香港少少。雞全翼一盒1kg約£2.6-£3,西蘭花一個£1,Dove沖涼液450ml £3,薯片£2,雞蛋12隻£2-£2.5,一個好食少少嘅pizza £4-£5,唔好食嘅都要£2。超市Meal Deal一份三文治加飲品£3-£5。

麥當勞/ KFC一個普通餐有包/有件雞,有薯條有杯汽水約£6-£9,去餐廳食£13-£15係基本消費。中餐更貴,一碗雲吞麵起碼£10。學生好鍾意去嘅星巴克,一杯飲品£4

參考下,2年前我個仔year 1住宿舍,包3餐包雜費,每月比£500。

yuyueng 發表於 23-9-5 16:38
預50萬一年真系唔夠。

真係百上加斤,學費年年加,生活所需嘅食材和用品又貴左,好在我孩子肯煮,慳到dd,唔洗50萬,但都要4x啦,第一年嗰時唔洗甘貴呀,貴左。

Glossimar 發表於 23-9-5 16:51

英國交通費貴,倫敦更貴。買railcard 搭火車去第二個城市會平少少,但市內交通用唔 ...

哇,資料好多,給新手家長有個洗錢概念,讚!

醒目開學勳章

Glossimar 發表於 23-9-5 16:51

英國交通費貴,倫敦更貴。買railcard 搭火車去第二個城市會平少少,但市內交通用唔 ...

如果學校和宿舍都在zone 1&2, 每星期返5日學, 買7 days travel card更化算?

醒目開學勳章

TTEE1819 發表於 23-9-5 16:56
真係百上加斤,學費年年加,生活所需嘅食材和用品又貴左,好在我孩子肯煮,慳到dd,唔洗50萬,但都要4x啦 ...

你們講的50萬是包括生活費, 學費和宿舍費?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊