用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德幼生升德小問題
樓主: APPLE9876543
go

德幼生升德小問題   [複製鏈接]

hkhk8888 發表於 23-8-22 10:05
唔係嘛, K3開學冇offer, 之後乜都冇做, 乾等到K3完?

會唔會太被動呀, 最起碼都要入紙大抽獎啦 ...

我嘅意思就係要做兩手準備.
班主任私底下會致電鼓勵未有offer的同學們考其他學校,傾下上堂情況.
所以,我認識的家長都有哂心理準備,考直私大抽獎叩門,最後大家都有好offer不會乾等

sheepmeimei 發表於 23-8-22 12:42

有offer的小朋友係咪自律性好強 ? 以前小一 INTERVIEW 要識綁鞋帶. 會自己揹書包, 肯主動出手幫助同學, 在學校不會喊, 中英普對答OK 勝算就大

其實學校在幼稚園面試張紙已經特登寫到明唔係龍校,所以在理學校的確有權唔收。但我都明白樓主心情,因為我上年都係waiting 家長。 但我都想你明白德幼生同外校生比已經好有優勢。除左校內第一次外,唔係既係直入第二round interview,校外生要in 完第一round 先到第二round。而德幼生都係waiting 既話都係會有機。大部分係會收返但較後期去到8月頭。
我明白成日見到佢收校外生waiting 但唔收校內生waiting 個種心情,但眼見校外生個個都係名幼你就明白叻既小朋友真係有好多,而家唯有好好咁準備面試,唔好灰心。
我都係玩晒成個遊戲到7月中先有offer.

catf2 發表於 23-8-22 12:51
有offer的小朋友係咪自律性好強 ? 以前小一 INTERVIEW 要識綁鞋帶. 會自己揹書包, 肯主動出手幫助同學, 在 ...

我女個屆疫情小一interview係teams meeting考show & tell, 考嘅範圍同以往不一樣.  不過,我相信waiting在最後7月還是有機會的,到時看看有什麼在手再比較優劣吧.

整體來講,GH是一間出色的學校, 課程及配套都好好,值得等.

hkhk8888 發表於 23-8-22 11:39
鬧? 邊度有人鬧學校?

有人答左你啦

catf2 發表於 23-8-22 12:51
有offer的小朋友係咪自律性好強 ? 以前小一 INTERVIEW 要識綁鞋帶. 會自己揹書包, 肯主動出手幫助同學, 在 ...
除咗綁鞋帶之外,其他k1 時已經要做到。女k1 時好細粒,唔夠力開書包釦、老師已經打電話來要加緊練習。
德望in p1 要講全英文句子,interview 答單字就死得。

回覆樓主:

其實我女是第一屆德幼k1生,佢升小學同升中學都是1st round 收左,不過呢家親戚猛問翻我都唔識答,我已經outdate晒,都係希望睇吓呢度偷翻小小師。不過德望幼稚園啲老師好好,有啲第一屆已經係度,做左十幾年

sheepmeimei 發表於 23-8-22 12:42

其實我見waiting 考生大部份都考其他直私都考得唔錯,有D大抽獎中左間好既都唔諗住再讀德望。
所以唔好懶,做兩手準備。

sandybear 發表於 23-8-21 23:21
回覆 Anaisbear 的帖子

我想請問現階段,升小一仲會call waiting 嗎?我係外校生😔 ...

呢幾日仲有人收到call
你等緊?

其實德望小學程度要求高,冇offer可能真係唔適合。如果勉強讀上去小朋友都辛苦。咁早就公佈第一round, 比你仲趕得切報其他小學,如果十月先話唔收仲大鑊。

catf2 發表於 23-8-22 15:01
其實我女是第一屆德幼k1生,佢升小學同升中學都是1st round 收左,不過呢家親戚猛問翻我都唔識答,我已經ou ...
德幼姨姨,老師,校長上上下下都好有愛心。請問德小老師係咪傳說中沒有愛心?
因為成日都聽到有家長欲言又止咁
另外課程係咪好谷好辛苦?讀得開心嗎?

jennylady 發表於 23-8-22 18:51
德幼姨姨,老師,校長上上下下都好有愛心。請問德小老師係咪傳說中沒有愛心?
因為成日都聽到有家長欲言又 ...

德小老師都很好的,谷唔谷每人感覺不同,講真我沒有谷我女,什至佢呈分試都是在中間位置,只是科科合格,但不是名列前茅的。功課其實唔多,真係辛苦嘅應該上左德中就感到谷。
德望中學喜歡能言善辯的女仔,高小每星期的中和英文都差不多有對辯時間,最好普通話,英文都練得流流利利,老師會從平時表現比平時分,中學會根據老師的評估加面試表現挑選同學仔升上中學。

catf2 發表於 23-8-22 19:12
德小老師都很好的,谷唔谷每人感覺不同,講真我沒有谷我女,什至佢呈分試都是在中間位置,只是科科合格, ...
謝謝你的解答。請問德小有名次嗎?會否公開每科的平均分?
達到average 就滿足了

其實我覺得德望好有愛
德幼練習interview的時候,
德中姐姐有來幫手練習interview
感覺到德望大家庭的感覺。

回覆樓主:

以前是沒名次的,每科有平均分,如果平均分以上其實都不錯了。老師會講小朋友什麼方面弱項而加以改善

回覆 celinechan117 的帖子

係呀!仲盼望緊👉🏻👈🏻

APPLE9876543 發表於 23-8-21 14:46
德幼生升德小問題,小女現升K3,但暫時第一輪得不到德小offer,現waiting list  較擔心有今年德幼升德小 小 ...
一定會有好消息的。加油

jennylady 發表於 23-8-23 00:20
一定會有好消息的。加油

唔記得答你,呀女見我回覆時又表示,讀德望小學係佢有記憶以來最開心一段日子,多野學,老師錫佢地,唔洗好似其他小學生咁因為升中不停谷,學校教得好好,其實唔小升唔到上德中的都有唔錯offer,出去比賽,係學校唔是最勁行出去都唔會失禮,仲有話好鍾意去德幼教啲(BB),佢哋真係好可愛,又乖又醒目,話呢家啲幼稚園學生叻到佢都好驚嘆,仲話如果自己咁款係今時今日就應該入唔到德望讀。
《~~只是佢個人意見 , 不喜歡德望或有不快經驗的家長及同學們勿插, thank you!

catf2 發表於 23-8-23 07:18
唔記得答你,呀女見我回覆時又表示,讀德望小學係佢有記憶以來最開心一段日子,多野學,老師錫佢地,唔洗 ...
讀得開心又學到野就好了。德望姐姐好有愛。
女女見到德望姐姐都好開心。謝謝你

德小今年小一去到最後是否都會盡收德幼生?

小學怕小朋友跟唔到先唔收,勉強收了到時踢你出校, 又怕家長及學生接受唔到, 長痛不如短痛🥲。

現階段可去上一些面試班或找升學顧問。

如果負擔得到, 預幾千至幾萬去找專業人士幫手。

祝大家心想事成。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊