用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 免入息審查貸款NLSFT一問
go

免入息審查貸款NLSFT一問 [複製鏈接]

請問是否要等學校發出學費單才去申請?
我睇過介紹,學資處會直接將貸款交大學,會在交費限期前處理好嗎?
   8    0    0    0

第一件事唔係交申請,係交$180申請費先, 冇收據係申請唔到

1.先交申請費
2. 網上申請
3. Upload 聲明書
4. 交ID copy, 學費單, 銀行戶口資料

等回覆

5. 交彌償人資料, 合約, 見證人資料

有學生證都可以申請, 但你預第一期學費要自己交左先, 之後果d學費就學資處直接交比院校

hugub 發表於 23-8-18 10:53
第一件事唔係交申請,係交$180申請費先, 冇收據係申請唔到

1.先交申請費

謝謝回覆,如果我交了第一期學費,那貸款批出了還會直接發到學校?好複雜!

1.先交申請費

但係我係交260嘅?有80所屬院校收取

1.先交申請費

請問邊度交申請費?

雪影 發表於 23-8-18 17:29
但係我係交260嘅?有80所屬院校收取

已經可以申請了?

B哩baba 發表於 23-8-18 20:32
已經可以申請了?

我仔填完表格之後話要交錢先可以交表

雪影 發表於 23-8-18 20:34
我仔填完表格之後話要交錢先可以交表

謝謝回覆,今晚同阿仔睇下,我太蠢,睇過很多網上資訊都摘唔清楚。

申請費用ATM過數, 記得保留收據, 可能八大係$260, 我女SSSDP係$180

已交學費會直接入返落你提供既銀行户口

記得係用仔女名申請及用仔女銀行户口資料, 同埋留意申請有deadline, 可以經一站通or智方便申請, 所以要先開一站通戶口

hugub 發表於 23-8-19 09:21
申請費用ATM過數, 記得保留收據, 可能八大係$260, 我女SSSDP係$180

已交學費會直接入返落你提供既銀行户口 ...
即係阿女要開至方便戶口?

妹妹頭 發表於 23-8-19 11:56
即係阿女要開至方便戶口?
Yes智方便, 一站通都得

請問是否跟學費單的總數填貸款額(如有宿舍費及其他雜費)還是只填學費?

呢層真係唔清楚,我仔果時住hall第一年自己比, 之後上莊有sponsor

hugub 發表於 23-8-19 15:23
呢層真係唔清楚,我仔果時住hall第一年自己比, 之後上莊有sponsor

謝謝你不厭其煩多次回覆

hugub 發表於 23-8-19 09:21

已交學費會直接入返落你提供既銀行户口 ...
咦, 但我個仔無銀行戶口喎?

kaiyui_BB 發表於 23-8-22 13:21
咦, 但我個仔無銀行戶口喎?
如果未滿18歲, 試吓去HSBC睇吓可不可以即時幫你開以下戶口, 現在開戶仲優惠獎賞 :
趁暑假帶埋11-17歲嘅仔囡嚟 [color=var(--accent)][url=https://www.facebook.com/hashtag/%E6%BB%99%E8%B1%90?__eep__=6&__cft__[0]=AZVjLdJ4m8YVgItMLSk6Zj5ZunI5KLbHJtnJPUTliVSKT2YCJ6fZ_BZc3SKiaGnzNcJNsFtH6qSQeI8GAganCf5K2aJ5mKR4lDGMmtGnXHlYQsON-vb0NoKgCrcaitYr8NIP4iCFK8HQt1wbE0YFNDKoCPtpeA3v9ge4Urf5PMvk8CLA126x2H7qwOEPBE9fRRx16LkrmgSe8MY7PqbRakQI&__tn__=*NK-R]#滙豐[/url] 分行開返個戶口啦:
仔囡靠自己經手機睇到戶口入面儲咗幾多,使咗幾多,一目了然。
戶口每日計利息,好似獎勵咁
無最低結餘要求,仲無手續費。

申請埋滙豐Mastercard®附屬扣賬卡(適用於12歲或以上),除咗有海外提款免手續費外,父母更可設置限額隨時關注仔囡消費情況!

依家喺2023年9月20日或之前同仔囡開戶送全新Samsung Galaxy A14 手機,仔囡可享港幣200元現金獎賞,戶口link埋 [color=var(--accent)][url=https://www.facebook.com/hashtag/payme?__eep__=6&__cft__[0]=AZVjLdJ4m8YVgItMLSk6Zj5ZunI5KLbHJtnJPUTliVSKT2YCJ6fZ_BZc3SKiaGnzNcJNsFtH6qSQeI8GAganCf5K2aJ5mKR4lDGMmtGnXHlYQsON-vb0NoKgCrcaitYr8NIP4iCFK8HQt1wbE0YFNDKoCPtpeA3v9ge4Urf5PMvk8CLA126x2H7qwOEPBE9fRRx16LkrmgSe8MY7PqbRakQI&__tn__=*NK-R]#PayMe[/url] 仲連續三個月可每月享高達港幣188元優惠券*!

*PayMe優惠券只適用於12至17歲合資格客戶。儲值支付工具牌照編號:SVFB002
優惠受條款及細則約束,請參閱 [color=var(--blue-link)]https://grp.hsbc/23finfitm_FBAug

但亞仔滿左18歲, 身份證又要排到11月先整

claudiayumt    發表於 23-8-22 15:57

請問這一免入息審查的貸款利息時幾多呀?謝謝

jiang_rabbit 發表於 23-8-25 16:41
請問這一免入息審查的貸款利息時幾多呀?謝謝

2.4x 上學資處網站有還款計算機

B哩baba 發表於 23-8-25 18:12
2.4x 上學資處網站有還款計算機
好似係畢業之後半年開始還。利息係批嗰日開始計嗎?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊