用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 轉去Intel school 難識到家長玩嗎?
發新帖回覆
go

[小學] 轉去Intel school 難識到家長玩嗎? [複製鏈接]

Local kindergarten 會轉去intl school, 朋友話會難識到local 家長出嚟星期六日玩,因為作為家長英文唔勁,想問讀緊Intel school 嘅有無呢個煩惱?

0    0    0    0

其實相反。係好多play dates同生日會,個個月都有,大部分家長都會出席。因為social skills play dates 係好緊要。

我小朋友班同學有幾乎完全唔識英文的日韓媽媽,我地都有約playdate呀。

shelbylks28 發表於 23-9-4 13:38
Local kindergarten 會轉去intl school, 朋友話會難識到local 家長出嚟星期六日玩,因為作為家長英文唔勁, ...

不難,都好多本地家長,自己主動D約便可,play dates 係國際學校生活係非常重要,對幼童的社交發展,家長的角色很重要,要積極D,多啲朋友仔小朋友會自信口返學開心D,返學開心就會學習得好

gfkwong 發表於 23-9-4 14:46
其實相反。係好多play dates同生日會,個個月都有,大部分家長都會出席。因為social skills play dates 係 ...

係呀,我當年幼稚園時生日會係逢請必到,請假都陪去,social 大過天,可以順便識D家長第日約出來玩,我女而家唔怕social好多朋友,好緊要㗎!

dem0cracy 發表於 23-9-4 14:46
我小朋友班同學有幾乎完全唔識英文的日韓媽媽,我地都有約playdate呀。

冇影響,約人主要都WA溝通
通常大家detect到港式英文口音,就會自動轉廣東話台,如果有第三者唔識英文先講返英文

回覆 shelbylks28 的帖子

邊間

唔會啦, 大定都好友善

國際學校既家長友善過本地學校既

964000 發表於 23-9-4 15:05
冇影響,約人主要都WA溝通
通常大家detect到港式英文口音,就會自動轉廣東話台,如果有第三者唔識英文先講 ...

形容得好傳神又好中
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊