用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘宣小vs 真道小學
go

九龍塘宣小vs 真道小學 [複製鏈接]

大家會點選
   2    0    0    0

真道

兩間路線完全唔同,或者樓主分享下你小朋友性格/教育目標?係今年考小定來年升小?
APS: 無中學,要去公海玩升中,重音樂,課程有系統,師資穩定,學術超班,不少target插名校,但繼續讀上去既成績十分亮麗,升中成績三私一直之首。
真道:一條龍,活動式,但課程行11年,可考IB/DSE,IB成績不俗,感覺學氛好關愛,較有宗教氣氛,但因行11年中途跳船不易。

非用家,做過功課,考過其中一間有offer最後無要。

回覆樓主:

比我會揀Aps
識人讀真道升中入精英班壓力好大,但學校唔會有支援亦無體諒,如果入左dse班成績更只得band2, 我覺得唔值入呢條龍

APS, 重學術、音樂、體育。升中結果很好。老師很有愛心😊

回覆 Grandplace 的帖子

一定是宣道,真道成績不好。

小朋友2間offer都有,因為地點、小朋友性格、同教學模式揀左真道

要成績好 no pain no gain
冇話讀邊間學校就會成績好
如果覺得自己小朋友可以讀到B1學校, 揀DSE/IB 都冇問題一樣會讀得好

選APS,升中90%入band 1,真道書院而家band 2

宣道

philipchung 發表於 23-8-2 19:49
大家會點選

兩間好唔同喎,咁要問番你嘅取向,究竟係要衝足6年搏間好嘢定係唔跳船相對輕鬆直升中學。呢度好自然叫你去aps,我衰啲,如果你想IB咪去真道。

APS, 升band 1 比率好高, 打好個底子

搭單問, 如果宣小 vs 培正?睇過d 分享, 好似培正更谷, 培正亦留更多位俾培正幼稚園, 所以考入競爭大, 即使入到跟唔到, 都會勸退學生。 兩者都私校的話, 係咪宣小好D (假設龍唔龍都無所謂)

做乜呢期咁多宣小 vs 龍校?

當年都有呢兩間
最終揀咗APS
讀咗三年,初小功課真係唔多,小朋友讀小三,功課基本上可以喺功課時間完成,絕對唔係坊間所形容到咁谷

放暑假無功課,長假期通常只係做一樣報告,所以放假通常好開心

學校亦提供好多課外活動俾小朋友

barbapama 發表於 23-8-5 18:56
當年都有呢兩間
最終揀咗APS
讀咗三年,初小功課真係唔多,小朋友讀小三,功課基本上可以喺功課時間完成, ...
咁家長有無幫助進補!咁輕鬆又全港no. 1派位........

回覆 hkcsty 的帖子

因為即使八月,音樂椅仲繼續轉……由神校龍校三私一直一層層開始call落去,有些本以為揀定的,收到call waiting又猶豫了。

培正APS都是好學校,成績根機都好好培小大剖分成培中,小好多成中壓力
但培中是中中,看看你介唔介意
APS 音樂好,排球好
培小籃球好,一樣有樂團,校園大
如果你唔介意中學是中文中學,正路選培正

73662710 發表於 23-8-5 23:31
咁家長有無幫助進補!咁輕鬆又全港no. 1派位........
APS 初小輕鬆,不是行田鴨式教育。P5-P6 是另一個世界。APS 升中亮麗是因為學生除了學術強,音樂和運動都強。玩樂器的,很大部分p6已有8級。玩運動校隊的,每星期的訓練時間不小。家校小朋友一齊合作先能有此成績。no pain no gain. 其實APS 的模式跟那些神校差唔多,所以神校先喜歡收APS 學生

回覆 catf2 的帖子

同意,其實最後都係想入大學,band 1入大學%高過band 2好多,除非你中學去外國讀書

fufu17 發表於 23-8-7 00:44
APS 初小輕鬆,不是行田鴨式教育。P5-P6 是另一個世界。APS 升中亮麗是因為學生除了學術強,音樂和運動都強 ...
咁運動和音樂普普通通是否派得無咁好?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊