用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 應比幾多CASH(英磅)個女去英國?
樓主: LAUGHT
go

[英國] 應比幾多CASH(英磅)個女去英國? [複製鏈接]

我都想問下大家,本身我自己起香港得恒生戶口,阿仔之前4年起寄宿學校唔使點用錢,後來到16 歲就申請咗張VISA 附屬咭佢,佢平日一直用Apple pay 就得,今年讀大學夠18歲,想申請張debit card, 可否佢自己walk in 去英國D銀行開戶口申請張debit card? 係咪去滙豐好D?

yuyueng 發表於 23-9-16 10:37
我都想問下大家,本身我自己起香港得恒生戶口,阿仔之前4年起寄宿學校唔使點用錢,後來到16 歲就申請咗張VI ...

方便你過錢佢洗的話,HSBC 會方便D,但開户口好似係上網搞

https://www.hsbc.co.uk/current-accounts/products/international-student/

8-)

我都想問下大家,本身我自己起香港得恒生戶口,阿仔之前4年起寄宿學校唔使點用錢,後來到16 歲就申請咗張VI ...

佢可以預約當地銀行開戶口,如果要地址證明問學校/宿舍拎,佢哋都預咗比學生。其實乜嘢銀行也可以,方便佢位置便可以。反正英戶口過錢英戶口免手續費。

不過你都要方便你由香港(emoji)錢俾佢,冇理由比TT費用,所以都建議你開個滙豐one account 冇任何要求,之後再開個UK英國戶口,都係用手機定上網篤篤篤,成功之後你都會有張英國Debit card ,咁日後你可以把恒生戶口的鎊(emoji)移去滙豐one account 再用滙豐的global transfer過錢去你的英國戶口,再由英國戶口(emoji)錢比亞仔,不同銀行也沒有收費。

當然最簡單嘅方法其實係亞仔在香港滙豐開曬以上戶口,你只需要喺香港入錢去佢香港滙豐,不過已經飛走了,便在當地開吧。

題外話,點解我個仔十三歲去已經成日使錢果時已經有Debit Card比佢,到十六歲加埋附屬咭你仔乖啲喎

好多銀行轉左用網上申請,好簡單。

你仔今年經UCAS報大學,應該在早兩三星期前已收到ucas email講左邊幾間銀行有優惠,NatWest有£100,有一間有4年rail card, 有間有taste card for食野,詳細資料在ucas email 內。

anitawong21 發表於 23-9-16 10:55
方便你過錢佢洗的話,HSBC 會方便D,但開户口好似係上網搞

https://www.hsbc.co.uk/current-accounts/pro ...
我研究下先,thanks!

cfs 發表於 23-9-16 11:28
佢可以預約當地銀行開戶口,如果要地址證明問學校/宿舍拎,佢哋都預咗比學生。其實乜嘢銀行也可以,方便佢 ...
我就係覺得起香港開個匯豐戶口好麻煩,無拿拿又要搬D錢入去,又要去中環開,又要有存款幾多百萬至免費,否則又要收年費(我見之前呢度講點樣開户口),所以一直都係用恒生on line TT 。之前中學起小鎮山卡拉,除咗放假無離開過學校。

TTEE1819 發表於 23-9-16 14:41
好多銀行轉左用網上申請,好簡單。

你仔今年經UCAS報大學,應該在早兩三星期前已收到ucas email講左邊幾 ...
咦!我叫我仔望下先,而家上大學,所有e mail 都唔再係send 比我,好多資料我都唔知啦,最怕佢miss 咗學校既野。

yuyueng 發表於 23-9-16 15:29
我就係覺得起香港開個匯豐戶口好麻煩,無拿拿又要搬D錢入去,又要去中環開,又要有存款幾多百萬至免費,否 ...

已經不用去中環,只係手機篤篤篤便可以,我普通戶口one account 只存放千零蚊,貪佢個(emoji)賬去英國方便,有時亞仔和同學之間有數要清,我也借個英國戶口比佢收/還款,學校退回deposit 就入去英國滙豐,之後慢慢滅,算幾好用。
不過我主要戶口在東亞,兌換抵啲。各有各好處,所以兩邊都用。亞仔未夠十八,暫時只可以用東亞debit 及我附屬出去的滙豐香港的Debit card

cfs 發表於 23-9-16 20:42
已經不用去中環,只係手機篤篤篤便可以,我普通戶口one account 只存放千零蚊,貪佢個(emoji)賬去英國方便 ...
係?唔使去中環開户口?唔使要有幾百萬存款?阿仔自己都開得?咁又幾好,其實阿仔有個戶口係方便D,等我研究下先,thanks。

yuyueng 發表於 23-9-16 20:48
係?唔使去中環開户口?唔使要有幾百萬存款?阿仔自己都開得?咁又幾好,其實阿仔有個戶口係方便D,等我研 ...

https://ico-ao.hsbc.com.hk/?inboundCountry=gb

啊仔要有HSBC one account 先可以,one 好像係HSBC 最低級戶口種類,無限制,祗係海外提款要係HSBC ATM 先免手續費,如果係果啲咩玉物玉戶口好像海外所有ATM都免手續費

係?唔使去中環開户口?唔使要有幾百萬存款?阿仔自己都開得?咁又幾好,其實阿仔有個戶口係方便D,等我研 ...

去中環開的是hsbc uk 的户口,  而家hsbc hk 出了 one account, 已經可以出debit card, 除了 hsbc hk, Citi hk 有citi banking也有debit card

阿仔起英國開debit card提供sort code,Account Number,expires date,銀行名,你香港用Wise入sort code,Account Number,expires date同埋你香港扣數銀行戶口,進行入港幣對英磅匯錢平日好快匯到很方便

我女英國中學時都已經在英國戶口 , 今個暑假都用緊HSBC one , 暫時香港張卡都未做過海外轉帳、海外提款的。 大學生開英國戶口都不難。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊