用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘宣道 (APS) vs 陳守仁 (TSL)
go

九龍塘宣道 (APS) vs 陳守仁 (TSL)   [複製鏈接]

如題,兩個offers,唔知點揀。

背景: 大B女,外向、好動,專注不足,不自律,常要提點,冇樂器天份,練習時間不足,冇請姐姐,太太右眼視力衰退、冇工作兼poor time management,家在深水埗區, 比較近陳守仁。將來都係考慮深水埗及油尖旺區中學,唔考慮其他區中學。除非入到神校,否則唔會搬家。

小學概覽2022 - 陳守仁 (TSL)  小學概覽2022 - 九龍塘宣道 (APS)
TSL: 中學學位分配結果 (最後更新於 20/ 7/ 2023)
APS: 2020/2022年度本校98名小六級生升中派位
(以下對比資料不斷更新)

中文:TSL 6年普教中。ASP不是普教中 (from
普教中小學概覽)

英文:TSL依據校本課程制作課本。 APS用書單上的書

其他外語:TSL學生可選日文, 西班牙文, 法文。  APS無此要求。

測驗考試:TSL 1測2考。  APS 3考 (小學概覧2022提供)

課堂時間:TSL 8:10am-3:30pm (8堂) (小學概覧2022提供)
                   ASP 7:40am-2:30pm from 小一新生須知2023
                   ASP 7:45am-3pm (9堂) (小學概覧2022提供)

學費(9/2023): TSL HK$20,500 (*pending EDB’s approval) (由網友提供)                                                    TSL HK$19,800 (小學概覧2022提供)
                             APS HK$59,450 (小學概覧2022提供)

總面積:TSL 4k sq m (有恒温泳池,有户外攀石牆)。APS 7k sq m (但無泳池....)

興趣班:
APS小一要全民接觸樂器,小二已可退出樂器訓練揀唱歌組。想有嘢玩可以參加合唱團/詩班,免費。學校從來冇強制考級。只係會主動提供各種音樂資訊例如考級、演奏會、比賽等等。真係冇興趣嘅可以無視 (由網友提供)
TSL下午堂係功課堂、eca堂、校隊訓練,放學後可以再直落課外活動班或校隊至5pm,泳池係開設水上運動訓練,唔係普通泳隊比賽 (由網友提供)

9    0    0    1

宣小,小朋友讀得好開心

又嚟!近果間啦

係!APS最近真係好hit!樓下已有幾篇VS APS可參考下。

學費有無壓力?陳守仁一向係平靚正之選。淨學費二萬vs六萬但APS仲有學樂器同校車條數。
音樂有無興趣?宣小樂團出名強(但非強迫一定要學同考級)。
宗教?一間有一間無。
外語?印象中陳守仁要學third language,都幾抵,哈哈
校舍?宣小真係好細….
成績?宣小較優勝,但陳都唔錯,兩間都無中學,都係要努力再努力。目標中學係咩?

回覆 CamilleLily 的帖子

TSL學習外語可選: 日文, 西班牙文, 法文  TSL總面積4k sq m (有恒温泳池,有户外攀石牆)
APS總面積7k sq m (但冇泳池....)

我朋友個女已經上緊小一適應班,仲未揀定?

回覆 寶力加 的帖子

或者call waiting呢,音樂椅一直轉。平心而論,呢兩間都算有可比性既。

melaka 發表於 23-8-11 02:23
回覆 CamilleLily 的帖子

TSL學習外語可選: 日文, 西班牙文, 法文  TSL總面積4k sq m (有恒温泳池,有户外 ...

甘aps大間好多喎

sandra1004 發表於 23-8-11 10:55
甘aps大間好多喎

點解睇外觀我覺得TSL大啲嘅?(emoji)

學費 APS HK$59,450 vs TSL HK$19,800

如果錢唔係問題,或者諗同學家庭背景可能都有少少分別,APS仲要學樂器,一年洗費可能要 10萬。2間都係好學校,都無中學,係唔易做決定。

兩間差唔多, 個人會揀TSL, 性價比高, 又近家

APS只係小一要全民接觸樂器,如真係唔鍾意小二已可退出樂器訓練揀唱歌組。想有嘢玩可以參加合唱團/詩班,免費。學校從來冇強制考級。只係會主動提供各種音樂資訊例如考級、演奏會、比賽等等。真係冇興趣嘅可以無視。

學術方面中文主導但重視中英數全面發展,有課後補底支援。

會唔會考慮到中學?2間學校的中學網唔同。
2間學校成績差唔多,但音樂APS是很出色。對,學校沒硬性規定考級。但普遍都考到很高級。未讀過覺得學生會很大壓力,其實大部分都是輕易做到。

為何要highlight 太太冇工作兼poor time management ….

TSL 讀到小六個個英文都非常presentable,口音係好自然好好聽,學生非常習慣做group work and presentation. 下午堂係功課堂、eca堂、校隊訓練,放學後可以再直落課外活動班或校隊至5:00,如果住得近係非常方便。
新泳池係開設水上運動訓練,唔係普通泳隊比賽

兩間咪差唔多,都係果類型,咪揀間近既,仲要又平d

回覆 寶力加 的帖子

我個女都啱啱上完APS適應班, 兩日前TSL先通知waiting有位去要留位註冊

回覆 Liverbird 的帖子

經歷過York呢D咁商業化嘅幼稚園洗禮, 我會特別小心, 所以錢絕對係我嘅一個考量因素, 我每月好多家庭支出, 每一蚊都要慳住用. 我估算過APS學費, 書簿費, 校服, 雜費, 餐費, 家校來回交通費 及零用錢, 一年太約都9萬. 仲未計由老師搞嘅興趣班費用 (Sister聲稱唔關APS事APS冇迫學生一體一藝.....)

回覆 boboapril 的帖子

因為太太堅持自己接送女兒上下課, 但又個女瞓到最後一刻先叫醒個女, 早餐都食唔好就揸車趕去學校

已經有答案啦!aps 貴好多
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊