用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 中大醫科 Vs 英國獸醫
go

[英國] 中大醫科 Vs 英國獸醫 [複製鏈接]

朋友女兒兩邊都有offer, 遲遲仍未決定,想聽下大家意見。
她醫人醫動物都有興趣, 後者興趣稍為大一點, 但擔心較難入職、人工低和升職機會等因素。
求大家比意見! 有冇家長仔女係讀緊獸醫/或做緊獸醫, 想知出路/人工等, 謝謝!
   1    0    1    0

回覆樓主:

個女仔係會畢業返香港發展?會打算申請BNO visa留係英國?或者未決定將來會係哪個地方發展呢?呢個問題都好重要,因為d 執照會唔會係嗰個地方被認可掛牌都要考慮的

munce 發表於 23-8-31 08:43
朋友女兒兩邊都有offer, 遲遲仍未決定,想聽下大家意見。
她醫人醫動物都有興趣, 後者興趣稍為大一點, 但擔 ...
中大星期一開學喇噃!
仲比你慢慢諗?係真唔係真呀?

一定系中大

以我聽來的一個例子,獸醫搵得好過政府醫生。

yuyueng 發表於 23-8-31 12:59
一定系中大

一定系中大X2

sp3014 發表於 23-8-31 08:57
個女仔係會畢業返香港發展?會打算申請BNO visa留係英國?或者未決定將來會係哪個地方發展呢?呢個問題都好 ...
說得對。

SIYip 發表於 23-8-31 13:08

現在係呀,香港只有城大有得讀,因為太新,全球排名未有,所以香港獸醫基本上係外國返嚟的(尤其係澳洲),我同隻狗狗普通睇一次醫生基本上係人睇專科嘅價錢,洗一次牙都已經要六、七千蚊 ,而且工作量一定無咁辛苦。

醫生或者獸醫基本上出路一定無問題,不論揀那個都一定唔差,所以都應該睇囡囡嘅發展興趣最重要

munce 發表於 23-8-31 08:43
她醫人醫動物都有興趣, 後者興趣稍為大一點, 但擔 ...
我有兩個朋友的女兒都正在澳洲讀獸醫。我不清楚人工怎樣。不過他們都說做獸醫的有不少的都會有 depression。原因是讀獸醫的都是十分喜歡小動物的,可是,有些時候他們要迫不得已把動物人道毀滅。他們讀獸醫是因為想救啲小動物,可是有不少時候偏偏要親自奪去他們的性命。我不清楚詳情,或者你朋友可以探聽一下這方面的資料。

SIYip 發表於 23-8-31 13:08
係!搵得多係建基於劏毛孩主人一頸血得來。我家狗狗剛剛星期日傍晚時分遇到意外後腳受傷,去咗動物醫院縫咗十針,收15000,第二日返去睇傷口收$1000。

yuyueng 發表於 23-9-1 00:20
係!搵得多係建基於劏毛孩主人一頸血得來。我家狗狗剛剛星期日傍晚時分遇到意外後腳受傷,去咗動物醫院縫咗 ...

咁貴架!我冇任何動物,好奇問下如果主人沒有錢,怎麼辦?不是個個都能支付醫療費用,人可以入政府醫院睇醫生,但動物可以怎樣解決?

中大醫好難入,真係要好讀得書,我會選中大。

cfs 發表於 23-9-1 00:39
咁貴架!我冇任何動物,好奇問下如果主人沒有錢,怎麼辦?不是個個都能支付醫療費用,人可以入政府醫院睇 ...

無錢就唯有自己返去塗雲南白藥,自己止血囉,不過傷口難好同怕細菌感染之類,去返無獸醫年代囉。佢哋縫針其實收$3500 係可以接受,只係縫針以外佢哋可以巧立名目收你萬幾蚊其他嘢,我當晚縫完針就自己搭的士抱狗狗返屋企,放低一晚加$2500。

狗狗係腳受傷可以自己飲水,但佢哋要同佢吊鹽水收$800,感覺獸醫大多數都係無良。

yuyueng 發表於 23-9-1 09:21
無錢就唯有自己返去塗雲南白藥,自己止血囉,不過傷口難好同怕細菌感染之類,去返無獸醫年代囉。佢哋縫針 ...

長知識啊,我養自己算吧。

回覆樓主:

睇獸醫係超級貴,特別係香港
仲要有錢都未必排到即時俾你睇

大食媽咪 發表於 23-9-1 10:26
睇獸醫係超級貴,特別係香港
仲要有錢都未必排到即時俾你睇

英國睇獸醫都唔平呀,有朋友同隻狗狗一齊過咗英國,佢話普通睇獸醫或者洗牙同香港都差唔多價錢,基本上係邊度睇獸醫都唔平。反而香港有SPCA,如果真係有需要可以去SPCA,個價錢相對合理,不過超多人,唔係即刻有得睇就真

回覆 cfs 的帖子

我有幫支支買保險,另外一個月儲500做醫療費。

兩樣都難入 , 獸醫就再針對專科會好D ,但私營機構邊做邊讀邊儲客仔。
當然人的醫生一樣 上專科啦,但衰啲講句 ,未入到專科 ,政府醫院繼續做個駐院醫生慢慢做,慢慢等,每年入去專科去試去揀都仲得,又有人工又一樣每年跳point .

我覺得應該以個細路既興趣出發, 兩樣都唔易讀, 兩樣既發展都好好! 如果讀醫當然喺本地發展, 讀獸醫就一定係出國, 呢個係 critical point!

香港獸醫, 難搵食
你好多動物, 無保險, 狗有

但我parrot  生cancer ,要 做手術

全香港, 真係得幾個識做, 要攪成個月才預約到

但你見到元朗成堆獸醫

好多都唔係專科,  D醫院, 輸血都無好多

你人唔同, 你醫人,  一路醫,  政府掃晒醫生

外國, 香港, 任你行
香港係同你玩下, HEA 下, 要讀專科, 才有用

但獸醫專科太少人讀到,  都係 拿拿林, 讀完中大醫科再算

讀完, 就唔會想太多

中大醫科, 毫無疑問