用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Dse 6科全5 入到中港大法律系?
樓主: Goodluck2022
go

Dse 6科全5 入到中港大法律系? [複製鏈接]

Goodluck2022 發表於 23-9-7 11:08
回覆 ElaiUKStudy 的帖子

去外國讀法律更易去pcll ?

海外普通法國家讀法律回港要考完conversion paper, 好似係六科,才可以報PCLL.

會唔會比香港讀容易就不太清楚,因為,PCLL不是看overall GPA, 而是
law subjects 的分數。

外國比2:1honour的比率高(尤其是過去三年在疫情時期),大學都會考慮的。

Goodluck2022 發表於 23-9-6 13:01
回覆 October. 的帖子

做咩? 但律師international firm 10 多萬起標, 你講既高大約多小?

10多萬係有幾多個位先!

我沒有數據,只知有間Magic Circle train完都係7-8萬,每年每間只有十個八個位,今年經濟唔好,有間MC, 十多個trainee, 只收3-4個做associate!

大部分律師行(本地)只係比4-5萬左右。

做ifirm/MC/政府,你冇first honour或高2:1及好的交際能力,唔使諗!

當然,識得佢哋managing partner可能另計。但係,大律師樓而家都有規矩的。

Conversion pass rate please

甘小???
EO 升到SEO 是否比律師好?

https://csradar.com/grade/Executive-Officer

律師平均15 萬一個月至55 到60 歲難嗎?

EO 不用一定要專科如法律。

Goodluck2022 發表於 23-9-7 20:01

甘小???

不要見怪,我都是外行人,只係道聽途說,有錯請包容。

其實,大學畢業後的仕途真是很難估,三十年前同現在已經很不同,不少行業也失去光環,甚至消失 (例如打字員),現在正是另一個大變局,人口老化,科技興起以提升生產力,誰能估到三十年後各工種會點。

行行出狀元,重點是小朋友有信心,有毅力,能適應變化,香港要搵錢,不難!

pipeter.john 發表於 23-9-7 10:38
好奇一問。做一個專科醫生最少要1x年,其實成本效益是否仲小?當然有興趣行醫另計。 ...

其實香港讀醫行醫性價比係好高,當然係有能力計及有興趣,無論你讀得好唔好,只要合格,醫管局已經有一份工等緊你,唔需好似其他學科要鬥GPA高,又要靠自己去搵工。醫生除咗畢業第一年只有3⃣️萬幾人工,跟住第二年已經係有七萬幾。這時可以唔做公立,跳去私人市場,或自己開診所都可月入幾十萬。如果做專科有機會月入一百萬甚至聽過一千萬。相信係世界上,香港行醫係數一數二最賺錢嘅地方

回覆 rich8 的帖子

除了醫呢

rich8 發表於 23-9-7 23:02

畢業第二年才成為正式醫生,根本不可能立刻外闖,除非是關係戶,否則一般私家醫院多數偏向吸納有經驗的醫生。 而且幾十萬也只有專科畢業後才可能有,一般普通科醫生很難有這個收入。 至於月入百萬,千萬,在芸芸醫生中,更佔極少的比例。

除了讀醫, 大家認為未來仲有咩出路

October. 發表於 23-9-6 15:02
你之前問既而我答你既係入唔到PCLL啵。
你話律師international firm 10 多萬起標?新仔律師都有咁多? 咁 ...

MC做trainee已經5萬+,實習完第一年真係有大約8萬,不過應該好難入,收外國名校多,本地大學畢業,相對難好多

醒目開學勳章

hei918 發表於 23-9-16 11:20
MC做trainee已經5萬+,實習完第一年真係有大約8萬,不過應該好難入,收外國名校多,本地大學畢業,相對難 ...
我覺得係要識人,我識幾個 LSE、UCL 都係入中 size firm
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

hei918 發表於 23-9-16 11:20
MC做trainee已經5萬+,實習完第一年真係有大約8萬,不過應該好難入,收外國名校多,本地大學畢業,相對難 ...

請問這樣的話,那應該去海外讀law?之後再回香港考conversion和PCLL?要有兩個國家/地區的執業牌?

Starbay 發表於 23-9-16 20:08
請問這樣的話,那應該去海外讀law?之後再回香港考conversion和PCLL?要有兩個國家/地區的執業牌?
...
我本身不是讀law, 只係身邊識人讀啫,所以所知的好片面啫。外國讀完返香港,應該要考conversion 同PCLL,吾需要2地都有執業牌。至於去海外好還是本地好,我估都好視乎邊一間

kkhon 發表於 23-9-6 21:02
讀Law到成為律師過程係好艱辛,成本效益好懸殊,有興趣及為志願另計。

認同,過程一啲都唔容易,最少讀5年,雙學位6年。考PCCL還要俾20萬左右。跟住實習一年至2⃣️年,睇你做大律師定係事務律師,先真正成為律師

BSCYL 發表於 23-9-8 19:11
畢業第二年才成為正式醫生,根本不可能立刻外闖,除非是關係戶,否則一般私家醫院多數偏向吸納有經驗的醫 ...

可考慮自己開诊所,實習完一年就可以可以。屋企人開個私家醫生,自己開普通診所,次次都要等成30 40個位,姑娘話預5分鐘睇一個症,$收640一位,姑娘仲話呢好多時中午都唔得閒食飯咁滯,你計吓一日八個鐘,一個月已經係over100萬

rich8 發表於 23-10-1 18:44

真係這麽好嗎?我住的屋苑個醫生都係收$320仲係已經行醫幾十年了!

初哥出嚟做連鎖醫療集團普通科,收入很一般咋!

ElaiUKStudy 發表於 23-10-2 15:32
真係這麽好嗎?我住的屋苑個醫生都係收$320仲係已經行醫幾十年了!

初哥出嚟做連鎖醫療集團普通科,收入 ...

刪~~~~~

ElaiUKStudy 發表於 23-10-2 15:32

初哥出嚟做連鎖醫療集團普通科,收入 ...

你屋苑的醫生真係收得好平,我呢度好普通的普通科醫生睇傷風感冒已收5百起跳(仲記得呢個好普通的普通科醫生洗傷口唔掂的,約十年前,女小腿洗曬血,搵佢洗傷口,佢洗得唔好,女隻腳傷口第二日仲"汁汁"的流膿,之後要去東區醫院睇急症,那時呢個普通渣嘢醫生洗次傷口已收5百了)
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊