用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 伊利沙伯中學係happy school
go

伊利沙伯中學係happy school   [複製鏈接]

祝大家好運

vincenthocs    發表於 23-8-21 08:53
   12    0    1    0

nay 發表於 23-8-19 13:15
官校  兩個字講晒!
人地話出名就好,根本吾讀過吾知入咗官校心路歷程,險些白白將前途賠光,入咗祝大家好 ...

好少EK見到家長對B1學校負面陳述事實!我不嬲覺得上到中學真係靠學生本身及父母人力財力!

恭喜囡囡靠自己入到神科

官校  兩個字講晒!
人地話出名就好,根本吾讀過吾知入咗官校心路歷程,險些白白將前途賠光,入咗祝大家好 ...

如果當年只讀普通B1,只靠補習能否入神科?

回覆樓主:

家家有求吧! 其他Band 的同學情何以堪啊!

回覆樓主:

按樓主的成功,靠補習入神科,真的是「皇瑪聖喇拔,過眼似浮雲」。

若果真的讀完六年間中學而又入到神科,相信好少家長會咁樣怨間學校架喎,最多只會話終於捱過了之類。

諗唔到原因點解怨氣咁大

Arabellahk    發表於 23-9-20 16:06

Zleep 發表於 23-8-19 15:15
若果真的讀完六年間中學而又入到神科,相信好少家長會咁樣怨間學校架喎,最多只會話終於捱過了之類。

諗唔 ...

我覺得樓主仍然未夠說服力,始終讀了六年QES出來,話完全靠補習得成績,好難令人信服!若果係一間人所共知的B2/3咁就肯定有說服力了!

fatman69 發表於 23-8-19 15:25
我覺得樓主仍然未夠說服力,始終讀了六年QES出來,話完全靠補習得成績,好難令人信服!若果係一間人所共知 ...

B2 B3中學反而冇說服力, 個學生資質及能力有番咁上下都唔會入B2 B3中學!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

官校  兩個字講晒!
唔使交學費,你想點?你返工想日日遲收工?你去百佳買嘢,會搵到李澤楷同佢傾偈?

gracelam 發表於 23-8-19 15:34
B2 B3中學反而冇說服力, 個學生資質及能力有番咁上下都唔會入B2 B3中學!
...

真係好想知,每年有幾多個讀非全英中而入到醫科?

10090 發表於 23-8-19 15:47
唔使交學費,你想點?你返工想日日遲收工?你去百佳買嘢,會搵到李澤楷同佢傾偈? ...

記得好多年前有記者問李大哥一些數據上問題,大哥答吾到但記者繼續追殺佢!後來大哥發老脾話「係咪你問我百佳D可樂幾錢罐我都要記得清清楚楚呀?」

fatman69 發表於 23-8-19 16:01
真係好想知,每年有幾多個讀非全英中而入到醫科?

考得入神科係全港DSE考生top 1 %, 培正中學唔計, 非全英中入到醫科,印象係無!

gracelam 發表於 23-8-19 17:04
考得入神科係全港DSE考生top 1 %, 培正中學唔計, 非全英中入到醫科,印象係無!
...
有,仲要係一位youtuber,好靚女嘅,band2 學校,DSE只俾揀6科,入咗HKU med,有興趣上網查下啦

woooiiii 發表於 23-8-19 17:16
有,仲要係一位youtuber,好靚女嘅,band2 學校,DSE只俾揀6科,入咗HKU med,有興趣上網查下啦 ...

唔知係咪同一個YouTuber? 不過我唔知佢讀b2中學!

官校  兩個字講晒!

你報伊中前冇看EK?

當然有些叻仔叻女不用老師教,自學已可在公開試考到好成績。

不同類型學生適合讀不同類型的中學。當然期望中學的老師會教好課程,讀伊中不合適; 但想自由,不交功課也可以,B1A中學,伊中就是賣點。

Zleep 發表於 23-8-19 15:15

諗唔 ...

是囉,如果是考到好差上來呻下會正常d,我估佢特登講入左神科,好等人地覺得唔是成績唔掂而去呻間學校,反而以此來加強“說服力”啫。如果以為學生考到幾多科星星是要靠學校既話,未免太天真,試問老師講既課一樣,點解有人成績好有人成績差?當睇古仔咁睇都覺得唔多合理

官校  兩個字講晒!

樓主好似係谷氣咗好耐,終於等到囡囡正式離開伊中後,就爆發咗⋯⋯
睇落學校都冇乜點對你唔住,只不過係有d錯配啫,話晒你囡囡都入到神科,成世人都可以掛住伊中個名喺CV,抵晒啦

yanbabe    發表於 23-11-19 06:52

喇叭茶 發表於 23-8-19 19:10
樓主好似係谷氣咗好耐,終於等到囡囡正式離開伊中後,就爆發咗⋯⋯
睇落學校都冇乜點對你唔住,只不過係有 ...

樓主可能覺得伊中先抵晒, credit 攞晒, 學校6年都冇做過啲乜嘢!

回覆 gracelam 的帖子

Band 3 就真係冇聽過有人入到 E

喇叭茶 發表於 23-8-19 19:10
睇落學校都冇乜點對你唔住,只不過係有 ...

可能調轉睇,將來名成利就吾想伊中沾個女光!
不過對上一個傑出校友係前議員游小姐,真係吾知邊個沾邊個光啦!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊