用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 如果可以從頭嚟過… :)
樓主: Cusausa
go

[小學] 如果可以從頭嚟過… :)   [複製鏈接]

Vengerov 發表於 23-8-25 21:44
唔會學樂器,浪費金錢

Cusausa 發表於 23-8-25 10:32
記得幾年前喺呢度見過一個post,係問大家覺得如果可以從頭嚟過,what would you have done differently for ...

Radiomama 發表於 23-8-25 22:06
見到你呢個post, 真心思考咗10分鐘。
想來想去,真心無後悔;所以就算從頭再嚟,在教育方面都會一樣。
...

無後悔嘅,主要係:
1. 讀國際學校
2. 任佢睇好多書
3. 玩數學遊戲
4. 無手機、無iPad
5. 少睇電視
6. 早吃晚飯、早睡早起
7. 無補習
8. 搬近學校
9. 每日送返學
10. 出席學校的大部份家長活動

Radiomama 發表於 23-9-1 17:31
無後悔嘅,主要係:
1. 讀國際學校
2. 任佢睇好多書

964000 發表於 23-9-1 17:37
間直係成功典範

呢啲係小學時候嘅狀況,中學之後就要調節。

964000 發表於 23-9-1 08:11
我反而覺得在國際學校可以有時間玩運動和音樂,或發展其他興趣,係最美好的事,唔洗學校逼的,當中學到許 ...

多謝分享~ :)

無後悔嘅,主要係:
1. 讀國際學校
2. 任佢睇好多書

謝謝分享!A useful reminder for parents!

作為資歷尚淺嘅媽媽,以上有好多值得參考既reminders,多謝大家嘅分享!

It’s a long game, isn’t it - 雖然有d 目標未做到,唯一希望係將來look-back既時候,會覺得俾小朋友讀國際學校係做啱嘅第一步~

大家加油,共勉之!

無後悔嘅,主要係:
1. 讀國際學校
2. 任佢睇好多書

1. 讀國際學校:  有做Y1 to Y13
2. 任佢睇好多書: 睇左超多本書
3. 玩數學遊戲: 冇做
4. 無手機、無iPad: Y7 先有手機,電腦任用不過放在客廳
5. 少睇電視: 睇書和運動,唔睇電視
6. 早吃晚飯、早睡早起: -樣
7. 無補習:每星-小時補中文
8. 搬近學校: -樣
9. 每日送返學: 校車
10. 出席學校的大部份家長活動: -様

Radiomama 發表於 23-9-1 18:01
呢啲係小學時候嘅狀況,中學之後就要調節。

想請教中學有什麼要調節?另外想請教中學生多用whatsapp group嗎?如初中未有電話會唔會影響社交

中學嘅調節:
1. 讀國際學校
2. 任佢睇好多書,會提供埋kindle
3. 玩數學遊戲
4. 一直到Y10 才俾咗個舊款智能電話佢用。
另外Y6開始已有MacBook 電腦,跟同學有大量不同方法聯繫。沒有影響社交。
5. 少睇電視
6. 早吃晚飯、早睡早起,到Y12/13都係10:00pm 左右睡覺。
7. 無補習
8. 搬近學校
9. 每日送返學,中學之後他自己上學。
10. 出席學校的大部份家長活動

回覆 Radiomama 的帖子

其實是否真係不用補習都考到好成績? 見好多考IB時都會外出補習
定係仔仔自己好乖每日會溫書?尤其國際學校數教得比較慢,又比較少題目佢地練習,所以是否就算不用補習,都要多温習做題目。

前輩育兒很有一套方法,培養到一位很出色嘅兒子,可否分享我們後輩的作參考?

多謝你時常無私的分享

nicolelaiyy 發表於 23-9-5 13:48

其實是否真係不用補習都考到好成績? 見好多考IB時都會外出補習

不補習是基於觀察和了解所作的決定;都曾經疑惑和動搖,個個都去補,唔去好似有D蝕底。

但因為阿仔自己覺得無需要,而佢又肯去搵學校老師問,所以老師都樂意幫佢,給予額外的題目和練習。因為無補習老師,所以佢更學識上網搵資料,自學能力反而因此提升。

不是說補習一定不好,但不要跟風,更不需要太早;睇清楚其弱點再找合適解決方案和老師才最重要。

nicolelaiyy 發表於 23-9-5 13:48

我小朋友仲係細,不過真心唔覺國際學校數學教得比較慢喎。上到中學會唔會有唔同我唔清楚,不過現階段我覺得比起傳統學校有過之而無不及,只不過唔需要返屋企做好多數學功課。老師會因材施教,見到有個別同學仔數學特別叻,老師會俾challenge題佢做。

Radiomama 發表於 23-9-5 12:44
中學嘅調節:
1. 讀國際學校

請教一下,由細到大玩「數學遊戲」指既係什麼遊戲?

Fatcream8 發表於 23-9-8 03:13
請教一下,由細到大玩「數學遊戲」指既係什麼遊戲?

有個遊戲「奇妙24」,玩法1-9 抽隨便4個號碼,運用數學運算eg 加減乘除,得出「24」。

可以用啤牌抽number, 也可以在街上見到任何車牌的4個號碼就玩;阿仔已是大學生,暑假回港仍然跟daddy玩(鬥快),也會比拼誰的運算複雜一些。

手機app也有這遊戲。

介紹這個game, 不是說做得叻就等於數學叻,這是一個小鍛練、動腦筋、學轉彎,同埋從小就不怕數學、數字。當然初初玩我仲跟得上,後來佢嘅速度同方法趕過我,我就交俾daddy同佢玩。

supervi    發表於 23-9-12 13:33

另外就係教佢玩card games(釣魚、21點、鋤大弟等)及打麻雀。
呢啲我都視之為數學遊戲。

補充上面網友barque提及電腦任用但放在廳,我家也一樣。

Radiomama 發表於 23-9-5 12:44
中學嘅調節:
1. 讀國際學校

識得貴校很多家長,做齊你以上points, 但結局仔女培養得冇咁好。

我估主要不同是……

你真的花多些時間陪伴和帶領。

你沒有放任孩子出去玩。

如果可以從頭來過我唔會畀佢學珠心算,覺得依家數學心急做錯簡單嘅運算導致擰唔到答案分,都係珠心算以為心算好勁囉。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊