用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 去Manchester
發新帖回覆
go

[英國] 去Manchester [複製鏈接]

請問現在買機票去Manchester 9月中開學,CX機票好貴,還有什麼選擇,謝謝🙏
   0    0    0    0

GohSam 發表於 23-8-25 09:55
請問現在買機票去Manchester 9月中開學,CX機票好貴,還有什麼選擇,謝謝🙏
...

Qatar airways , Emirates, Finnair也是穩陣之選。

GohSam 發表於 23-8-25 09:55
...

瑞航法航也可以,9月中單程,8千令9千蚊算係ok。如果你講埋日子,專家cfs可能幫到你望多兩眼。

未出CAS and school calendar.   應該9月中🙏

回覆 GohSam 的帖子

如是要住UM,他們reception 時間是 10 to 5.好多airline layover 時間很長又晚上到。。已經好多悶了。。看看BA?

回覆 TTEE1819 的帖子

大約9月21號,請問各位有冇介紹

GohSam 發表於 23-9-1 22:25

飛去曼城?

21日,最平係法航9xxx,芬航11xxx(時間太耐) 。

如果19日,你睇瑞航, 有$6xxx,包一件23kg,22;25起飛,08:05到MAN。

如果cfs見到你個post, 佢可能比到更佳選擇你。

因為第一次book indirect flights.  想請問Qatar airways , Emirates, Finnair.  Swiss, KLM, Lufthansa通常打電話去各航空公司問,定話上trip 或Skyscanner  book? 同埋想問下佢地有冇student tickets? 這咁多間航空,那些要不要transit visa 同埋行李是check through嗎?謝謝,感激。

回覆樓主:

阿仔搭開土耳其航空,有學生機票,價錢平,好少delay
伊斯坦堡轉機,轉機時間2個半小時,好足夠。行李直達manchester

GohSam 發表於 23-9-3 12:10

因為第一次book indirect flights.  想請問Qatar airways , Emirates, Finnair.  Sw ...

我會用Skyscanner或Google flight比較價錢,岩價就直接上航空公司官網book。因為係一次過出機票,行李次次直到目的地。如果你經網絡agent 訂,要小心睇清楚條款。無坐試過 Qatar, Emirate普通成人票好似25kg。Lufthansa, Finnair, Swiss, KLM, AirFrance係23kg, 我只知以前Singapore Airlines,學生提供proof就可以提升到40kg。

GohSam 發表於 23-9-3 12:10

因為第一次book indirect flights.  想請問Qatar airways , Emirates, Finnair.  Sw ...
21出發仲未買?已經好滿喇,你好多問題如果要每間打好浪費時間,因為岩岩打完風航空公司好繁忙善後.
以上幾間航空公司都係可以行李送到目的地,只要你是一張過買唔係拆開就可以.

有無學生飛都唔係太重要,因為已經好多滿左學生位低class 更加無. 主要係睇左你要日子有無位再決定.

見係話約21/9出發, 我由21/9開始睇,以下結果
QR最快有位要9月24日, 如果夠18歲官網登記學生會員,有discount code
Emirates 最快24/9晚不過係R class 好貴架,有學生飛
Finnair 最快26/9有位, 有學生飛
KLM是晚上到,你咁多問題相信係第一次去,唔好考慮, 有學生飛
Lufthansa 24/9叫做到咁緊張,之前幾日都有位不過又係貴位黎., 唔記得有無學生,不過已經好高class 學生極都唔平了.

早點決定喇,當大家出晒簽證時,就越黎越滿,除非10月開學既同學.

回覆 cfs 的帖子

咁要不要Transit visa ?  

GohSam 發表於 23-9-3 16:06
回覆 cfs 的帖子

咁要不要Transit visa ?

特區護照全部都唔需要

回覆 cfs 的帖子

謝謝,仍未出CAS no,及開學曰期,但都系9月20號那星期.   但仍

GohSam 發表於 23-9-3 17:29
回覆 cfs 的帖子

謝謝,仍未出CAS no,及開學曰期,但都系9月20號那星期.   但仍 ...

21日,AirFrance仲有位,$118xx, 官網賣,時間唔錯,早上大概8.50到。曼大跟好多大學一樣,18日orientation week, 25日Term start。快點決定,越遲越肉赤呀!

回覆 cfs 的帖子

謝謝,仍未出CAS no,及開學曰期,但都系9月20號那星期.   但仍 ...
CAS 早啲催下學校,有D大學係要自己上學生個portal upload passport 資料比學校出CAS , 點都好,都應該出CAS啦。另外開學日期其實學校網頁有寫,如果收到CAS , 第一時間上去預約做VISA 。

GohSam 發表於 23-9-1 22:25

You may try swiss air, about HK$14k for one way.  If you still have not got the CAS, you will need to allow time for Visa.  UOM starts on 25 Sep.  Send an email to them if you will be a few days late (no problem usually).

回覆 cfs 的帖子

當年放榜後, 為趕及大學開學, 幾乎隔日就催促大學俾 CAS, 最重要同大學講香港辦簽證很慢, 英國人是不理解你有幾趕, 以及要提早買機票等等事情的。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊