用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請教關於港大醫科, 中大醫科的課程內容 ...
樓主: fresh001
go

請教關於港大醫科, 中大醫科的課程內容 [複製鏈接]

nhi 發表於 23-8-7 19:43
DSE 無biology是可以報醫科,無錯!但是生物知識也是讀医科需要的!
就好像學calculus, 之前要學其他數學知 ...

IBDP HL Bio 都 無乜 人體 bio 讀!

Mbbs - First sem 只牽涉少少 中學 Bio,但不會計分。
Second sem 雖然包括 first sem 內容, 但應該已經習慣學習嘅模式。

呢少少困難對於醫科已是十分皮毛。
如果這樣已經叫辛苦,咁可以考慮不讀醫。

大學跟中學讀書不同,不是靠補習,不是靠老師 spoon feed 。

入得醫科叻仔叻女,重點不會因無讀bio 而辛苦好多。

眼見 DSE 無修Bio的同學 都開心學習,順利升班,EY 亦好充實!

chingyu 發表於 23-8-7 20:00
IBDP HL Bio 都 無乜 人體 bio 讀!

Mbbs - First sem 只牽涉少少 中學 Bio,但不會計分。
Medic 其中一科biochemistry 是需要大量biology的知識!Biology等於人體? 人體會在Anatimy時學。

我在浪費自己時間!

nhi 發表於 23-8-7 20:05
Medic 其中一科biochemistry 是需要大量biology的知識!Biology等於人體? 人體會在Anatimy時學。

我在浪 ...

醫科同學回答: 那些bio知識是直接背,不用overthink!

如樓上所說,maths group 同學也可以讀得好好。

我回應也純粹分享給有需要的人。

nhi 發表於 23-8-7 20:05

我在浪 ...

// Biology 等於人體 ?//
就梗係唔係啦! 所以, 我之前說IBDP HL biology 也得很少 human physiology.

人體 biology 牽涉 physiology / anatomy / pathology。

講嚟講去,最多都只是 Year 1 第一個sem 最有關連 !

chingyu 發表於 23-8-7 16:18
請問點樣老點呢?

好彩呢度已經有幾位家長回覆不用擔心。

同意,我同時認識 幾位中學時期冇修Bio 及一位冇修Chem 而入醫科嘅同學,眼見幾位冇修Bio嘅同學讀得幾輕鬆,但冇修Chem果位就好似相對吃力!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊