用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 同學升band 1A感受(新聞)
樓主: rsx
go

同學升band 1A感受(新聞)   [複製鏈接]

回覆樓主:

那SSGC 應該也有獎學金吧?有分set上堂嗎?(我知英華女有分set)

retriever 發表於 23-8-23 16:46
我爬逆水, 猜唔係CC...

如果係CC, 主角好易自揭身份... 有無咁傻呢?
中西區有得直升又係Band1A的得SPC同SPCC. 我唔知SSGC係咪Band1A, 如果係就的話, 咁就係SSGC. 不過我識人讀SSGC又無聽到佢講SSGC有呢D事發生 (佢已經入左大學).

hkcsty 發表於 23-8-18 23:32
乜中一80分好難的嗎?
B1A 中學來講80分都幾難的

係又好,唔係又好,明顯篇野係老作的

回覆樓主:

跟據我小朋友就讀SPCC 所講(佢係今年中一),佢有個要好同學仔剛收到top 15 % 船,佢話該同學仔下學期中英數試卷, 地理及歷史卷的分數 與這篇文章中的主角分數差不多,這個成績一定頭十內,甚至係頭五。另外,這篇文章又提及有考獲70多分的同學難過而在課室哭泣,但我小朋友話70 分已經係大部分科目的成績中位數上面,有70 分的同學應該係笑而吾係哭

storymum 發表於 23-8-24 20:17
跟據我小朋友就讀SPCC 所講(佢係今年中一),佢有個要好同學仔剛收到top 15 % 船,佢話該同學仔下學期中 ...

同意,事實就係咁樣。

storymum 發表於 23-8-24 20:17
跟據我小朋友就讀SPCC 所講(佢係今年中一),佢有個要好同學仔剛收到top 15 % 船,佢話該同學仔下學期中 ...
其實不用比較分數排位!

無經歷呈分, 派位爭凳仔試練, 同學不會知道 BAND1A, BAND1C的概念!

文中話佢附小成績不錯直昇, 不似係CC 附小, 因為附小生(及家長)基本上全無BANDING 概念!

回覆 retriever 的帖子

係喔,SPCC附小,只要不是品行不好,成績再差也是全部直升喔。

200904 發表於 23-8-25 11:18
回覆 retriever 的帖子

係喔,SPCC附小,只要不是品行不好,成績再差也是全部直升喔。 ...

請問成績差嘅程度是怎樣?那中學怎樣幫成績差的同學?

piyohk 發表於 23-8-25 12:46
請問成績差嘅程度是怎樣?那中學怎樣幫成績差的同學?

中學有安排功課輔導的。

200904 發表於 23-8-25 12:50
中學有安排功課輔導的。

請問張記又有沒有安排類似的功課輔導呢?

回覆樓主:

有的老師會安排

200904 發表於 23-8-25 13:21
有的老師會安排

會否「B1A 學校返而會提供輔導服務」?其他B1B/C卻很少輔導?

回覆樓主:

這個就不清楚,相信每個學校都不同,不能一概而論吧

pccw2017 發表於 23-8-24 15:59
中西區有得直升又係Band1A的得SPC同SPCC. 我唔知SSGC係咪Band1A, 如果係就的話, 咁就係SSGC. 不過我識人讀S ...

聖心算不算?

回覆樓主:

一間學校點點為之好?每人感受都不一樣

retriever 發表於 23-8-25 13:45
聖心算不算?
聖心中學是南區的吧 ?!

retriever    發表於 23-8-28 10:11

retriever 發表於 23-8-25 10:57
其實不用比較分數排位!

唔係好讚同,我相信絕大部份直升嘅小學,都有不少直升機家長,過去咁多年,家長教師都必定有提及!如果父母唔care又點會入到直屬小學!唔會天真到只把中學分三級呱!

rsx 發表於 23-8-25 21:49
唔係好讚同,我相信絕大部份直升嘅小學,都有不少直升機家長,過去咁多年,家長教師都必定有提及! ...
老實說, CC 不是一般直昇中學既小學!

人望高處理所當然, 一般直昇小學亦然...

但CC 附小, 望高望向哪?! 求派位還是叩門?

不能說CC 附小有直昇機家長就會BANDING ABC!

家長直昇機, 係校內求上進, ECA 等...

BTW, BAND1A, B, C校 唔係官方概念, 係網絡/通俗說法... 直係要泡幾年呈分爭凳仔遊戲, 才會朗朗上口!

rsx 發表於 23-8-25 21:49
唔係好讚同,我相信絕大部份直升嘅小學,都有不少直升機家長,過去咁多年,家長教師都必定有提及! ...

CCPS貴為全港最受歡迎嘅小學,我又相信佢哋家長和學生都唔會著意自己學校嘅坊間Banding,自己認知已經係最Top,仲何須分Banding~

有自己中學嘅小學,真係存在部份,甚至唔會理自己中學嘅Banding,只會知名與不名,尤其是學生,越高坊評嘅小學,佢哋知嘅或會提及嘅中學,數量係會越嚟越少,自己身在自己認識嘅中學,若唔認為好過自己,知嚟仲乜,亦少同學提~

正如,CC/DGS等等嘅學生,真係從未聽過佢哋會形容自己係B1A學校,可能,係佢哋眼中根本唔須要仲講Banding~

有中學部嘅小學,學生係比較簡單,師姐師兄升中會去邊啲中學,理論上就係比自己中學部好啲,家長如是。部分家長甚至乎認定升梗,連升中要分Banding都未必知,部分會知嘅可能係去到小六先知~
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊