用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Dse 6科全5 入到中港大法律系?
樓主: Goodluck2022
go

Dse 6科全5 入到中港大法律系? [複製鏈接]

esmehouse 發表於 23-9-6 14:48
大約十年前有個 Co-ed 仔係 HKU 畢業,佢原本仲有半年 TC 就可以成為律師,佢最終都係放棄唔做律師去做政 ...

家人做緊政府,佢識好幾個高薪後生仔,(年紀稍大就唔講啦),全部都唔過30歲,有個係做緊律師都跳去政府做EO。
AO 一考入已經6萬, JRE officer grade  全部都三萬幾UP,如果22歲一畢業就考入,年年跳POINT, 正正常常3-4年又升職(近年快左),人工真係唔錯架。

政府律師起薪$75,000 ,升一級已經120,000起跳。

lm251099 發表於 23-9-5 19:17
聽人講,今年PCLL都係得一半畢到業

唔會下化,如呢度嘅說法,畢唔到業已經一批學生,仲PCLL唔見一半,咪最終得返2-3成人~

Goodluck2022 發表於 23-9-6 13:01
回覆 October. 的帖子

做咩? 但律師international firm 10 多萬起標, 你講既高大約多小?

識人入到大firm就係,如果吾係日日喺法庭做當值律師都幾閉翳。

回覆 kkhon 的帖子

有咩閉翳?人工少?

讀完法律,律師做EO ??
係港大中大英文很好定求其英文level 4 的律師?

醒目開學勳章

Goodluck2022 發表於 23-9-6 20:00

讀完法律,律師做EO ??
HKU CU CityU 英文一定要 5 才收架喎,HKU CU 中文都一定要 4,CityU 就不需要,我諗你要做多啲功課
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

回覆 esmehouse 的帖子

英文5 批是否大多不能pcll 合格?
有5** 及5*

醒目開學勳章

Goodluck2022 發表於 23-9-6 20:43

英文5 批是否大多不能pcll 合格?
你問返 12 樓個位啦,係佢話一半人唔合格
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

chrischeung 發表於 23-9-6 19:32
回覆 kkhon 的帖子

有咩閉翳?人工少?
讀Law到成為律師過程係好艱辛,成本效益好懸殊,有興趣及為志願另計。

請問有沒有識人讀緊Law?是否真的很辛苦?是否很難畢到業?

回覆 LovelyBB06 的帖子

醒目開學勳章

LovelyBB06 發表於 23-9-7 00:35
請問有沒有識人讀緊Law?是否真的很辛苦?是否很難畢到業?
好老實講,所有專業嘅嘢都難讀㗎啦,所以興趣行先係好重要,LLB 唔難畢業呀

其實讀is or ls, 邊d 年讀law 表現較好?

esmehouse 發表於 23-9-6 20:48
你問返 12 樓個位啦,係佢話一半人唔合格

三間有offer LLB的大學都會向立法會出關於法律學位(包括LLB, double degree,JD 以及PCLL) 的報告,大家可以參考:

1. LLB or JD grad 入PCLL的數目,如果本地入自己果間,有2:1成績是入場劵,三大,只有HKU有講明2:1比例係大約2/3,即60-65%,其他兩間沒有說明,聽講比例會較HKU高。而外國,例如英國LSE的2:1比例可以去到90%!

2. PCLL的failure rate 只係幾個%, 2021年CityU, 只有10個畢唔到業,全部學生共有205人, 肥咗可以retake架

https://www.legco.gov.hk/yr2022/english/counmtg/papers/cm20220706-sp056-e.pdf

HKU PCLL Programme Entrance Requirements

https://admissions.hku.hk/tpg/pr ... te-certificate-laws

kkhon 發表於 23-9-6 21:02
讀Law到成為律師過程係好艱辛,成本效益好懸殊,有興趣及為志願另計。

好奇一問。做一個專科醫生最少要1x年,其實成本效益是否仲小?當然有興趣行醫另計。

醒目開學勳章

pipeter.john 發表於 23-9-7 10:38
好奇一問。做一個專科醫生最少要1x年,其實成本效益是否仲小?當然有興趣行醫另計。 ...
都係個句啦,有興趣咪讀囉,冇興趣真係會讀得好辛苦,年年都有學生 quit 神科,真係唔好為錢或夠分去選科,亦聽唔少大學選科好多時都係家長迫學生選,Yr 1 quit U 或轉科都唔話俾父母知亦有

esmehouse 發表於 23-9-7 10:47
都係個句啦,有興趣咪讀囉,冇興趣真係會讀得好辛苦,年年都有學生 quit 神科,真係唔好為錢或夠分去選科, ...
轉佐科父母都不知道?可能要在畢業禮上才發覺!

回覆 ElaiUKStudy 的帖子

去外國讀法律更易去pcll ?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊