用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德幼生升德小問題
樓主: APPLE9876543
go

德幼生升德小問題   [複製鏈接]

APPLE9876543 發表於 23-8-23 18:35
德小今年小一去到最後是否都會盡收德幼生?
會的,好似唔收返係少數。(一個半個)
努力準備下九月頭的interview啦
我見到呢度有個post 講過往點樣interview ,考d 乜
快d 準備希望立即收返。

多口問句。雖然老師話升小唔睇校內成績表
係睇interview 表現
但我身邊有個朋友學術係3
所以現在都係waiting
我唔知關唔關事

如果真係,k3 時學術一定要有進步
Show 比小學睇會讀得上。

jennylady 發表於 23-8-23 20:17
會的,好似唔收返係少數。(一個半個)
努力準備下九月頭的interview啦
我見到呢度有個post 講過往點樣inte ...

幼稚園有咩學術可以睇

love904wf 發表於 23-8-23 21:39
幼稚園有咩學術可以睇

幼稚園已經好多評估,寫字,默書,說話能力,英文,普通話都要學喎,K3 點會冇學術

love904wf 發表於 23-8-23 21:39
幼稚園有咩學術可以睇
中文有認字簿,要讀詞語,讀句子,k2有重組句子。k3應該有閱讀理解。
數學有教計數,要掌握所教的。

英文要識拼音,認字配圖,讀句子,聽完故事要答問題,全句答。要show n tell

回覆樓主:

今年k2都係考show and tell 加 Q&A, 其實考之前已經知topic 可以練習,校內並有2-3 次練習,老師發現問題並會通知家長,所以我覺得小學部已經對親生女好好,第一round 按家長group 反應大約收了七成。第一round 唔收我個人估計是show and tell 唔太肯講( 其實得一分鐘時間,講唔到幾多) 或者Q&A 聽唔明,無反應或(emoji)能完整句子作答吧。

讀書慘慘豬 發表於 23-8-24 11:01
今年k2都係考show and tell 加 Q&A, 其實考之前已經知topic 可以練習,校內並有2-3 次練習,老師發現問題並 ...

其實唔會唔肯講,練習咁多次學校大環境又試過咁多次。最有可能係對答得唔夠快又或者問左一d問題佢聽唔明。咁多人一齊做show and tell你可以想像有幾多時間分比一個小朋友。

最慘就係死因不明,明明老師show and tell評語一向很好。平時學校評核由k1-k3冇一欄係低過2。每次見老師都話要讚下爸爸/媽媽,小朋友學術上跟得好好…..

回覆 steven0212 的帖子

最慘就係死因不明,明明老師show and tell評語一向很好。平時學校評核由k1-k3冇一欄係低過2。每次見老師都話要讚下爸爸/媽媽,小朋友學術上跟得好好…..

我女女正正就係K2 老師show and tell 評語一向很好,講應該無問題,對答應該無問題 ,但是結果是WAITING。

APPLE9876543 發表於 23-8-24 15:09

最慘就係死因不明,明明老師show and tell評語一向很好。平時學校評核由k1-k3冇一 ...
咁你有冇同小朋友出去報其他學校?

記得兩手準備, 當有第一個offer之後個心就會定好多

回覆 hkhk8888 的帖子

都有報名,可以報既都報曬了

APPLE9876543 發表於 23-8-24 15:29
回覆 hkhk8888 的帖子

都有報名,可以報既都報曬了
甘你依家有冇OFFER係手? 定仲係等緊德小CALL WAIT呀?

回覆 APPLE9876543 的帖子

升小事宜 剛剛先開始積極備戰其他學校吧!

當年我囡由德幼升德小,WAITING嗰班囡囡說實在俾你勉強升上去德小都唔會讀得容易,更何況再進一步升德中,相信唔會讀得開心. (純粹個人意見)
德幼當年(可能依家都有)每一日都有一個環節係比小朋友學習自理、自律的環境. 需要根據時間範圍內食茶點、做功課⋯等等,其實係訓練緊上小學適應大班嘅教學同時訓練小朋友嘅個性.

德幼雖然話睇Interview表現,但實在我覺得佢會根據平日老師嘅觀察+學術上面嘅評佔更大比重. 因為幾十分鐘嘅Interview點會抵消得過平日多方面嘅觀察同評估. 所以其實佢係需要一個持續性嘅表現,唔係嗰幾十分鐘就可以顯現出來.

每一年見老師嘅評語其實都可以得知一二,當然唔係每一個家長都可以接受. 其實我唔太相信老師會講一啲門面說話:即係明知德小收嘅機會好低,但係仍然同你講女女發展得好好. 如果真係希望女女升上德小,家長小朋友都要給力.

ILOVEBEAN 發表於 23-8-25 10:08
當年我囡由德幼升德小,WAITING嗰班囡囡說實在俾你勉強升上去德小都唔會讀得容易,更何況再進一步升德中,相 ...

呢點我就唔同意了,因為由開始到後期收生,幼稚園部都話係收生係小學部老師決定,唔係佢地決定。而入唔入waiting 就只係靠果一次show and tell,没有其他考慮因素,呢一點係老師好肯定咁答我的。

如果你覺得老師平時講既係客套說話咁我諗你真係好多年前的家長了又或者唔記得咗見面內容了。因為做得唔好,老師係會同你講邊D 地方要再努力同埋會同你講再咁做上到小學會好辛苦的等等說話,呢一點係我從其他家長得知的。

此外,除了老師的說話在平時的評核報告內也可反映,除非你覺得那些內容都是作假吧。
入唔入waiting 我可以好肯定咁講同平時或學術能力無關。咁何來入左waiting既同學會讀得辛苦呢?

但入左waiting 後幾時收offer 或有冇offer 就同之後既面試內容同平時學校既行為同能力有關面試佔既比重我覺得頗大。

完全同意,因為我都係今年K2上K3家長,完全經歷一樣。平時學術各方面都無問題。接受不到waiting 結果.

我咪講咗幼稚園老師每次見家長或者日常評語可以作為參考自己小朋友能否入到德小嘅機會率,我幾時話佢哋作假?
入唔入到德小講真我哋作為家長嘅無從得知當中嘅評核準則,不過如果俾我係德小老師,我有得揀梗係揀平時表現好同埋Academic能力強嗰一批. 所以短短果幾十分鐘嘅interview對我嚟講只係作為老師篩選嘅附加因素.

你去到出邊考學校,要人哋Shortlist你,人哋都要睇咗你份school report先,面試只係佔其中一部份嘅分數.

(純粹個人意見,不喜勿插)

Goodluck2022 發表於 23-8-23 19:13
小學怕小朋友跟唔到先唔收,勉強收了到時踢你出校, 又怕家長及學生接受唔到, 長痛不如短痛🥲。

...

眼見的真人真事,K3小朋友waiting 到八月收番..最後跟唔上,小一要留班。

小女當年又係waiting,求位信都懶寫,既然德小都覺得唔適合,又何需強求?現在回望,都沒有什麼大不了,但小女在德幼的經歷至今仍在佢腦海,佢已經表示升中一定唔會考慮德望

回覆 APPLE9876543 的帖子

小學怕小朋友跟唔到先唔收,勉強收了到時踢你出校, 又怕家長及學生接受唔到, 長痛不如短痛🥲。

現階段可去上一些面試班或找升學顧問。

如果負擔得到, 預幾千至幾萬去找專業人士幫手。

祝大家心想事成。

cloudcloudrobot 發表於 23-8-25 17:52
小女當年又係waiting,求位信都懶寫,既然德小都覺得唔適合,又何需強求?現在回望,都沒有什麼大不了,但小 ...
八掛一問,現在讀邊間小學

Zero12345 發表於 23-8-25 18:36
八掛一問,現在讀邊間小學

KLN3某二線津小,當時好彩有哥哥讀緊,唔駛玩大抽獎
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊