用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 How to prep for US College admission starting from Y ...
樓主: JBI1604
go

[美國] How to prep for US College admission starting from Year 9 [複製鏈接]

Radiomama 發表於 23-8-28 08:35
對, 我係講畢業率,eg MIT四年畢到業是89%, 要六年才達95%畢到業;當然還有少部份4-5% drop out。
英美名 ...
英美名校(其實全世界都係)的讀書壓力都大,要多関心mental health——的確如此!

beastiebistro 發表於 23-8-28 00:35
我估Radio媽意思係中途輟學或者畢唔到業同學嘅比例。
至於oxbridge壓力唔只係3年對4年嘅問題,oxbridge出名 ...

聽朋友講Oxbridge學得好辛苦,壓力更大,大概就係在校時間短的原因,唔知佢點要這樣安排?

Radiomama 發表於 23-8-28 08:20
Big applause!

Settled down at Berkeley or Michigan finally?

HKU MBBS(emoji)(emoji)(emoji)

whoo99 發表於 23-8-28 11:01
聽朋友講Oxbridge學得比MIT更辛苦,壓力更大,大概就係在校時間短的原因,唔知佢點要這樣安排? ...
歷史遺留做法。而且lecture都唔係重點,重點係每個禮拜同tutor嘅超小組討論。有好多事前功夫要做,而且同一時間最多得兩三個同學,冇得匿埋。oxbridge亦唔會有quiz/assessment,一嚟就係end of term exam,對啲喜歡攤薄嚟攞分嘅同學係辛苦啲。

saikungmom 發表於 23-8-28 11:21
HKU MBBS(emoji)(emoji)(emoji)

Oops, 老實說,如果一早諗住讀醫科,其實就唔會報美國嘅大學,集中香港、英國就算。

beastiebistro 發表於 23-8-28 11:25
歷史遺留做法。而且lecture都唔係重點,重點係每個禮拜同tutor嘅超小組討論。有好多事前功夫要做,而且同一 ...
這樣就明白了,多謝講解,不同教育的方法,就看小朋友的適應

beastiebistro    發表於 23-8-28 14:57

Radiomama 發表於 23-8-28 13:42
Oops, 老實說,如果一早諗住讀醫科,其實就唔會報美國嘅大學,集中香港、英國就算。
...

人各有志,阿仔想用美國做backup plan,而唔喺英國

beastiebistro 發表於 23-8-28 11:25
歷史遺留做法。而且lecture都唔係重點,重點係每個禮拜同tutor嘅超小組討論。有好多事前功夫要做,而且同一 ...

細想呢種教學方法(師徒制?)其實幾好,特別純文科,就是學生辛苦點。你熟知英國,Imperial情況可否多講點,我純粹好有興趣

whoo99 發表於 23-8-28 15:09
細想呢種教學方法(師徒制?)其實幾好,特別純文科,就是學生辛苦點。你熟知英國,Imperial情況可否多講 ...
ICL因為係齋理科學校(science, technology & medicine)所以同其他大學有少少唔同。起碼大部份學科有lab做,唔係淨係lecture。

此外,其實ICL基本上同其他大學差不多,都係lecture加lab加功課。然後最後嗰兩個禮拜所有科一次過考期末考。(tutorial system基本上只有oxbridge,maybe同埋Durham行)

beastiebistro 發表於 23-8-28 15:41
ICL因為係齋理科學校(science, technology & medicine)所以同其他大學有少少唔同。起碼大部份學科有lab做 ...
多謝多謝!我估可能部分Scotland學校也是這樣

beastiebistro    發表於 23-8-28 15:48

saikungmom 發表於 23-8-28 14:48
人各有志,阿仔想用美國做backup plan,而唔喺英國

證明佢係叻仔,仲要唔計較做多咁多功夫。好嘢!

Radiomama 發表於 23-8-28 08:35
對, 我係講畢業率,eg MIT四年畢到業是89%, 要六年才達95%畢到業;當然還有少部份4-5% drop out。
英美名 ...

十几年前阿仔去史丹福读暑期班,他发现在校园里有很多防止自杀的告示及紧急直线电话,他估计读书压力好大。

中二他也去过ICL 读STEM,就冇乜见到有防止自杀这些宣传及直线电话。

我不是表示史丹福压力比ICL 大,只是观察,可能是文化差异及法律制度差异。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

覺得美國的大學較多做其他嘢的機會,唔少同學讀書上課之餘,都有機會參與一些paid research assistant 在唔同的項目上。平均每星期10 ~ 20小時左右。而且呢啲項目好多時都係well funded 和有-定規模的。

OECD有個報告係咁講;

39% of students who entered a bachelor's programme graduated within the theoretical duration of the programme

所以大學生留班甚至畢唔到業其實好普遍,唔好畀自己太大壓力
我是護書簿

ANChan59 發表於 23-8-29 08:54
十几年前阿仔去史丹福读暑期班,他发现在校园里有很多防止自杀的告示及紧急直线电话,他估计读书压力好大 ...
我覺得同美國「提告」文化都有少少關係。學校有冇盡所有力去防止自殺? 賠償分分鍾數以千萬計...

beastiebistro 發表於 23-8-29 09:46
我覺得同美國「提告」文化都有少少關係。學校有冇盡所有力去防止自殺? 賠償分分鍾數以千萬計... ...

我就係這個意思。

beastiebistro    發表於 23-8-29 10:28
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Radiomama 發表於 23-8-28 13:42
...

如果讀E,未來应集中香港同大陸,英美加澳遲早認受性越泥越低。
我中学同学向NY醫院行醫二十年多,後一家返HK,最后都係做唔返醫生,依家晚收美国醫院d jobs, 做consultant, 比d病症意見果边。

beastiebistro 發表於 23-8-28 15:41
ICL因為係齋理科學校(science, technology & medicine)所以同其他大學有少少唔同。起碼大部份學科有lab做 ...

其实都有d细U行这制度,e.g., surrey. 一個professor帶4個学生(但好唔如就好难講),一個礼拜二次,形識好似補習咁,乜科都可問個prof,不过1st year問题不大,但final yr d course, 末必係佢個areas,  我覺得未必一定帮到個學生。

beastiebistro 發表於 23-8-29 09:46
我覺得同美國「提告」文化都有少少關係。學校有冇盡所有力去防止自殺? 賠償分分鍾數以千萬計... ...

唔怪得呀仔都未开学,可來压力,但已收到大学emails,講好多mental health 既野,重有多种24小時hotlines, 我心想,係咪咁多mental health 問题呀,讀書啫,又唔係炒燶股票...

beastiebistro    發表於 23-8-29 11:00

twhkleung 發表於 23-8-29 10:53
唔怪得呀仔都未开学,可來压力,但已收到大学emails,講好多mental health 既野,重有多种24小時hotlines, ...
係,我也想,讀個書,且只是本科,點解搞嘎麻煩
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊