用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Queen's belfast Dentistry vs Brunel PT
go

[英國] Queen's belfast Dentistry vs Brunel PT [複製鏈接]

兩間都有 offer. 志愿是牙醫。但讀完 Belfast 多數都係香港唔承認, 前景唔清晰。PT 雖然唔係志願但係有牌,都搵到食, 讀完前途明朗清晰!
大家點睇呢?
   2    0    0    0

DOCTORGG 發表於 23-8-31 22:14
兩間都有 offer. 志愿是牙醫。但讀完 Belfast 多數都係香港唔承認, 前景唔清晰。PT 雖然唔係志願但係有牌 ...

係志願又有offer,但香港唔承認,會唔會索性畢業留低做嘢?
8-)

anitawong21 發表於 23-9-1 03:56
係志願又有offer,但香港唔承認,會唔會索性畢業留低做嘢?

始終都係想回港,人生交义點!

我本人係PT, 家人係dentist. 都係外國畢業,有外國國籍。

PT 係我志願,dentist 亦係家人志願。

我外國做了幾年PT 決定返港執業,自動轉牌無難度,到老才會返外國,到時可能已經退休唔會做返PT。

家人在外國做dentist, 有考慮過返港執業但要考試,睇過外國返嚟牙醫考試好麻煩同合格率好低,包括英國畢業已在英國執業多年的牙醫都考唔到,家人決定放棄回港執業計劃,現已在外國有自己配偶(非華人)及家庭。

明白呢個係人生交叉點,可能會改變一生。

但如果當PT只係一份工完全無passion,就唔好勉強,勉強無幸福,盞讀又辛苦時做更加辛苦!如果係咁我寧願揀dentistry, 將來嘅事無人能知將來正算。

兩間都有 offer. 志愿是牙醫。但讀完 Belfast 多數都係香港唔承認, 前景唔清晰。PT 雖然唔係志願但係有牌 ...

講搵食,講搵錢,一定香港好;但我從來都唔會考慮這方面,孩子想讀咩,我總是叫他們由興趣出發,讀自己最喜歡嘅學科,在咩國家讀都由佢地自己考慮和決定,讀得開心最重要。

志願是牙醫 → QUB
讀完可考慮留當地發展前途明朗清晰

Activehealth 發表於 23-9-1 07:31
我本人係PT, 家人係dentist. 都係外國畢業,有外國國籍。

PT 係我志願,dentist 亦係家人志願。

谢谢分享!因為他不太想留英居住,想讀完回港,所以好兩難!

我女兒今年都係QUB 醫科,香港雖然未承認這間學校但我地仍然想信佢可以回來!醫科咁難都入到,之後條路仲有好多可能!當然志願行先吧

QUB 始終係一間羅素集團其中一間大學;QUB牙科在英排名很高而英國牙科大學衹有13-4間;收國際生(中國人包括中港台)很少並不是每年都收;考到牙科並不是容易之事;所以選牙科或PT要想一想還要興趣

回覆 Activehealth 的帖子

請教一下UK有邊間大學(除咁G5) PT比較好?
謝謝

isis_dad 發表於 23-9-1 15:05
我女兒今年都係QUB 醫科,香港雖然未承認這間學校但我地仍然想信佢可以回來!醫科咁難都入到,之後條路仲有 ...

其實英國大學嘅醫科,在香港Medical Council獲得批准,前後三個時間批出,現好似有18間,我相信未來仲有其他大學醫科被認可。

恭喜你和女女,甘難考嘅學科都考得到,好叻女。將來在英國行醫外,也可以諗諗澳洲,能夠回港服務香港市民,當然好啦!

以前有個小朋友, 佢 父親 都係牙 醫

之後入左cardiff, 唔夠成績入港大牙醫

最後一路讀住英國牙醫, 之後伸請返 香港牙醫

最後 返到來, 讀左英國一年牙醫, 之後  返港大讀返第一年牙醫

所以你諗下, 會否咁樣博, 但當然成績要好

一路讀住英國牙醫, 一路伸請港大牙醫

牙醫中間 多人退學 , 隨時執到死雞

hehehaha2017 發表於 23-9-1 17:27

多謝你嘅分享! 知道有前科,我相信我你會好努力的!

路過…. 我仔也考慮讀牙醫,讀咗咁多年又好多朋友喺果邊,但佢依然唔喜歡留英國生活,英國只限讀書完成學業回來,佢話要搵錢一定係香港。所以嚟緊報大學醫科只限香港,而英國只報其他課程。 我覺得樓主讓孩子選擇喜歡的,至於將來幾年後可能佢已經改變心態又或者香港政府放寬左。到時再算。

adobee 發表於 23-9-1 15:53
QUB 始終係一間羅素集團其中一間大學;QUB牙科在英排名很高而英國牙科大學衹有13-4間;收國際生(中國人包括中 ...

國際生考入牙科難過醫科
QUB 牙科當地排名高

Complete University Guide 2024
https://www.thecompleteuniversityguide.co.uk/league-tables/rankings/dentistry

1(↑7) Dundee
2(↑2) Glasgow
3(↓1) Newcastle
4(↓1) Bristol
5(↓4) QUB

6(↑4) Cardiff
7(↓2) Manchester
8(↑1) Sheffield
9(↑5) Plymouth
10(↑2) Birmingham

11(↓5) Leeds
12(↓5) King's
13(↓2) Liverpool
14(↓1) QMUL
15(-) Central Lancashire

Good University Guide 2023
https://dlv.tnl-uk-uni-guide.gcpp.io/

1 Glasgow
2 Dundee
3 QUB
4 Newcastle
5 Bristol

=6 Liverpool
=6 Sheffield
8 Cardiff
9 QMUL
=10 Birmingham

=10 Manchester
12 King's
13 Plymouth
14 Leeds
15 Central Lancashire

Poyau 發表於 23-9-1 18:29
國際生考入牙科難過醫科
QUB 牙科當地排名高

Thanks!

Joe8889 發表於 23-9-1 16:05
回覆 Activehealth 的帖子

請教一下UK有邊間大學(除咁G5) PT比較好?

Russell Group?

《2023 UK 物理治療交流》#159
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3874163&pid=49237357

回覆 Joe8889 的帖子

anglia east university

回覆 TTEE1819 的帖子

多謝!我都想佢返來貢獻吓!

hehehaha2017 發表於 23-9-1 17:27

好奇一問。 如果讀緊第一年英國牙科, 十月申請香港大學牙科的時候, 應該沒有什麼英國大學校內成績可以 畀到香港大學審批。 除非佢讀咗一年,第二年 學期頭申請香港大學, 到佢成功轉香港大學的時候,佢都已經完成了UK year 2才去HKU Y1
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊