用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 應比幾多CASH(英磅)個女去英國?
go

[英國] 應比幾多CASH(英磅)個女去英國? [複製鏈接]

已有DEBIT CARD, 都會比D CASH (英磅) 個女去英國, 佢9月自己一個去英國讀YEAR 1.  想問下應比幾多CASH(英磅)個女去英國?
   2    0    0    0

LAUGHT 發表於 23-8-4 15:57
已有DEBIT CARD, 都會比D CASH (英磅) 個女去英國, 佢9月自己一個去英國讀YEAR 1.  想問下應比幾多CASH(英 ...
英國有Debit card就得,我舊年去陪開學,全部程食、買、坐車都係用debit card, 完全冇用過現金。我仔自己就有3張debit card ,唔會全部-齊壞掛!

回覆樓主:

英國真係好少人比cash,佢地用debit card多。我孩子的銀包,長期係只有三兩十鎊乍。

你女第一年飛,如果怕debit card突然用唔到,比二三百鎊佢入銀包?!

我孩子銀包有幾十歐羅,平時坐直飛,唔洗轉機,剛剛7月回港坐轉機,在歐洲停,銀包有歐羅買野食。

已有DEBIT CARD, 都會比D CASH (英磅) 個女去英國, 佢9月自己一個去英國讀YEAR 1.  想問下應比幾多CASH(英 ...
可以用 Debit card 提款,袋住£10夠用喇,我完全冇比過英鎊現金阿女

有些店要收現金, 例如剪頭髮, 我覺得最少二百

一蚊都唔帶,因為有Debit Card , Apple Pay ,又可以Debit card 提款。基本上唔需要用現金

請問有冇人申請過Debit card 附屬咭?等幾耐先收到?

冇俾過現金佢,係佢自己響ATM 拑,小小哋£10都拑到!佢住過幾個小區,通常街坊理髮店都只收現金,同埋佢張debit card試過響超市、搭車無端端話用唔到,所以佢一定袋小小錢先出街!
8-)

比定£10旁身已夠, 我女這四年來用現金只因外國同學食飯幫佢比錢要還。 香港同學就用alipay過數夾番錢就得。去市集唔知係咪全部檔口仔可拍咭,帶定少少現金。如用HSBC debit card要去atm提款亦唔難。

中餐館好多只收cash.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

回覆 LAUGHT 的帖子

問請DEBIT CARD是什麼? 响邊度申請?

munce 發表於 23-8-31 20:26

香港滙豐銀行

200-300,要用就自己去提款機提款。

Jennie 發表於 23-8-10 00:23
中餐館好多只收cash.

是的,中餐,剪頭髪都係。有時call車出機塲,華人接送。

munce 發表於 23-8-31 20:26

hsbc the one debit card:

https://www.hsbc.com.hk/zh-hk/debit-cards/products/mastercard-debit-card/?cid=AMH:ya0:CC:05:2304:006:2023DebitCard&gclid=Cj0KCQjw9MCnBhCYARIsAB1WQVVQ-1pupsJPVe13iKH1FQh_ISfbAQ00x3-pqDKvkwsAboIgNYvujeYaAnoAEALw_wcB&gclsrc=aw.ds
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

回覆樓主:

想問有無prepaid debit card賣?

Brianmommy 發表於 23-8-4 17:45
英國有Debit card就得,我舊年去陪開學,全部程食、買、坐車都係用debit card, 完全冇用過現金。我仔自己就 ...

可否講哪三間銀行debit card?
我阿女只有-張也怕壞了

Countblessing 發表於 23-9-15 22:29
我阿女只有-張也怕壞了
匯豐-張UK的、-張12種貨幣的,另外一張東亞

Thanks

Countblessing 發表於 23-9-15 22:29
我阿女只有-張也怕壞了

Debit card 可以加入Apple pay , 也可以用銀行App 來 搭車、買嘢、 食野 ,都係 當用Debit Card 咁用的 ,咁就唔擔心壞卡跌卡。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊