用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國升大學已meet condition offer
go

[英國] 英國升大學已meet condition offer [複製鏈接]

英國升大學已meet condition offer, agent 已send DSE成績單給學校, 但今日仲process緊, 想知其他大學情況.  好心急, 因想寄定D野去HALL (船運平好多, 但要9-12 WEEKS)
   3    0    0    0

LAUGHT 發表於 23-8-7 15:32
英國升大學已meet condition offer, agent 已send DSE成績單給學校, 但今日仲process緊, 想知其他大學情況. ...

哇,7月19日DSE放榜到現在,已經超過兩星期,好耐啦wow,雖然每間大學處理offer有快有慢,但無理由慢到甘,海外學生要攪visa。你agent跟得貼唔貼架?你有無打電話去大學admissions office問?

好似係等埋A level 放榜一次過出Enrollment letter

jnwchan 發表於 23-8-7 16:29
好似係等埋A level 放榜一次過出Enrollment letter

如果之前攞左conditional offer, 成績又達到,唔洗等英國出GCE AL成績呀。上星期提及過的case, near miss 成績的話,英國大學要等埋AL result 再決定都有可能。

TTEE1819 發表於 23-8-7 16:35
如果之前攞左conditional offer, 成績又達到,唔洗等英國出GCE AL成績呀。上星期提及過的case, near miss  ...

我意思係英國佬可能等埋A level 成績出咗一次過出enrollment letters

請問A LEVEL幾時出成績?

A LEVEL results day : 17 Aug 2023

英國升大學已meet condition offer, agent 已send DSE成績單給學校, 但今日仲process緊, 想知其他大學情況. ...

有冇 login UCAS 睇下agent 有冇 upload 到成績單? 最緊要見到已轉成 confirmed offer,

題外話: 你打算寄咩用船運咁誇? 人未到,一般大學宿舍唔會代收包裹的。

就算學校process,都無咁快有宿舍。你未知住邊間宿舍,點寄?

Jasber 發表於 23-8-7 18:11
有冇 login UCAS 睇下agent 有冇 upload 到成績單?

題外話: 你打算寄咩用船運咁誇? 人未到,一般大學 ...

!邊使船運咁誇張!兩個大喼好夠。好多嘢去到英國買其實唔會貴過香港

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實大學admin應該一路做緊野

我仔係unconditional offer,早兩個星期先搞掂ATAS (等咗足一個月),daddy 簽咗擔保信,剛剛早兩日先簽咗contact info 資料

我覺得佢地d文件係一份份咁出....

都未有入學安排

恐龍家

回覆 Jasber 的帖子

Agent emailed the DSE result to the admissions of the U, cc us.  

我兒子一樣,之前已提供了 conditional offer
已經email DSE certificate to admission office, 都無任何動靜

這麼遲還沒收到unconditional offer? 我女今年放榜DSE兩天後就已經轉了,要再打電話或寫信追下,因為都仲有很多文件和有學校要求打疫苗。

回覆 lorettato 的帖子

Finally in UCAS yesterday night it was changed to confirmed offer :>
But in the morning and afternoon, the agency keep calling the admissions and I also email the admissions.  (as already got offer from JUPAS)

回覆 小曳人 的帖子

請問ATAS 什麼情況之下才需要申請?我睇完官網唔係太肯定。呀仔已伸請5+1BNO visa, 情況又唔知有冇唔同。希望你能夠可以分享吓。

醒目開學勳章 貢獻勳章

meemeefung 發表於 23-8-10 13:52
回覆 小曳人 的帖子

請問ATAS 什麼情況之下才需要申請?我睇完官網唔係太肯定。呀仔已伸請5+1BNO visa, 情 ...

主要係科學/工科/研究相關嘅科目,有需要時,學校會通知你要申請
我仔係過咗英國一年,讀4年嘅undergrad+master課程,同科技有關另外有朋友仔仔係HKU醫科,去英國讀一年嘅研究相關master,都要ATAS

我地個case可能係去咗黑洞,所以先咁耐,因為通知阿仔要申請時,有講話如果超過4星期無消息就通知學校,結果係一話俾學校知,轉頭就批出!相信正常唔需要咁耐

恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

感謝回覆

25/7 攪掂晒 係UCAS confirm offer
我地完全冇經agent
今日收到大學通知 呢個星期大學會專處理AL students,18号之後再處理international students offer
其實最好自己打個電話去問 或 電郵check 下status

2jkidsfather    發表於 23-8-11 18:17

不要船運。大部份直接到當地買,免得運好多唔等洗又唔夠位擺。買張學生機票用兩隻行李就好足夠。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊