用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中五直接讀GCE A LEVEL 可以嗎?
發新帖回覆
go

中五直接讀GCE A LEVEL 可以嗎? [複製鏈接]

如果由一間本地中學轉去一間讀GCE A LEVEL , 直接讀中五到可以嗎?  (目標吾係出國)要吾要補考返IGCSE之類的東西。
   3    0    0    0

回覆 YnnMa 的帖子

未必間間得,要問學校,我知 SPC得。

毋須補考 igcse,兩者其實唔關事的。只係有 d開 ial既學校會開埋。

多謝你詳細的答覆。
其實GCE ALEVEL 對應DSE 係咪真係較為輕鬆, 無DSE咁大壓力。同埋係咪係邊度考, 個分數都係以當區的來拉分, 稱拉CURVE?  比喻香港考, 就以香港地區的成績去計。

上本地開始的大學方面, 以NON JUPAS 身份係咪成績好, 一樣沒有太大限制?  因擔心讀完, 認受性問題 。

YnnMa 發表於 23-8-23 09:52
多謝你詳細的答覆。
其實GCE ALEVEL 對應DSE 係咪真係較為輕鬆, 無DSE咁大壓力。同埋係咪係邊度考, 個分數 ...

IAL試題冇DSE咁刁鑽,比較直接

IAL考4科, DSE考最少6科計埋公社, 仲有中文

Non Jupas上香港嘅大學少位過Jupas

IAL 及DSE全世界都有認受性

至於拉curve嗰度唔多清楚, 我估係全部一齊拉, 唔會分區!(邊有咁著數)

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

咁假若將來有改變主意的唸法, 想大學出外國讀。咁要吾要追考返IGCSE 呢?  因中五一讀就直接讀GCE ALEVEL, 怕考漏左D 野又吾得, 到時兩頭吾到岸。
同埋你地常說的IAL, 係咪跟我口中說的英國普通教育文憑高級程度考試課程(GCE Advanced Level) 是同一樣樣野?

YnnMa 發表於 23-8-23 12:40
咁假若將來有改變主意的唸法, 想大學出外國讀。咁要吾要追考返IGCSE 呢?  因中五一讀就直接讀GCE ALEVEL,  ...

應該可以直接報IAL 試, 跟NON-J 去報HK既大學。如果報外地大學。。 建議睇一睇海外留學版既POST, 好多家長有分享..... 我都努力睇緊

咁假若將來有改變主意的唸法, 想大學出外國讀。咁要吾要追考返IGCSE 呢?  因中五一讀就直接讀GCE ALEVEL,  ...
應該可以直接報IAL 試, 跟NON-J 去報HK既大學。

之前有EK前輩網友分享過,加拿大嘅大學最少要有IGCSE English 呢一科 + IAL 3或4科,甚或需要IGCSE + IAL.如下面前輩網友所分享資料,她孩子當時報加拿大嘅大學要有IGCSE 幾科 +IAL 3或4科咁樣報才可以

以下是EK前輩網友分享資料,我copy & paste 如下
加國收國際學歷,要求同當地要求看齊:

1. 香港學制:DSE要有3322, 絕大部份要求M1/M2
2. 英國學制:AL要有IGCSE(即以前HKCEE),大多數理科要求考生有中五程度 math phy chem bio. IGCSE Eng是必須(有IELTS都唔得)

所以用香港式既英國學制考加國大學係唔湯唔水的

回覆樓主:

igcse中文考左可以fulfill 2nd lang requirement. Ust and cuhk都一定要睇。
另外,可參考wkf, 中五先直入ial, 中四summer上cram school補習中五十月考全科igcse的做法

回覆 babyyiu 的帖子

這意味著,如何我心儀香港的大學,我是否必需考IGCSE的中文? 單考IAT 的中文吾得?

小時了了 發表於 23-8-23 15:17
之前有EK前輩網友分享過,加拿大嘅大學最少要有IGCSE English 呢一科 + IAL 3或4科,甚或需要IGCSE + IAL. ...

我睇過UBC
佢個寫法係
AL+GCSE夾埋最少有6科不同的科目
咁我諗用大家考香港medic最常考的Phy chem bio maths 4科AL
再加中英文IGCSE

就應該可符合科目量的最低要求
我是護書簿

YnnMa 發表於 23-8-23 16:54

這意味著,如何我心儀香港的大學,我是否必需考IGCSE的中文? 單考IAT 的中文吾得? ...

到考IAL時,就唔太會有閒情去預備IAL中文了,sample我仔理科14個同學,就算老師山講明做哂所有野就A*,都只係得一個考,原因係佢報考藝術科,人家CO寫明要中文IAL先局住考。

YnnMa 發表於 23-8-23 16:54

這意味著,如何我心儀香港的大學,我是否必需考IGCSE的中文? 單考IAT 的中文吾得? ...

我估可以的我見SPC都係安排學生考IELTS+IAL中文

冇提過任何GCSE

我是護書簿

spc是安排中四下學期去考IAL中文

多謝你詳細的答覆。
其實GCE ALEVEL 對應DSE 係咪真係較為輕鬆, 無DSE咁大壓力。同埋係咪係邊度考, 個分數 ...

AL 按 Exam board 計分 分級
Edexcel AQA OCR WJEC CIE ...
有不同 Grade boundaries
Edexcel AL 和 IAL 亦有别

放洋是否要考返GCSE視乎AL讀什麼
例如大學有學科要求 GCSE Maths
AL 有 Maths 就 OK 無就可能要考返
另外 IELTS 或可以 GCSE English 代替

多謝你詳細的答覆。

過去幾年量化寬鬆已成過眼雲煙
英格蘭今年 AL A*-A% 雖較 DSE 5+ 高
AL 是經過 GCSE 篩選餘下的45%考生
基數調整後 A*-A 約12%(26.5% × 45%)
與 DSE 日校考生 5+ 13.4% 差不多
不過 AL 摘星比例較高
DSE 5**/5*+ 受限於取5科次10%/40%

考ial 多數去外國讀,外國好多u 都要睇igcse 分數。我唔知淨係得ial 成績得唔得。

用non jupus 考本地神科大學要求都高,好似hku 醫好似要4a*, cuhk 要97%.. 其實都唔易,但普通business 好似aab ...同位冇dse 甘多。。
仲有apply 英國u 要寫ps, 考ielts... 同個別科相關額外試。英國u 都好睇重ps 同ielts, 過唔到呢2關成績幾好都冇用。

加拿大大學用a level都得 但就冇寫明要幾多分,但要睇埋ps 同interview, 比重都高。

想請教一下,如果最終還是在香港升大學,以下這樣考穩陣嗎?
IELTS+IAL中文
IAL 4科

YnnMa 發表於 23-8-24 09:31
想請教一下,如果最終還是在香港升大學,以下這樣考穩陣嗎?
IELTS+IAL中文
IAL 4科

先睇你想大學讀乜科, 唔係科科都要4個subjects。有d 3個就夠。
再睇邊間U有提供這科
再睇個人心願底線那間U先接受到入讀(即係例如 英文系,8大都有,樹
大都有)
再諗要咩成績先達標,打開syllabus諗清楚能力應付與否,再對照今年+ 2018/19的grade boundary,估下考到要有嘅成績的把握%。

你就答到你想知“穩唔穩陣”嘅問題。始終target jupus神熱超熱次熱普通熱嘅科目,相對用alevel non jupas要求成績都好唔同。

香港的大學second language中文只需要igcse level就夠。hku亦可用其他語言代替(general admission計,非個別學系要求)
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊