用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 十五分鐘可以做啲乜?
go

十五分鐘可以做啲乜?   [複製鏈接]

今日同我小朋友去參加培正小學嘅面試,由入課室到接返個仔,只係相差15分鐘!其實都幾過分, 15分鐘裏面,要見10至15位小朋友,當你分兩至三組進行,即係每個小朋友平均只有一至兩分鐘的時間。

當然,我不是老師,沒有那專業去comment!!! 不過,究竟一、兩分鐘的面試可以怎樣去判斷是否收一個學生呢?我十分有保留!

再講,小朋友要向學校請假,返工嘅大人亦都要請假抽時間去陪小朋友來面試,但原來只是出席15分鐘的面談,更甚每位小朋友只用一至兩分鐘就可以決定一個小朋友是否可以入學,究竟呢個係什麼意思?真係諗唔通!

heidya    發表於 23-9-8 09:50
   2    0    0    0

我個女上次去SMC group interview 都係7-8分就落樓,升小遊戲盡力就算,好多野控制唔到

回覆 cyberbaba 的帖子

你有問返小朋友一間房裡面有幾個老師?

我5分鐘都試過,真係眨吓眼就走噃出嚟。但又收到offer 喎!所以不要太在意時間的長短。

ekhc    發表於 23-9-5 11:37

cyberbaba 發表於 23-8-30 19:10
今日同我小朋友去參加培正小學嘅面試,由入課室到接返個仔,只係相差15分鐘!其實都幾過分, 15分鐘裏面, ...

一個班房有4個老師..

但我都覺得太快就in完,咁短時間。可以有幾了解小朋友?

回覆 cyberbaba 的帖子

今日去完,亦有此同感,非常失望,覺得勁冇誠意,似做show 多啲😡

heidya    發表於 23-9-8 09:50

回覆樓主:

我明白唔同學校有自己嘅安排,不過用咁極速嘅方法去揀學生呢真係有保留。

如果只係一場 show,咁學校要好好反思

大家夾份做場大龍鳳。佢本身有幼稚園,左扣右扣之後,仲有幾多街外位大家心照啦。當年我親戚就係識人直入幼稚園。不過循例都一樣要面試

heidya    發表於 23-9-8 09:51

回覆樓主:

如果時間=誠意,英華好好多,玩足1hr。但英華亦難好多。

始終一間收40人,一間收百幾人,唔一樣的。

其實唔關時間長短事,係成個過程佢哋係冇真正了解過小朋友在學術品德方面啲表現。

問題就係你有幾想去了解個小朋友,時間長短可以係一個指標。但學校 show 唔到佢哋有幾希望透過面談去發掘小朋友嘅特質

有經驗嘅校長/ 老師,數分鐘面談。都ok 的。
其實即使去到升中時,面談時間也很短。
例如女神直,校長每個學生也只是見5-8 分鐘only

要了解,世事就係冇公平。有冇考過trinity gese? 3 分鍾就出嚟,3 分鍾就assess 到小朋友英文係distinction merit 定pass, 問得嗰十題就係一個英文oral 國際評級資格。

ekhc    發表於 23-9-5 11:39

從來都係緣份遊戲,才剛剛開始! 就努力做好!

報得就唔好咁玻璃心吧, 家長咁大個人可選擇唔報或唔去, 咁多精英又唔一定要揀某小朋友

聽講佢地入到去畫圖畫介紹,同埋講一本中或英故事。我諗過程已經知小朋友學術個底有到邊,講,認字,表達能力,小肌肉等等。 聖瑪加利都好快,好似20分鐘左右,不過都問左好多野,主要學術,數理,語文能力。

每間學校都有自己一套標準同方法,你去得個間學校,即係你都覺得佢ok,而佢年年都係用呢個返法搵到啲質素好的人出黎,即係時間長短唔影響到佢的判斷~~~

平常心,有入去坐一個鐘,但只同小朋友接觸5分鐘,有玩三個鐘,有離開你視線都出現返係十分鐘,反正都係跟規矩

塞翁失馬, 平常心啦, 要知道咁多參賽者WL 都好大

PC 不嬲都係咁玩, 幼稚園都係咁GROUP IN, 係幾求其
舊年好D, 叫做拍下片了解下小朋友, 不過多數都有2ND IN, 今年唔知是否一樣

講最HEA一定唔及聖心私, 入去到出黎只係5分鐘, 我凳都未坐好就見完

ekhc    發表於 23-9-5 11:41

15分鐘有15個小朋友又真係誇張左啲
一人一分鐘 , 你話了解到個小朋友真係唔信
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊