用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS 2024
樓主: happyfamilybaby
go

[英國] UCAS 2024   [複製鏈接]

回覆樓主:

有無學生已收到conditional offer,可否share出來作參考。

TTEE1819 發表於 23-10-13 10:54
我覺得:如果有心儀大學和學科,最穩陣就係向大學直接查詢。

另外,之前d 前輩有唔少分享,可以參考。
A Level中文如果取到A*, 可以豁免埋一些大學的中文課.

https://rgsntl.rgs.cuhk.edu.hk/aqs_prd_applx/Public/Handbook/document.aspx?id=1900&tv=F&lang=en

如果小朋友year 12 考左 a level 中文不理想,值得year 13再考嗎?或者UK大學不理會中文成績?

sumikogurashi 發表於 23-10-13 22:19
咁如果科GCE AL 中文用嚟報non jupas , 與其它科不在同一年的成績單內係咪都可以呀?
...

HK 的大學,唔計HK 學生GCE 中文成績的。

eli_leung 發表於 23-10-21 00:33
如果小朋友year 12 考左 a level 中文不理想,值得year 13再考嗎?或者UK大學不理會中文成績?
...

有d 大學計,有d 唔計,呢刻已經有成績,大學派CO 已經係用呢個成績,我估其實用途不大。但其實考嘅成本只係考試費同應考時間,考埋其實又無咩所謂。

ricenoodle 發表於 23-10-14 23:39
HKU 係rolling basis, 但係唔覺英國大學有寫明rolling basis on admission process. 如果有,知唔知邊間?
...

英國大學無寫是否rolling basic,但當你知道有人未deadline 前已經收到CO,就知早submit application 唔係一件壞事。

culver 發表於 23-10-13 17:43
請問係咪有 GCSE English 成績就唔需要 IELTS?

你要check 報考大學嗰科對英語的要求,一般會list 好幾個唔同考試的成績要求。如過你的GCSE English (check 清楚as first language /as second language)已達要求,那就不用考IELTS.

SIYip 發表於 23-10-21 07:09
HK 的大學,唔計HK 學生GCE 中文成績的。

以HKU 為例,佢哋網站寫GCE AL or IAL ,以international/non-jupas scheme 申請,non local / local students with an international qualification or pending international qualification other than the HKDSE , admissions standards 內寫咗有兩個要求,分別是English language 和 second language requirement.A language other than English 又無寫不可以中文。咁如何理解呢?

我仔只係報咗中大,CO無要求中文。

回覆 SIYip 的帖子

請問你仔是以什麼成績報考?IB/GCEAL,?
接受offer使唔使俾deposit?

GCE A Level. Accept offer 要俾留位費,考完成績唔meetCO會退,meet 咗唔讀無得退。

謝謝資訊我上網查,要$20,000 deposit 對嗎

其實中文大學各方面都好好,全球排名又高,只是我小朋友中文大弱,根本year 7開始,已冇接觸中文,如入中大,我見要求一定要修讀中文,唔知呢科難唔難考得合格呢?

SinCnai 發表於 23-10-21 14:19

謝謝資訊我上網查,要$20,000 deposit 對嗎

無咁貴,幾千而已

SinCnai 發表於 23-10-21 14:22

其實中文大學各方面都好好,全球排名又高,只是我小朋友中文大弱,根本year 7開始,已冇接 ...

我仔最後無讀中大,我估唔難嘅。
中大都收唔少non jupas 學生。

好的謝謝你!

SIYip 發表於 23-10-21 14:48

我仔最後無讀中大,我估唔難嘅。
請問最後選咗邊間?

sumikogurashi 發表於 23-10-21 13:02

以HKU 為例,佢哋網站寫GCE AL or IAL ,以internat ...
以HKU 為例,我仔舊年用英國 GCSE 既英文及中文成績已經符合佢地嘅英文及第二語言要求,所以出CO 比我仔只須要A Level 成績就夠。

yuyueng 發表於 23-10-22 12:23
以HKU 為例,我仔舊年用英國 GCSE 既英文及中文成績已經符合佢地嘅英文及第二語言要求,所以出CO 比我仔只 ...

明白,謝謝你的資料

SIYip 發表於 23-10-21 07:27
你要check 報考大學嗰科對英語的要求,一般會list 好幾個唔同考試的成績要求。如過你的GCSE English (chec ...

Thx ! 明白了!即係唔同學校唔同requirements 要逐間去check
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊