用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF Hillside vs CDNIS K1
go

[其他] ESF Hillside vs CDNIS K1 [複製鏈接]

Hillside學費雜費平一大截。應該點揀?可以比d意見參考下嗎?麻煩晒
   2    0    0    0

It depends on your preference on Chinese. If you want strong Chinese, then CDNIS for sure.

如果錢唔係問題就CDNIS,識人讀緊,Bilingual 做得幾好,課程感覺較ESF K有系統

另外升小唔需要煩去爭入心儀既campus

Posted by Mochisnowblade on 23-8-23 16:17,
Hillside's tuition and miscellaneous fees are much lower. Should it be picked? Can you refer to the opinion of d? Trouble drying
CDNIS is hard to get in.  Demand is very high, since they strategically did the bilingual program which was a very wise financial choice.  The demand is so high that the waitlists (or waitpool as they call it) is hundreds and hundreds long.
ESF on the other hand is an easier place to get in, still competitive, but less difficult compraed to CDNIS.

CDNIS also charges more than double ESF tuitions.  CDNIS has these "annual levies" of 38K every year, on top of the tuition.  So by EY2, you will be paying 184K + 38K = 222K.  That number doens't include buses (as it's in the middle of nowhere), and also misc fees.

ESF on the otherhand is around 89K (Hillside location) with a redeemable debenture of 7K for class B.

7jai 發表於 23-8-24 10:18
CDNIS is hard to get in.  Demand is very high, since they strategically did the bilingual program wh ...

ey2 tuition is full day while esf only half day

CDNIS係設施、課程設計、中文教學、每班學生人數都應該比ESF優勝。同意樓上所講,如果錢唔係問題就揀CDNIS

我自己兩個小朋友都在ESF. 但如果Hillside 同CDNIS揀,我會楝CDNIS.
唔好誤會,我其實好滿意我大仔讀過嘅兩間ESF學校(小學同中學),尤其間小學,實在非常好,中學亦滿意。但當我細仔入咗Hillside, 我先驚覺ESF原來唔係間間咁好。

純屬個人感受,我響Hillside 的經驗好差。即使我無響CDNIS的經驗,但我可以幾肯定會好過Hillside. (從讀過CDNIS嘅朋友分享,再加CDNIS硬件一定完勝。軟件方面,我大細仔讀過幾間Kinder (pre-school and playgroups), 喺我都算幾多經驗比較之下,Hillside 實在令我非常之失望)。再補充一句,純屬個人經驗。

aidan08 發表於 23-8-24 15:18
我自己兩個小朋友都在ESF. 但如果Hillside 同CDNIS揀,我會楝CDNIS.
唔好誤會,我其實好滿意我大仔讀過嘅 ...
..........

aurora0326 發表於 23-8-24 12:39
ey2 tuition is full day while esf only half day
..........

Deleted

見你問題中有一句’isn’t as good as it used to be’, 咁你可能假定咗佢本身好好。

但其實我朋友十幾年前(佢個仔而家十六歲),由KCIS 轉去Hillside, 佢返咗一日,已經好強烈唔鍾意間學校,即刻幫個仔轉返去KCIS。佢同我講係因為佢見到D老師好懶,聚埋樓梯自己吹水,無理D細路,感覺佢哋無愛心,整體環境又雜亂,總之感覺好差。當佢知道我細仔將會去讀時,佢warn 我呢間學校好多問題,佢不惜浪費金錢,返咗一日就轉返去以前學校。而佢個仔最後係小學時轉讀ESF小學,佢係讚不絕口的。即使後來中學轉讀了CIS, 佢仍然覺得ESF有好多方面比CIS仲要好。

我當時覺得佢個仔只返了一日Hillside, 應該無乜好有說服力的理由去斷定間學校唔好。而且我大仔的ESF經驗相當好,佢無讀 ESF 嘅Kinder, 係由ESF小學讀上中學。因此我繼續比細仔入讀Hillside. 我係相信ESF的管理。

至於我點解咁失望,我只能夠籠統D講,因為發生的事情實在太多。佢哋由老師質素(可能咁啱我仔遇到的一個非常差,但平心而論,佢都有好嘅老師),員工態度(我覺得有員工嘅態度,係極不適合從事幼兒教育相關工作,無愛心之餘,對家長基本禮貌都無,反映佢管理上都有問題)、管理、硬件如課室、空間、設施,其他如課程、日常活動安排(我感覺佢D安排完全係方便佢哋做少D,而美其名要小朋友獨立,我明點解我朋友會睇一日就覺得佢哋懶同雜亂)、特別活動安排(所有outing 極求其,我感覺係無心)、同家長的溝通,以上種種都令我好失望。完全同我以前嘅ESF經驗好唔同。好多事情令我好有陰影,後悔自己嘅選擇,甚至想喺臨畢業前幾個月同個仔轉校。最後我捱埋佢。而家上小學,希望有新開始。

發生過咩事,我就唔會而家詳細講,可能有一日,等我整理好再講講我經歷嘅事。其實我都有不吐不快的感覺,因為實在係忍受咗佢哋一段時間,有機會再講。(再補充,呢D都係個人感受。)

aidan08 發表於 23-8-24 20:47
見你問題中有一句’isn’t as good as it used to be’, 咁你可能假定咗佢本身好好。

我都識人喺另一ESF幼稚園分校經歷好差,都係「捱埋佢」入小學,而上到小學就非常鍾意。

我同你一樣返過好多間playgroup同幼稚園,我小朋友冇返Hillside K,但返過hillside playgroup。你都可以話playgroup唔係k嘅老師嚟,但實際上好幾個都係K嘅TA嚟。我亦去過hillside play visit,比較之下,確實Hillside好一般,亦令我從此對ESF小學卻步。

我唔識講佢有咩差,總之我感受過非常有heart嘅playgroup同幼稚園。

回覆 Mochisnowblade 的帖子

I presume you don’t have offers yet (since school just started). Why don’t you apply for both and see what offers you get before deciding unless you’re confident you can get offers and will only apply to one school.
Hillside has more spaces in k1 so should be easier to get in but weak in chinese and as said above, don’t think their kindergartens are particularly good but people generally attend as it’s guaranteed primary. Perhaps same can be said of cdnis and other intl schools that their kindergartens might not be that good but people choose it for the through train component.

Also I feel like it’s easier to get into esf later if you choose cdnis now as opposed to the other way around.

And of course the price differential is significant!

melobi12 發表於 23-8-24 21:05
我都識人喺另一ESF幼稚園分校經歷好差,都係「捱埋佢」入小學,而上到小學就非常鍾意。

我同你一樣返過好 ...

你講得好啱,揀幼稚園,我諗好多比小朋友讀得IS的家長,最睇重的係有無heart。我嘅感覺係呢間幼稚園,成個氛圍都係'唔好做多',感覺唔到佢哋對小朋友嘅愛心,對教育嘅熱誠。最無言係佢放一個毫無笑容,對小朋友望都唔想望多眼嘅人日日企出來迎接小朋友返學,佢真係只企響度,微微彎個腰扶吓小朋友都唔會,唔好話氹小朋友。有一次,我送我仔返學,小朋友臨入學校前有D唔捨得媽咪,少少想痴住我,然後佢都知一定要入去,於是想同企門口個staff 取暖求安慰,我仔有D可憐嘅聲線,同埋已經張開對手問佢︰Can you give me a hug? 呢位女士竟然完全唔笑,感覺佢仲有D討厭我仔的面口,好倔的語氣講︰later. 我唔知佢個later係幾耐之後,但從事幼兒工作的人都知道,對小朋友,你講咗就要做,而我好肯定佢唔會之後去hug我仔。佢只係唔想hug然後敷衍佢。

我完全對呢間學校死心。呢位女士,黑口黑面就放喺門口,响家長面前都咁對小朋友,作為家長,會不會不期然諗到入咗學校,小朋友會面對D咩嘴臉?放一個咁嘅人响門口迎接小朋友,我不禁會諗,佢究竟係皇親國戚,定係管理層睇唔到佢問題?

呢個企門口的生招牌,我領教過佢幾次非常無禮的對答。佢完全係唔休做亦唔想多做一點事嘅人辦,佢比我感覺係日日返工係生活所逼,多一個笑容都比多咗你嗰種人。佢唔會從家長角度或關心小孩角度去思考任何事情,只會諗佢自己點樣可以出最少力而又叫返咗工。但從同佢對答嘅過程中,我感覺佢好似有好強後台,態度囂張唔helpful佢完全係有恃無恐咁。淨係呢個員工,我已經對佢哋管理無晒信心同寄望。嗰兩年,我忍呢個咁無愛心嘅人,日日見到佢我都好聲好氣,因為怕自己小朋友會比佢唔知點對待,內心真係好不滿佢態度,好唔開心。

補充一句,咁大間學校,又唔係完全無好好嘅老師同員工,但感覺只會偶然好彩遇到一兩個。佢哋嗰種冷漠、唔想做多、僵化、唔想改變嘅氛圍,已經好似一種發展咗好耐嘅文化咁。就算有好嘅老師同員工,好似都發揮唔到佢哋嘅優點,勒住勒住咁。

其實想問樓主是否已有這兩間學校offer?

aidan08 發表於 23-8-24 21:52
你講得好啱,揀幼稚園,我諗好多比小朋友讀得IS的家長,最睇重的係有無heart。我嘅感覺係呢間幼稚園,成個 ...
都有聽過有家長去完playvisit 已經唔想入⋯想請問ESF 是否每間小學都差唔多,冇乜高低,最緊要就自己屋企接送?
點解有啲小學會特別熱門?
Thx

sabsab122 發表於 23-8-24 22:57
都有聽過有家長去完playvisit 已經唔想入⋯想請問ESF 是否每間小學都差唔多,冇乜高低,最緊要就自己屋企接 ...
我又無聽過有邊間特別熱門喎,以前跟school zone, 基本上無得揀。而家有得揀,可以去school visit 望吓環境感受吓。我大仔以前嗰間真係非常之好,所有同學嘅家長都有讃無彈,個個都覺得自己小朋友喺嗰間學校長大好幸福。我大仔同D同學回憶小學生活,個個都覺得好美好,校長管理得好好。

aidan08 發表於 23-8-24 23:01
我又無聽過有邊間特別熱門喎,以前跟school zone, 基本上無得揀。而家有得揀,可以去school visit 望吓環境 ...
謝謝回覆。請問可pm分享你小朋友之前係邊間嗎?
Thanks 🙏🏻

aidan08 發表於 23-8-24 20:47

老實講,大家入ESF幼稚園主要係想升佢的小學,佢本身的幼稚園口卑一般,係ESF wks和TC比較好,Abacus都應該ok,不過而家一條龍都唔易入。
佢幼稚園真係冇乜要求,不過小朋友真係好開心自信滿滿,我聽過最少三個SEN小朋友分別係升小時先被發現有問題(一條龍前), 之前讀咗二年都發現唔到,但ESF小學老師一來觀課/assessment 時就發現了。

964000 發表於 23-8-25 08:43

老實講,大家入ESF幼稚園主要係想升佢的小學,佢本身的幼稚 ...

我入讀前完全無諗過會差到咁。我覺得就算係為咗升小而入,家長都唔會對幼稚園無期望。小朋友得三、四歲,個個家長都會緊張佢哋well-being。入得IS, 都唔會好緊張學術,但對學校教職員是否有愛心、在校是否得到妥善照顧都會有要求吧?面對佢哋呢種態度的員工,好難唔懷疑管理層對有機會接觸小朋友的員工嘅要求,好難唔懷疑小朋友喺學校會唔會被妥善照顧。幼稚園階段,好影響小朋友心理同日後發展。

聽聞嗰位態度好差,但又負責迎接小朋友返學嘅員工,並唔係教職員,而係行政人員。完全唔明白,點解一個明顯對小朋友無耐性、無愛心,仲要無禮貌的人要放佢喺呢個位?睇佢態度,佢可能都唔想企呢個位。咁嘅安排睇落係雙輸。唯一可能性,係人手極為不足,要要求一個非教職員,唔識處理小朋友嘅人去迎接小朋友。其實好多小朋友,入校門時都會有困難、有情緒,呢個位,通常真係會由一個比較識處理小朋友嘅人去擔當。

Btw, 琴日講開呢個問題,已經有人私下PM我講出呢個員工其他離譜行為,可想而知,好多家長面對學校種種問題,因為怕小朋友會受到唔好嘅對待,真係敢怒不敢言。感覺呢間幼稚園,得到小學、中學一條龍嘅眷顧,完全唔憂批評、唔憂無人讀,期望佢哋改善真係好難。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊