用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SMC 聖瑪加利男女小一面試
樓主: ashash123
go

SMC 聖瑪加利男女小一面試   [複製鏈接]

Fat阿豬媽 發表於 23-10-16 20:17
今日收到信,是備取生是否無機會?
我都係waiting,但我無2nd in過,你有無呀?
依家意思係wait for 2nd in?定係 wait offer?

請問係咪講緊24-25年度呢?報名日期2023年10月2日先截止,我想問下交左申請表就in先?我7月交左表但到而家都無收到面試通知喎。

margaretwing 發表於 23-10-17 19:33
請問係咪講緊24-25年度呢?報名日期2023年10月2日先截止,我想問下交左申請表就in先?我7月交左表但到而家 ...

我都係7月交表,8月中1st in 咗喇喎

回覆 siusiu718 的帖子

咁大鑊😱我打去學校問吓先,我仲大安旨意以為10月2日截止之後先通知面試

cokelemon 發表於 23-10-17 18:18
我都係waiting,但我無2nd in過,你有無呀?
依家意思係wait for 2nd in?定係 wait offer?
...

我都無2nd in 過

甘即係點呢?未2nd in但有waiting

佢咁樣揀學生,完全唔公平。又唔夠名氣搶最top嗰批,又唔想比人話佢狂call waiting, 咪玩分批囉。高調出掛號reject, 做到好似好巴閉咁囉。未到brand 1A, 又成日想扮成咁囉

回覆 happymeme 的帖子

佢一批批見,達標又高分的就2面,再見埋校長就收。1 面又有waiting,  都係達標,但未必係佢最想收的,有位到時咪叫你去2面lor, 我仔都係1 st in waiting, 努力其他學校吧,佢地其實扣扣埋埋都係收4x 至 50個。

想請問interview 洗唔洗寫字或者畫圖畫呀?軟純粹老師問問題 小朋友答呀?

同意, 早交表就面試先, 7月-8月in既人已經收到second in 通知, 咁9月交表個D人連first in都未通知............都唔係截止之後先一次過通知人.

Bicanna 發表於 23-10-18 08:22

佢一批批見,達標又高分的就2面,再見埋校長就收。1 面又有waiting,  都係達標,但 ...

高分嗰批大把offer啦,到人哋唔hold 學位咪call 啲後報的1st in囉,總之唔會call waiting

happymeme 發表於 23-10-18 10:04
高分嗰批大把offer啦,到人哋唔hold 學位咪call 啲後報的1st in囉,總之唔會call waiting
...

上年係有call waiting,不過call完都要in

回覆 northernstar123 的帖子

請問收到通知未?

margaretwing 發表於 23-10-25 09:06
回覆 northernstar123 的帖子

請問收到通知未?

未吖

請問仲有冇人收到Offer?

我收到2024年2月28日先 second in...係咪即係無機……

Busheepbear 發表於 23-10-26 19:15
我收到2024年2月28日先 second in...係咪即係無機……

有得2nd in,應該都有機會卦,我呢d 1st in後waiting 就真係無機喇(emoji)(emoji)

不過而家咁快講定2月尾先2nd in,呢間學校d安排真係好古怪(emoji)(emoji)

回覆 Busheepbear 的帖子

請問你1st in係幾時?

happymeme 發表於 23-10-18 08:13
佢咁樣揀學生,完全唔公平。又唔夠名氣搶最top嗰批,又唔想比人話佢狂call waiting, 咪玩分批囉。高調出掛 ...

點解唔公平? 間間學校都有自己既收生/面試安排,同埋係band 1, 唔係brand 1, 你覺得間學校扮野,可以唔學架

happymeme 發表於 23-10-18 10:04
...
1. 先offer 比d 高分的, 有什么問题? 如果有個小朋友高分, 但果間學校唔比offer佢, 但就比左個低分的, 咁會係公平d?

2. call d 後报1st in, but 唔call d waiting 住先也很正常, 已經In 左, 並分到waiting 条queue即係評分未係最好, 是一個"已知"的结果, 但后报果d, 係In 都未In, 即"未知"水平什么, 如果唔In佢也而 去call waiting 的小朋友, 咁即名額是先到先得而非擇優而取, 咁对叻果d小朋友(但报得後)公平d嗎?

我都明會有很多申請人最终會失望, 但沒办法, 學校小, 只能收66人, 但申請人有三千幾, 平均50人先收得一人, 就算大多數人最终不來, 如果位小朋友排較后, 理論上, 要前面三四十位小朋友最终放棄才有機會. 这只能話係事实確是这样, 反之, 从學校角度, 資源不多, 為不影响同学上課, 只好在周末, 一小批一小批的見, 目标是公平的每位申請人, 有同等机会面試, 最后Interview变成要等好内, 咁係咪覺得(希望)令願不是全In, 收表后覺得不合适便正接reject, 咁你返而得係公平d?

其实要問的, 應該問那些有大机会有其它神校收的家長, 点解要报这間又小又没名气的(其它EK網友叫SMC為二线)小學? 影响學校运作, 也影响了其它真正想讀这校的小朋友.

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊