用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 成日幾多%三大, 重點放錯了! 咩科最重要 ...
樓主: Goodluck2022
go

成日幾多%三大, 重點放錯了! 咩科最重要   [複製鏈接]

piyohk 發表於 23-8-27 14:44
謝謝告知。
她的DSE成績要求。唉,可能迫吓位同學,醫科minimum requirement 都meet 到。
...

獨立收生,很多真係有興趣的同學選讀,反而收生分數較高。

School based 就先tum 你落叠,如果入唔到心儀major 都會幾痛苦。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-8-27 14:45
中大一年收60人,獨立招生,多數收滿。

如果中大在這段疫情期間65 %繼續讀研究院,本地海外都有。入職嘅 ...

請問如果想想在科研範疇,再讀上master;之後,可以怎樣做?

ANChan59 發表於 23-8-27 15:24
獨立收生,很多真係有興趣的同學選讀,反而收生分數較高。

School based 就先tum 你落叠,如果入唔到心儀 ...

School based 就先tum 你落叠,如果入唔到心儀major 都會幾痛苦。

請問可以解說多些嗎?

如果中大在這段疫情期間65 %繼續讀研究院,本地海外都有。入職嘅 ...

有少部分入返醫學院讀醫科

會唔會有同學調返轉,先讀醫科,再讀上去科研?

piyohk 發表於 23-8-27 15:28
請問如果想想在科研範疇,再讀上master;之後,可以怎樣做?

「可以怎樣做?」

你是什麼意思?
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-8-27 15:54
「可以怎樣做?」

你是什麼意思?

因為暫時只知道可以用五年時間完成master course。但往後的工作,或者科硏之旅,在香港可以怎樣尋找(明白這-定要睇際遇)?又或者,應該focus 在那類公司/機構能學以致用?

piyohk 發表於 23-8-27 15:33

請問可以解說多些嗎?

如果School based 收生,第一年你入到engineering,你還未知道主修科是什麼,到第一年考完試,按GPA選主修,如果是港大工程學院,主修個別學科人數不能超過25%總學生人數。

個個想入土木工程,電腦及機械,三個主修已經佔咗70 %+,其他人只可以選其他主修,非心儀科目,再讀3年,部分學生會覺得痛苦。

ANChan59 發表於 23-8-27 16:00
如果School based 收生,第一年你入到engineering,你還未知道主修科是什麼,到第一年考完試,按GPA選主修 ...

Biomedical engineering 是under engineering faculty,這樣也是行school base 嗎?但她的收生學分卻比B.Eng 高很多,咁又係唔係可以用咗較低嘅分數入咗Faculty 先,year 2再select major in biomedical?

piyohk 發表於 23-8-27 15:35
有少部分入返醫學院讀醫科

會唔會有同學調返轉,先讀醫科,再讀上去科研?

當然會有,但不多。

我認識嘅係HA顧問醫生因為興趣讀BME碩士,但他仍然以醫療為主,工餘時間就一些臨床問題,跟BME教授研究一些解決方法,這些只是輕巧的產品,不一定能夠面向市場!

始終醫療設備跟醫學相關,但也有很大程度的差異,走兩邊不容易,除非去教學,

現任中大校長段祟智就係MD兼BME教授。

最近幾年有海外教授回來香港在醫學院教書,同時研究醫療設備,也成立初創公司,吸納一些不同學歷的BME畢業生。

piyohk 發表於 23-8-27 15:58
因為暫時只知道可以用五年時間完成master course。但往後的工作,或者科硏之旅,在香港可以怎樣尋找(明白 ...

科研就可以了解自已大學的教授的研究方向,跟他們自蔫,或者FYP 就跟佢開始做研究,如果效果理想,他肯收,繼續讀上去不難。如果野心大些,可以就自己興趣了解世界權威,然後自蔫或者透過自己教授介紹。

如果入業界,最多人選擇嘅係EMSD,因為吸收人數較多,然後是HA。其他講際遇及名額。

如果入咗BME,同時入埋HKIE 做student member ,參加多啲活動,識多啲人,機會都會高d。

如果大學有mentorship program,我會鼓勵他們參與,有業界人士介紹行業發展情況,不一定但可能介紹工作或者其他出路。

piyohk 發表於 23-8-27 16:10
Biomedical engineering 是under engineering faculty,這樣也是行school base 嗎?但她的收生學分卻比B.En ...

個別大學幾年前開始獨立發生,所以不再是school based admission,收生分數會拉高。

大學也樂於收到真係有興趣BME的學生,而不是選唔到土木及電腦先入嘅學生。

你再上網睇吓,我之前理解中大理大BME獨立收生,港大科大學院收生,城大我唔記得了。

五大入面,除咗科大之外,其他四間嘅BME課程獲得HKIE 認可。如果課程未被認可,入EMSD,HA這些公營機構機會我唔敢講係零,機會係細好多,你要留意!

你上HKIE網頁,你可以搵到香港不同大學那些工程主修是被認證的。

你講有關school based 係正確嘅,如果獨立收生,你講嘅情況不會發生。

你也可以留意BME個學位,平均修讀學分是所有工程主修最多,有些學生唔鈡意,有些又好鈡意。

lojo11 發表於 23-8-26 21:47
入三大%都係一個指標, 係有參考價值的... 至於仔女入到邊間/邊科就無謂比較... 有D家長會因為仔女入三大而 ...

係囉!其實仔女考到好的大學已經好開心,何必又要比較神科定水泡科,畢業後又可以賺到幾多錢。我只想仔女好好享受呢幾年的校園生活,讀得開開心心。無論讀咩科都要努力追GPA,比心機完成就好了。

靚靚C9 發表於 23-8-28 07:18
係囉!其實仔女考到好的大學已經好開心,何必又要比較神科定水泡科,畢業後又可以賺到幾多錢。我只想仔女 ...

同意興趣好重要,但大前提係要小朋友知道前路同將來就業情況。例如要佢哋知道大部份人讀心理學唔會做到臨床心理學家,讀journalism,如果一路做記者,人工會比讀專科少很多…

到佢哋出嚟做嘢幾年之後就會好大怨氣,覺得我成績好過A同學,點解人工低佢咁多。

我在大學教左幾年,一路都有接觸年青人,有感而發。

ericjil 發表於 23-8-28 10:33

同意興趣好重要,但大前提係要小朋友知道前路同將來就業情 ...

很同意你說的。現在真的多了同學少選了工程。他們其實有D興趣,但可能覺得太辛苦,最後冇選。但畢業五,六年左右後可能會後悔。工程如果可以拿到工程師牌,其實不會好差。

靚靚C9 發表於 23-8-28 07:18
係囉!其實仔女考到好的大學已經好開心,何必又要比較神科定水泡科,畢業後又可以賺到幾多錢。我只想仔女 ...
我同意不應全部看錢。"水泡科"也有很多不同種類。工程是專業,但收分不高(可以真接講是低)。這和其它收分同様差不多的課程,其實畢業後工作可能真的好不同。

ericjil 發表於 23-8-28 10:33

同意興趣好重要,但大前提係要小朋友知道前路同將來就業情 ...

請問水泡科是指那些學系?是否包括以下
工程學院
理學院
商學院
文學院
神學院
Music
Fine Art
體育
還是,除醫科、建築和律師這三科之外,其他學系全部都係水泡科。我嘅遠古年代,無水泡這科的;AL考唔到嘅同學,會轉入教育學院,醫院護士,恒生商學院,或出嚟社會工作。

piyohk 發表於 23-8-28 17:50
請問水泡科是指那些學系?是否包括以下
工程學院
理學院

我冇講咩係水泡科,我只希望學生在作決定前要知道學科內容,出路,進修/進升機會等…..

ericjil 發表於 23-8-28 20:03
我冇講咩係水泡科,我只希望學生在作決定前要知道學科內容,出路,進修/進升機會等…..
...

不是你講水泡科。正因為你無講,所以才請教你。
而我亦不懂水泡科,不理解為什麼要用「水泡」作代名詞。

thanks

識嘢嘅一定係問邊科
而唔係問邊間大學....
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊