用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 成日幾多%三大, 重點放錯了! 咩科最重要 ...
樓主: Goodluck2022
go

成日幾多%三大, 重點放錯了! 咩科最重要   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 23-10-13 14:44
香港政府過往所有資料都係由OGCIO自建既數據中心所貯存, 唔會用公有雲
但因OGCIO規範太多, 各政府部門都怨 ...
謝謝資訊。

ANChan59 發表於 23-9-12 15:36
後生仔大學畢業去做文員,我都有d唔明白,一生人就咁過?做啃老族?點都有d長遠打算啩。

金融都睇邊個行 ...
其實我都唔係好明,
但我見好多情況係,土生土長香港人 80後,大學畢業,去做 兼職工作,去做文員,

最終可能如願以償,能夠入住公屋,

因為人工低,不停在制度內拿 著數,

當然,在職家庭津貼,學津書津,真係可以拿到的。

但點解唔增值自己,賺多D,不是更好嗎?這班人實在有能力賺到比現在更好的人工。

為了政府的資助,放棄了自己的前途,值得嗎?

焯媽媽 發表於 23-10-14 11:15
其實我都唔係好明,
但我見好多情況係,土生土長香港人 80後,大學畢業,去做 兼職工作,去做文員,

我唔肯定你講這些人是赤貧家庭?抑或家庭是中產家庭或以上。

我們上面描述嘅係後者,所以我才講係啃老族,他們家庭係欏唔到什麼政府福利。阿仔畢業那年有親戚都教阿仔趁人工低,立即排公屋,他冇理這個。

如果自己家庭條件不好,而可以入大學,你描述這樣躺平,搵著數嘅,是否是大多數?抑或是少數?

你講那些搵著數,可能大學學歷以下嘅會較多。我聽過點努力都冇可能有首期,不如排公屋。也見過有人(emoji)願唔加人工,因為會僅僅超出入息上限,我覺得幾悲哀。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 hkpapa852 的帖子

越來越多會轉用中國雲服務,因為用美國雲服務好可能隨時受限制
眼見唔少公司開始考慮哩方面嘅風險

阿里同騰訊會多咗公司用

Joe8889 發表於 23-10-14 22:06
回覆 hkpapa852 的帖子

越來越多會轉用中國雲服務,因為用美國雲服務好可能隨時受限制
其實如果只需要起部VM, 根本唔駛用AWS, Azure, 阿里雲同騰訊雲呢D供應商, 又更多更便宜既選擇
目前AWS同Azure VM以外既功能, 唔係阿里雲同騰訊雲短時間內可以取代到

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-10-15 01:37
其實如果只需要起部VM, 根本唔駛用AWS, Azure, 阿里雲同騰訊雲呢D供應商, 又更多更便宜既選擇
目前AWS同Azu ...

朋友嘅發明用雲端及Al,他有兩個雲端servers,一個AWS,一個阿里雲。他問我有否roaming 或者翻牆,如果有用AWS server。

我疫情期間到現在一直用roaming,效果幾好。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Goodluck2022 發表於 23-8-26 13:24
大家有同感嗎

agree

ANChan59 發表於 23-10-17 08:18
朋友嘅發明用雲端及Al,他有兩個雲端servers,一個AWS,一個阿里雲。他問我有否roaming 或者翻牆,如果有 ...
如果你朋友唔係用AWS既AI package功能, 只係需要VM, 叫佢轉用 Zenlayer 好過
AWS 同 Azure 根本係吸血鬼
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-10-18 16:05
如果你朋友唔係用AWS既AI package功能, 只係需要VM, 叫佢轉用 Zenlayer 好過
AWS 同 Azure 根本係吸血鬼
...

I will share with him.

I remember also use AI package.

ANChan59 發表於 23-8-31 13:01
中大之前Global Internship Program  ,多数俾商科神科,去欧洲,美国,星日韓跨国企业做intern。

现在好 ...
我之前都有叫仔仔去外國實習/交流,之後再返香港繼續學業。
但仔仔表示,現在他們的同學,一般都選擇完成香港的 學位,之後再去外國讀一年 Master。之後打算繼續留低工作。

仔仔現在的實習係可以在家工作,每周只需返公司一兩日,做back office,
可能去外國實習/交流對某些學生有吸引力,但仔仔表示他們的同學 就算派到歐洲交流/交換生的機會,
都放棄了。
真係今時唔同往日呢!

焯媽媽 發表於 23-10-23 21:55
我之前都有叫仔仔去外國實習/交流,之後再返香港繼續學業。
但仔仔表示,現在他們的同學,一般都選擇完成香 ...

每個階段,年輕人都有不同看法及選擇,最緊要係跟你們有溝通,作出明智決定。

完成學位行先,放棄海外交流及實習,已經表達咗明確方向。

我咁樣睇,交流會影響畢業時間及入讀海外Master 時間,可能影響一年左右,很多交流學分不會被承認。

海外實習又分暑假或者半年一年,暑假只係2-3個月,不會影響畢業時間,只係影響放暑假去玩嘅機會。

如果是半年一年嘅歐洲實習,又夾他的未來發展目標,梗係要去啦,做得好,有return offer,講明會讀多過Master,公司可以等多一年。

除非想移民/移民北美洲,可能多啲考慮。

可以在家實習真係唔知係好定係唔好,最初入行,我個人覺得有人面對面溝通,觀察,指導,可能會好啲,到有足夠經驗,wfh 會方便及慳返好多時間。

hkpapa852 發表於 23-10-13 13:27
入3大率反映唔到學校水平呢點我講咗 N年了
但入3大係咪無意義呢?
從最近的新聞:

浸大附屬學校王錦輝中小學5學生獲頒香港卓越獎學金 數目再創新高

5位同學入讀既大學同科目:

入讀牛津大學 法律文學士(法學)

入讀牛津大學數學碩士

入讀倫敦帝國學院計算學士(軟體工程)

入讀倫敦帝國學院化學碩士

入讀倫敦帝國學院理論物理科學碩士

除咗 牛津法律學士係 相對難入, 其餘取得獎學金申請人入讀既科目, 印証咗 "獎學金只會頒俾入名校既人, 而唔係入咗名牌科目既申請人"

hkpapa852 發表於 23-10-24 17:15
從最近的新聞:

浸大附屬學校王錦輝中小學5學生獲頒香港卓越獎學金 數目再創新高
呢個獎學金要求得獎者畢業後回港貢獻

2jkidsfather 發表於 23-10-24 18:16
重點唔係個學生使唔使返香港做嘢,而係個獎學金只係睇入到既大學既名氣嚟批
所以其實全世界都只係睇表面名氣去做嘢

hkpapa852 發表於 23-10-24 18:47
重點唔係個學生使唔使返香港做嘢,而係個獎學金只係睇入到既大學既名氣嚟批
所以其實全世界都只係睇表面名 ...
係。

2jkidsfather 發表於 23-10-24 18:16
請問如果唔返黎香港撈會點?

eit2003 發表於 23-10-24 21:50
請問如果唔返黎香港撈會點?
還錢!

Point 24

2jkidsfather 發表於 23-10-25 09:40
還錢!

我好奇想知,唔返hk,還錢要分幾多年,息口如何。

仲有有寫某情況唔洗返香港做嘢但又唔洗還喎,有無case可以分享吓?

Augesttime 發表於 23-10-25 15:50
我好奇想知,唔返hk,還錢要分幾多年,息口如何。

仲有有寫某情況唔洗返香港做嘢但又唔洗還喎,有無case ...
今時今日會申請的,都應該不會”違約“
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊