用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有冇人最近去過陸陳漢語/地球村?
發新帖回覆
go

[其他] 有冇人最近去過陸陳漢語/地球村? [複製鏈接]

舊post好舊,想睇下有冇新啲既評價。

另歡迎其他介紹。主要想搵啲有系統既普通話學校,俾幼稚園高班。
   0    0    0    0

莫失莫忘 發表於 23-8-9 15:37

另歡迎其他介紹。主要想搵啲有系統既普通話學校,俾幼稚園高班。

我選咗太子普學園,小朋友是今年升K2,現在係K1班係以玩為主(唔係系統集團式,不是一課一課坐定定咁教),但小朋友好開心,不再抗拒去講。
可以睇吓佢哋FB有分享上堂情況

陸陳,都想睇吓有無家長分享吓係點上堂

回覆樓主:

我識人有補地球村,有問過細節,多IS學生補但教法相對比較傳統,K3教詞語、閱讀、寫作、拼音。重心係寫作教學所以進度好,小朋友會習慣造句。詞語教得唔算深,有默書,課堂和功課會要求小朋友寫得工整。拼音除非有要求否則都唔會教好快,回家有一些抄寫功課。
可能唔係連鎖店教學安排會靈活啲,它有個主任會了解所有學生情況,定期會同家長傾,可以按學生情況調整課堂進度

莫失莫忘 發表於 23-8-9 15:37

我是上門教,一對一

Adiezz 發表於 23-8-10 12:14
我識人有補地球村,有問過細節,多IS學生補但教法相對比較傳統,K3教詞語、閱讀、寫作、拼音。重心係寫作教 ...

thank you!資料有用,似乎亦係我心目中想要既野。經過老大一役我唔想搵playbased嗰類普通話學校俾老二。

lantian8033 發表於 23-8-13 21:33
我是上門教,一對一

咁細小朋友我自己麻麻地一對一,一來老師未必好有系統,二來有其他小朋友一齊上會冇咁悶。我想搵有自己教材既學校。

莫失莫忘 發表於 23-8-13 21:48
thank you!資料有用,似乎亦係我心目中想要既野。經過老大一役我唔想搵playbased嗰類普通話學校俾老二。
...

它係小班、要坐定定咁上堂。
朋友說呢間可以先約見面了解課程,和其他學校比較後才決定
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊