用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關兒子由14歲打機荒廢學業至今的變化 ...
樓主: stanleypyk
go

有關兒子由14歲打機荒廢學業至今的變化 [複製鏈接]

既話推出去(放棄一代).又話要置業(生兒育女),極品丫!!!

medicine 發表於 23-8-24 20:53
有無想過,教育的責任?是單方面的還是雙方面的?
宜家仲係一面之詞啵.(指14嵗開始個時)
我不否認自己在教育方面有不足之處, 因為世上沒有一本天書能教曉所有的家長去教導子女, 而且每位家長和子女也要自己的性格和特質, 如果雙方能按理去處事, 事情便好辦得多, 但當按喜好去處事, 一些對自己有害的嗜好, 因為喜歡做便不聽勸導, 這正是做父母的難處。

人是會變, 環境也會變, 很多看似不可能的事, 只要有變便會有可能, 除非默守成規堅持己見。

stanleypyk 發表於 23-8-24 20:52
父母有樓要推佢出去確實有點難, 很多人說現在年青人就算到20多歲都未開竅, 唔通養佢一世直至佢開竅為止, 咁 ...

遲推出去有社交障礙呀,我仔中五去榮華賣月餅做左20日,都唔肯幫屋企做,因為搭車唔見左佢老竇買的電話,唔敢同我哋講,攞左薪水重新買番電話,剩餘畀5舊佢老竇,畀5舊我感動到流涕,我諗仔畀一定要。我仲講將來做野工資我可以幫手保管。
佢話考慮畀三份一保管,講笑咁氹我開心,做父母確係氹氹就好開心啦。你試試同個仔氹下可能關係好d聽話d。

回覆 Rpp 的帖子

睇這個回復覆,似乎還有迴旋的餘地.
仔女好與壞,在乎溝通與關懷.這一句`的責任,更大是在家長(或者講主動權吧)

做好自己,才可問心無愧.對下一代的付出,不應以回報為前提~~~

medicine 發表於 23-8-24 21:22
回覆 Rpp 的帖子

引用錯了對象

medicine 發表於 23-8-24 21:22
回覆 Rpp 的帖子

正確,千萬不要求回報,養大供書教學是責任。現階段21歲還可以通過關懷教育,父母知道仔心肝主要睇性格,我屋企我是要扮小孩,需要被照顧的人。

細字部份係重點,推佢出去…可能三幾日後瞓麥記或橋底…家長多心痛呢,到時佢地習慣咗就算你再勸佢回家佢都未必肯….。好難承受呢種結果。

Rpp 發表於 23-8-24 21:16
遲推出去有社交障礙呀,我仔中五去榮華賣月餅做左20日,都唔肯幫屋企做,因為搭車唔見左佢老竇買的電話, ...
修正果…

HK-MAN 發表於 23-8-27 17:07
細字部份係重點,推佢出去…可能三幾日後瞓麥記或橋底…家長多心痛呢,到時佢地習慣咗就算你再勸佢回家佢都 ...

未到果步棋,諗太多只有煩,正常人唔會走到天橋底麥記度日。

Rpp 發表於 23-8-27 17:53
未到果步棋,諗太多只有煩,正常人唔會走到天橋底麥記度日。
係,正常人係….邁向唔正常的第一步早已經發生.

stanleypyk 發表於 23-8-23 10:48
各位網友, 不知還記得九年前我發出的另一帖子嗎? (以下是連結)
有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的 ...
都有參閱九年前那一帖子,所以早期強制性的監管,大部份都會在中學階段爆發出來,這時候已經係愛莫能助. 孩子已經成年了,有佢自己應該有既責任,唔好成為最近東張年輕父母既典範就好.

天外之人 發表於 23-8-29 12:06
都有參閱九年前那一帖子,所以早期強制性的監管,大部份都會在中學階段爆發出來,這時候已經係愛莫能助. 孩子 ...
有些子女不用監管也能分辨好壞, 依家這代社會風氣已大不如前, 當子女沉迷電玩遊戲不加以監管, 最後變成什麼樣子也難以預料, 其實在中學階段也嘗試大家討論過在電玩和學習上協調一個合理的時間分配, 最後也是失敗告終, 沉迷電玩是沒有時間觀念, 不眠不休也可一直玩下去, 你說當時不強制又有什麼好方法, 如果肯講道理那就沒有這麼多沉溺網絡的問題了。

回覆 stanleypyk 的帖子

教育孩子其實從出世就已經開始,唔係等佢有知識時候教. 現今世界又多姿多彩,科技電子產品種類繁多,這也是生養教陪既"教"部份,教唔係要管制,而係引導,加上最重要既"陪",陪教陪玩必不可少,衹係現今好多孩子父母都為了生活外出工作而招工人或長老照顧,自然在"陪"這個字難做得完美.所以隨時有得必有失.

小學知識正常唔係難,更唔需要入咩名校先會學得好,孩子真係用心學習肯定唔係難,從小教到孩子愛上學習, 自然唔需要太抗拒玩電現遊戲,父母引導好陪伴得好,孩子都可以玩得開心又學到野, 父母主要監管孩子健康最重要,  我的孩子從小學都玩皇者/Minecraft/SimCity等等.....甚至乎我都陪佢一起玩,

當時都講過,小學階段你可以限制孩子好多野,且好多人講中學就管不了,孩子積壓既反抗都在中學階段反映出來,所以上了中學已經太遲,這時候你越教越抗拒, 更何況從小冇真正令佢喜愛學習,自然就更唔上心向學習路途走,仲要受引誘向著投機方向發展,這也是走捷徑既路,世上所有捷徑路有真材實料既知識都唔易行,更何況一般平凡人,且很多都係歪路. 孩子都已經成年人了,想必你都係覺得佢能安心好好工作又健康,這已經係你最大心願.

stanleypyk 發表於 23-8-23 10:48
各位網友, 不知還記得九年前我發出的另一帖子嗎? (以下是連結)
有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的 ...

樓主,見到你開帖子,突然有份熟悉的感覺,你同太太近來好嗎?
我兩個兒子已上了大學,現在都少了上來論壇,衹是間中路過會回覆下。

世上沒人係完美,做父母可能都是摸著石頭過河,過去嘅日子,感覺到作為父母的你們其實已經很努力,無奈兒子選擇行嘅路非你們所想,過去的事已成事實,孩子亦已是成年人,你們可以做嘅就是與兒子保持關係,將來佢想過怎樣的生活就隨他吧。
23歲尚算年青,由他自己歷練一下,又或者鼓勵佢申請 Working Holiday 出外闖闖,當佢明白到世界好大,天外有天,知道自己嘅不足,或許會改變佢嘅諗法

天外之人 發表於 23-8-29 16:55
回覆 stanleypyk 的帖子

教育孩子其實從出世就已經開始,唔係等佢有知識時候教. 現今世界又多姿多彩,科技電 ...
同意的, 可能自己那一代是自動波, 禮義廉恥和是非曲直沒父母教自己也會懂, 現今社會科技越進步, 引誘太大, 就算教都要有適當的方法, 當子女懂事後, 過往的積壓便爆發出來, 但埋怨只是打機時間唔夠多, 部電腦打機唔夠快, 全部都是和玩樂有關。

洋蔥頭媽咪 發表於 23-8-29 17:49
樓主,見到你開帖子,突然有份熟悉的感覺,你同太太近來好嗎?
我兩個兒子已上了大學,現在都少了上來論壇 ...
高興收到妳這位當時熱心的媽咪回覆, 妳兩位兒子已上大學真替妳高興, 我已過退休生活在內地, 太太和兒子在港生活, 有心了。當時我參加過網絡沉溺班, 我才知我兒子不是最嚴重的一個, 現在總算有份暫時穩定的工作, 年青人很多時以為自己對, 不試過唔心息, 依家經歷兩年多游手好閒炒賣的生活, 終於知道不是如其所想可以炒賣不工作去生活, 總算自力更生。

stanleypyk 發表於 23-8-29 19:45
高興收到妳這位當時熱心的媽咪回覆, 妳兩位兒子已上大學真替妳高興, 我已過退休生活在內地, 太太和兒子在港 ...

經一事長一智,年青人有時係需要磨練下,當年都有提意你,囝囝喜歡打機,可以發掘下有冇興趣學電腦,寫遊戲,但原來佢全無興趣,衹有興趣炒股,但又唔肯努力嘗試響呢行發展,可能佢真係無咩目標無自信,個腦衹係諗住不勞而獲想發達,明白父母已經盡力,沒辦法改變佢嘅想法,既然係咁,就放手等佢自己試,年青人有的是青春同時間,佢仲輸得起,前途係佢自己嘅,衹要唔犯法就由佢自行決定吧 !

睇得出你哋其實仲好錫佢,否則就唔會話想佢買樓,心裡面其實想幫佢出首期,比啲時間佢啦,現階段最重要保持好關係,到佢定落嚟,遲早就會明白父母嘅苦心

謝謝樓主分享,我家也有一個只打機不讀書的青少年,我都要慢慢爬下你個舊po參考下

希望每天開心渡過 ;-)

洋蔥頭媽咪 發表於 23-8-29 21:15
經一事長一智,年青人有時係需要磨練下,當年都有提意你,囝囝喜歡打機,可以發掘下有冇興趣學電腦,寫遊 ...
我都感受到樓主好愛錫佢個仔,希望佢個仔早日開竅,唔好令父母咁激心和擔心啦!
希望每天開心渡過 ;-)
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊