用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 宏信書院band 3?
go

宏信書院band 3? [複製鏈接]

見big exam寫係band 3b?真定假?
但又話係行IB,升大學率高?
   0    0    0    0

fukuoka_saga 發表於 23-8-8 21:09

宏信高中行 DSE/IB 雙軌
2022年考生49人(DSE 25 + IB 24)
上年為首屆有由Y1讀起的畢業生
看看學校公布的文憑試成績是否3B

宏信2022年文憑試成績(更新5/9)
--------------------------------------------------------
考生 25人

科目 2+ | 3+
--------------------------------------------------------
主科
中文 [·]
英文 96%^(24) | 88%^^(22)
數學 [·]
通識 100%

選修
M2 [·]

物理 [·]
化學 [·]
生物 >77%

中史 100%
經濟 >87%
地理 100%
歷史 100%
旅款 100%

BAFS [·]

視藝 100%

^ 日校 79.1% + 16.9%
^^ 日校 53.2% + 34.8%

https://www.luac.edu.hk/school-news/#Publications

https://www.luac.edu.hk/year-12-public-exam-result-reports/

https://www.luac.edu.hk/wp-content/uploads/2022/10/Summary-Report-on-Year-12-Students-Public-Exam-Results-in-2021_22.pdf

fukuoka_saga 發表於 23-8-8 21:09

宏信2022年IB考生應大部份可升大學

LUAC May 2022 IBDP results
Cohort 24

40+ 25%(6) [Global 14.7%]
35+ 75%(18) [Global 38.2%]
Pass 100% [Global 86.1%]

Highest 44
Average 37.4 [Global 32.00]

唔係好明,一級得49人?
睇成績唔差,何來band 3b?

fukuoka_saga 發表於 23-8-8 22:47

宏信以往每年考生50人左右

《2022 Ib Results》#172
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3868970&pid=49128328

fukuoka_saga 發表於 23-8-8 22:47

全級25人考DSE

中英數3+以上只有英文公佈 8x %

大學最最最最低門檻入場卷3322 22

中文同數學冇公佈⋯⋯
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 23-8-9 11:37
全級25人考DSE

中英數3+以上只有英文公佈 8x %

無公布科目合格率可能較生物(77%)低
假如中文/數學2+皆為76%(19/25)
主科/CEM2+平均87%/82.67%

問題唔係學校點解係B3B,而係點解你會睇BIGEXAM。

呢間名氣一直唔太好,新界西搞直資IB,市場好窄,要讀都去國際學校

10090 發表於 23-8-10 13:22
呢間名氣一直唔太好,新界西搞直資IB,市場好窄,要讀都去國際學校
咁如果係B1/名校既一定有市場既

回覆樓主:

其實b3,又成$7000幾學費,但又這麽多人有興趣

eledak 發表於 23-8-12 03:41
其實b3,又成$7000幾學費,但又這麽多人有興趣

宏信中學每級學額四班
畢業生每年50名左右
全學年均接受轉學申請

https://www.luac.edu.hk/zh/入學申請/

Poyau 發表於 23-8-8 23:13
宏信以往每年考生50人左右

《2022 Ib Results》#172

我有朋友讀緊, 成績好既考IB. 其他考DSE. 學校揀.

英文 3+ 88%,唔會係B3。

4core有一半無公布,咁神秘?有M2會無M1,忘記左做?學校竟然做個咁樣報告俾人睇,係做錯report定根本完全唔重視DSE生,report做到匪夷所思。

而出國讀書的學生,特登查下(除便查,不準確)世界排名大致如下,出國讀書係要睇排名的:
University of Toronto Scarborough 世界排名:2x
King's College London 世界排名:3x
The London School of Economics and Political Science 世界排名:5x
University of Southern California 世界排名:6x

University of Exeter 世界排名:13x
McMaster University 世界排名:140
University of Technology Sydney 世界排名:150
University of Reading 世界排名:19x
University of Tasmania 世界排名:287
City, University of London 世界排名:3xx
Goldsmith, University of London 世界排名:4xx
University of Coventry 世界排名:5xx

Toronto Metropolitan University 世界排名:800-1000

Centennial College 世界排名:4位數

4間同本港3大相約。
其他的,大家俾意見。其實呢部份學生,係咪就係考DSE的呢,而佢地report中提及入讀本地大學,係咪大部份係IB生。

係咪下列呢2位學生所入大學科目需要唔少分數,不論IB/DSE?
BSc Biomedical Sciences at the University of Hong Kong;
BSc (Hons) in Nursing at the Hong Kong Polytechnic University;  

唔少學校都唔會開齊 M1 同 M2,就算鄉中都係只有M2。

話時話,如果 Band 3 又有人入到 LSE 同 USC,真心勁 所以我估起碼 Band 2C

eit2003 發表於 23-9-1 22:35
吓,唔少學校開唔齊M1同M2?我個以前地區性普通官津,開齊。我以為香港官津佔比大,既然官津除非個別殺校邊緣,或者離島呀呢d特別情況,應該有資源開辦,又唔係體育、旅款呢d冷門科,M1/M2根本係core科。

無知人 發表於 23-9-1 22:58
吓,唔少學校開唔齊M1同M2?我個以前地區性普通官津,開齊。我以為香港官津佔比大,既然官津除非個別殺校邊 ...
在2023年DSE,全港學校考生有約四萬人,M1學校考生有2020人,而M2有3978人。即係全港只有約15%考生有讀M1或M2,咁又點會係core呢?大把學校只開M1或M2其中一科,因為難讀,唔多人有興趣。另外,英文成績好,唔代表唔係band 3,你要睇埋其他科。

10090 發表於 23-9-2 15:09
在2023年DSE,全港學校考生有約四萬人,M1學校考生有2020人,而M2有3978人。即係全港只有約15%考生有讀M1或 ...
嘩,你d數字好精細喎。
果然好似你講咁,除便睇左幾間B2同B3學校,真係唔少B3學校只供一科,仲要巧合地只提供M2。

無知人 發表於 23-9-1 22:58
吓,唔少學校開唔齊M1同M2?我個以前地區性普通官津,開齊。我以為香港官津佔比大,既然官津除非個別殺校邊 ...

旅款係冷門?
唔睇數據靠估都知唔係。

eit2003 發表於 23-9-1 22:35

我個年代,YL唔少理科生搶住入商會理科,只係因為有Applied Math讀,方便報engineering (當年係神科,90年代初)

同級有(三個?)都係由果邊轉過黎。
積習至今,唔開乜科都唔奇。

一向都唔認為果邊好起上黎係因為學校,只係最好嘅學生湧住咁過去咁解姐。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊