用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 東區16校網男仔 大家會唔會選擇新基(愛基) ...
樓主: ptk1101
go

東區16校網男仔 大家會唔會選擇新基(愛基) [複製鏈接]

ptk1101 發表於 23-8-29 11:23
小朋友無特異功能所以唔會考神校
港同
但聽到每年三千人考就...

邊有三千幾咁少
之前上過6000-7000
移民潮都有48xx人
今年學位少廿個
呢間男女校個熱門程度仲多人報過女校同男校。

港同

其實有好多學校都集中睇面試表現,非portfolio 。港同也是不收portfolio , 純面試表現,要小朋友轉數快 表達能力高,能收能放。

2023小一報考人數
港同6xxx
Cky 6xxx
陳守仁7xxx

呢3間男女校最多人
如比較top 的單性別學校約3000-4xxx

利申有港同offer 但放了

heidya    發表於 23-9-24 13:16

ptk1101 發表於 23-8-22 10:53
男仔好動
英文幾好
音樂幾好但無學管弦

16網2024年繼續小班自行少50個位
教世軍中原慈善基金學校停收小一

16網
自行 2024年 | 2023年 || 班級結構^
--------------------------------------------------------
男校
慈幼 38 | 38 || 112223 11班

男女
丘佐榮 63 | 63 || 555555 30班
培僑 63 | 63 || 555555 30班
愛官 63 | 63 || 555555 30班
梁李秀如 63 | 63 || 434555 26班

新基灣 50 | 50 || 444444 24班
舊基灣 50 | 50 || 444444 24班
柴米 50 | 50 || 444444 24班
筲崇 50 | 50 || 444444 24班
明德 50 | 50 || 444444 24班

筲官 50 | 50 || 323344 19班
韋理 50 | 50 || 223444 19班
信愛 50 | 50 || 111222 9班

中原 0 | 50 || 011235 12班

總數 690 | 740 || 46 45 49 53 55 58

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/index.html

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/2024dpnet-16.pdf

^ 教育局在2023年所批核班級數目
https://www.chsc.hk/psp2023/sch_list.php?district_id=2&lang_id=2&frmMode=pagebreak

heidya    發表於 23-9-24 13:17

愛基活動都多,幾乎每日都有,男仔會鍾意

港同

港同今年收到4700份申請,收128個

savantqq 發表於 23-9-15 12:57
愛基活動都多,幾乎每日都有,男仔會鍾意
因為近年太少資訊 我上星期中午去左校門口問D用家家長聽落都幾正面
學校係有要求 但D野唔係死古古
中數常教既野同考既形式係深 個家長有強調中文係深
英文係普通學校程度 呢代小朋友唔難應付
學校好著重音樂 好多上台機會
好多活動 今年開左遊水班 仲換埋校服 女仔唔限短髮
眼見班初小放學 唔知係咪男仔多 個個都好開心好有朝氣

ccmamei 發表於 23-9-17 01:33
港同今年收到4700份申請,收128個
等結果

ptk1101 發表於 23-9-18 14:58
因為近年太少資訊 我上星期中午去左校門口問D用家家長聽落都幾正面
中數常教 ...
揀新基,有冇了解過校長基真件事。

chun719 發表於 23-9-18 16:26
揀新基,有冇了解過校長基真件事。
其實我唔太關心校長既事  因為都做左咁多年人 經歷過呢十幾年 如果我眼中容不下一粒屎 已經走左
所以個D校長係個會講到天花龍鳳對我黎講都係bxllshxt

我既著重點係學校係咪校風好 小朋友活潑開心 多機會 咩都可以試下
我小朋友鐘意音樂 間學校應該有好好connection既音樂導師 (搵好老師好難)

呢兩三年小朋友話就話讀K班 (zoom class對於K仔黎講係垃圾)
但實際都我係屋企WFH對住佢教佢陪佢玩帶佢周圍去 我對佢了解深所以學術就唔太擔心
反而一間學校朋輩性格係點 就好影響佢

我仔係畢業生, 不過係前校長年代. 的確佢出名谷, 我選校時兩間基灣都唔咁敢揀... 15分直入另一間16網學校.. 只係到叩門階段試一試... 最後收左.

如果講谷... 我只會覺得係谷音樂.. 學術唔覺得好谷.. 總括6年最令小兒覺得有壓力係音樂... 因為佢本身唔太鐘意... 學術唔覺有好谷嘅感覺... 當然每個學生感受都唔一樣...

heidya    發表於 23-9-24 13:19

港同出左二面

ptk1101 發表於 23-9-18 14:58
中數常教 ...

其實依家除咗音樂外,都開始著重運動,有各項運動校隊可以參加。仲有STEAM,參加外面STEAM比賽係有拎獎。

游泳不嬲都有校隊。我去泳池游水,碰到新基校隊訓練,游得好好。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊