用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 十五分鐘可以做啲乜?
樓主: cyberbaba
go

十五分鐘可以做啲乜?   [複製鏈接]

kybbbach 發表於 23-9-1 11:08
回覆 Lightwriter 的帖子

假如有二千人申請,學校收成20萬兩日喎,好禾味

講出重點

heidya    發表於 23-9-8 09:38

cyberbaba 發表於 23-8-31 20:04
主要係學校對小朋友嘅安排,亦有出席嘅同學仔自我介紹都未完就被叫停,好似好趕收工咁!

無論如何,參加得 ...

你可能覺得1分鐘太少,其實小朋友走進課室開始,監考員開始給考生評級,自我介紹頭三句可決定小朋友說話能力。為何家長要參加面試班?課程可針對個別考場而設定訓練範圍。

你可以話這場面試毫無意義,但總有考生過關和被錄取。

培幼果時都睇得出無誠意,培小咁小位,睇來係直接睇讀邊間幼稚園+有咩cert ,再用1st in  confirm 你唔係SEN, 醒醒目目就係

heidya    發表於 23-9-8 09:48

回覆樓主:

如果用樓主依個計法,15分鐘分俾15位小朋友,每位小朋友得一分鐘,咁不如唔好返學啦,因為一日全日班大概三百幾分鐘上堂時間,一班二十幾至三十幾位小朋友,即每位小朋友得10至13分鐘時間上堂,咁不如自己喺屋企教30分鐘?你睇下邊個方法成效好些?

NEWTL 發表於 23-9-7 21:55
如果用樓主依個計法,15分鐘分俾15位小朋友,每位小朋友得一分鐘,咁不如唔好返學啦,因為一日全日班大概三 ...

你嘅見解真係獨到!哈哈(emoji)咁神嘅思維唔回覆喇⋯⋯

不過,我講緊間學校有冇心去面見D小朋友,時間如果係量度嘅方法,
咁培小咪就係俾晒你都係十五分鐘嘅「心」機囉!

唔爭論喇!事實係點,心中有數啦!

cyberbaba 發表於 23-9-7 22:34
你嘅見解真係獨到!哈哈(emoji)咁神嘅思維唔回覆喇⋯⋯

不過,我講緊間學校有冇心去面見D小朋友,時間如 ...

哇!你咁都得丫?係你自己講話要平分既計法,我係用緊你既神思維計法去做比較咋。我就覺得十五分鐘內睇十位小朋友既專注力,反應,態度已經好足夠,以第一次面試而言。唔好忘記,老師係日日對住一班三十位小朋友去教,佢地可能覺得十五分鐘都俾多左。

尼 D 名校, 色人好過色字......莫強求, 睇緣份吧

cyberbaba 發表於 23-8-30 19:10
今日同我小朋友去參加培正小學嘅面試,由入課室到接返個仔,只係相差15分鐘!其實都幾過分, 15分鐘裏面, ...

你去統一派位啦,填張表大抽獎,又唔駛請假,性價比最高。

如果用樓主依個計法,15分鐘分俾15位小朋友,每位小朋友得一分鐘,咁不如唔好返學啦,因為一日全日班大概三 ...

你呢個例子又唔錯喎。不過我都同意,十五分鐘其實已睇到唔少野,特別對教育界人士黎講,一眼便知龍與鳳

Jean1769 發表於 23-9-10 01:14
你呢個例子又唔錯喎。不過我都同意,十五分鐘其實已睇到唔少野,特別對教育界人士黎講,一眼便知龍與鳳
...

不錯吧? 我真的很認真咁計過架!

kitshek 發表於 23-9-9 12:32
你去統一派位啦,填張表大抽獎,又唔駛請假,性價比最高。

算吧啦^_^!講講吓講性價比。

純學術討論(emoji)

點解我話你嘅思維係神呢,因為你嘅意思有邏輯上嘅唔同,即係 one-to-many 定 many-to-one。

假設日校老師而家人工係每小時200蚊
如果好似你咁計,咁老師嘅人工就會將200蚊再除學生人數,咁咪即係10蚊都無?啱數嗎?

回覆樓主:

我有同我其他小朋友去過面試

如果有老師係interviewer, 就係one-to-one, 小朋友都試過簡簡單單咁被老師問中英數常問題,one-to-one 加加埋埋都有5至10分鐘,但培小 one-to-one 面試部分有幾多?

其他老師係observer, 係 one-to-many, 同一時間咁多小朋友嘅表現,就係many-to-one, 小朋友所分得嘅時間可以係undetermined, 可以係0,1,2,3,4….又可以係全部15分鐘。

Interview 應該點?可能大家取態唔同啦

cyberbaba 發表於 23-9-11 02:04

我有同我其他小朋友去過面試

每間有其面試風格,關鍵是通過首關入第二輪面試。面試1分鐘又好10分鐘又好,過唔到就過唔到,我不相信給予10分鐘代表你的小朋友就能發揮。

從你不斷爭拗面試時間太短,學校沒有給予小朋友表現機會,這代表你沒有考慮2分鐘的面試!

其實 INTERVIEW 係雙向選擇,唔係單向選擇,學校揀你,你揀學校。
今次事件,正正俾你認清呢間學校啱唔啱你

當年我女in SH,5分鐘快過打針,我女仲話老師無睇portfolio,心諗無行,點知收正選offer
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊