用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘宣道 (APS) vs 陳守仁 (TSL)
樓主: melaka
go

九龍塘宣道 (APS) vs 陳守仁 (TSL)   [複製鏈接]

搭單一問, APS 和 培正 邊間好 d ? 街外申請學位係咪培正仲難入D?  

curr2000 發表於 23-8-22 22:49
搭單一問, APS 和 培正 邊間好 d ? 街外申請學位係咪培正仲難入D?
計機會率就應該係,不過難入啲又唔代表好啲(不是針對以上兩校),只係位多位少問題。不過如果唔考慮其他因素的話,個人會選培正。升中成績好又想讀英中咪轉其他囉,中中挺挺就上安心上培中囉。上唔到培中嘅,喺aps結果應該都一樣。

最近我見太太有少少後悔選左APS....我偷笑了

melaka 發表於 23-9-16 14:51
咩原因?

其實揀任何一間都有機會後悔

無100%完美嘅學校

既然選擇了,多啲發現學校美好嘅地方

父母更應該同心,咁先係對小朋友最好嘅教育

回覆樓主:

咁後悔都返唔回頭,TSL對插班生要求高,三私都要有年級前10幾名,才有得筆試。呢個排名都可以去有中學學校了。所以安心APS讀啦,女仔用點心,點都有協恩,德望啦。

回覆 melaka 的帖子

試下TSL下學期插班。之前APS都有學生小一下學期轉去TSL。

如果係太太主力跟學術同管接送都係交返比佢全權做決定好d, 你可以幫佢分析下pros/cons咁.佢而家後悔ge主因係? 如果係車程考慮睇下會唔會搬屋解決到, 放租而家果度再住返近少少aps.
其實無論揀APS/ TSL/ 其他小學都總會有cons, 差在一家人點合力跨過

見樓主個post 滿是嘀咕太太嘅不是...揀學校面對二揀一本是難事但平常, 既然大家都係為小朋友好, 何不正視下溝通方式? 又或者你有主見同明確目標嘅話, 索性不用太太操心話事, 一切由你安排, 然後佢作輔助.
樓主還是勇敢一點面對問題吧!

hfnyd 發表於 23-9-18 13:40
見樓主個post 滿是嘀咕太太嘅不是...揀學校面對二揀一本是難事但平常, 既然大家都係為小朋友好, 何不正視下 ...

佢都話社畜工時長,應該冇那個精力全部攬埋身。所以宜家太太小小後悔,佢都也只能偷偷笑。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊