用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 成日幾多%三大, 重點放錯了! 咩科最重要 ...
go

成日幾多%三大, 重點放錯了! 咩科最重要   [複製鏈接]

大家有同感嗎
   19    0    0    0

Goodluck2022 發表於 23-8-26 13:24
大家有同感嗎

也是。根本入3大要求唔係咁高,要視乎入邊科。DGS今年3大嘅82.8%,去比較部份英中,亦可能過70%,看似差唔多,但DGS入Medi係好高%的~

DGS 30 多% 入medi 10 多% 入三大LLB

有很多三大咩social science 水泡等  衝出來說7 8 成三大。

最搞笑父母說咩入了三大, 幾勁幾勁。

回覆樓主:

又所以,EK砌出嚟嘅評級,根本冇考慮入到3大,又入咗乜嘢科啦。某些中學,就算升中盡收1仔,頭幾位都可能已經係33 +。某些人仕仲用嚟抬A貶B,已經係存在偏差性。曾經見過某中學,將Engineering 列出嚟去推高3大率,冇錯的,真係3大,但只計該科已經推高咗8%,跟住用嚟Vs女校,女校又何來會多人入Engineering呢~

回覆 mcl233 的帖子

樹仁嶺南讀會計都可以入Big Four , 做到管理層6 至8 萬以上。
相反三大水泡科, 十年後2 萬有找, 衰過去做保安、茶餐廳洗碗、送外賣。

不要將3 大放得太大。

回覆樓主:

CityU/PolyU部份學科收生要求係高過3大某些科。所以,3大率只可以係有參考性,重點係3大入場係要有332233,不過,近年彈性收生,Best 5 32XXX都得,已經減弱呢個相對重要嘅參考性~

Goodluck2022 發表於 23-8-26 14:01
DGS 30 多% 入medi 10 多% 入三大LLB

有很多三大咩social science 水泡等  衝出來說7 8 成三大。
純理科普遍仲收得低過社會科學科

回覆 10090 的帖子

都唔知邊科差。
有時去樹仁讀個會計仲有運行。

朋友 既仔讀都大護士 畢業起薪點仲高過hong Kong U science

Goodluck2022 發表於 23-8-26 13:24
大家有同感嗎

樓主,你呢個topic確係為唔少家長提供一個表達一直都想表達,但又唔敢表達,亦唔知點樣樣表達嘅機會。

我未諗到點樣表達會好一些,怕得罪人,就先出回應多謝您!

Goodluck2022 發表於 23-8-26 15:38

樹仁嶺南讀會計都可以入Big Four , 做到管理層6 至8 萬以上。

冇錯(emoji)(emoji)。

護士都係good point.

Goodluck2022 發表於 23-8-26 15:38

邊個咁悽慘啊,比小師弟/妹不如

回覆 lm251099 的帖子

港大都要看讀咩科

入三大%都係一個指標, 係有參考價值的... 至於仔女入到邊間/邊科就無謂比較... 有D家長會因為仔女入三大而開心... 咁都無問題..

什麼是“管理層”?

大家有同感嗎

阿女有幾個中學同學明明夠分讀3大, 但去讀ASSO,MU,東華

阿女2位大學同學, 明明夠分讀E科, 但又讀埋D普通科

阿女有個中學同學入咗中大, 讀讀吓唔鍾意嗰科, 之後quit U re ju, 9月入poly U讀另一科

莫道你在選擇人, 人亦能選擇你, 三大真係不是什麼指標㗎!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

夠分讀醫科唔讀,走去讀什麼普通科?

aa06 發表於 23-8-27 00:25
回覆 gracelam 的帖子

夠分讀醫科唔讀,走去讀什麼普通科?

邊科唔講, 佢同學仔攞船都成十萬!

點解高分一定讀醫?唔係人人想讀醫:

https://topick.hket.com/article/3260937/%E3%80%90%E5%A8%9B%E5%9C%88%E5%B0%96%E5%AD%90%E3%80%91%E6%A3%84%E4%B8%AD%E5%A4%A7%E9%86%AB%E7%A7%91%E7%94%9F%E8%AE%80%E9%AB%94%E8%82%B2%E7%B3%BB%E6%96%87%E5%AD%B8%E3%80%80%E9%BB%83%E5%BA%AD%E9%8B%92%E5%BE%9E%E4%B8%8D%E5%BE%8C%E6%82%94%EF%BC%9A%E6%8F%80%E7%A7%91%E8%88%88%E8%B6%A3%E8%A1%8C%E5%85%88

DSE 放榜 喇沙尖子拒做「平庸醫科生」 選中文系、研粵語無悔
https://www.hk01.com/社會新聞/207808/dse-放榜-喇沙尖子拒做-平庸醫科生-選中文系-研粵語無悔?utm_source=01webshare&utm_medium=referral&utm_campaign=native

twhkleung    發表於 23-9-8 05:25
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

小學 ~ 1線,2線,⋯⋯ 寶校
中學 ~ B1A/B/C,B2A/B/C, B3A/B/C
大學 ~ 神科,寶科,⋯⋯ 水泡科

女直系學校唔應該被誤會批評,咁水泡科又是否應該得到公平待遇呢?

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊