用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Year One 肥咗點算好?
go

[英國] Year One 肥咗點算好? [複製鏈接]

各位,
阿女放射Year One 肥咗,現在等再appeal 是否可以重讀或是比趕出校。
大家有無建議,有可能報英國另一間大學重讀嗎?可否報香港大學year one?報副學士?
唉!真係唔知點做好?
   3    0    0    0

回覆樓主:

不是太差, 應該可以重讀嘅。

外國大學不嬲易入難出,尤其醫療科目,因為要保障病人安全。
我以前在澳洲讀物理治療,差不多-半人Year 1 failed.其中有人補考過關,有人留班、轉系、自己放棄唔譠,但應該無人被趕出校。
慶幸我自己準時畢業,但大把同學留班讀多一、兩年正畢到業。
但要知原因點解fail, 佢其實係唔係真係有心讀?如果唔係,千祈唔好勉強。醫療呢啲科目如果唔係真心鍾意,就算讀到將來夾硬做都好辛苦勁唔開心,識大把人都係為人工養家而做!

回覆 NAMNAM媽媽 的帖子

係份 Essay 出事連帶嗰科肥咗,所以都唔知是否差,因已 Resit 一次了

回覆 Activehealth 的帖子

讀就一定係佢自己鍾意先讀哩科,要比佢再揀都會揀哩科,但是否已盡力讀就只有佢自己先知,可以比佢再 retake year one 都好,好過要佢停學都唔知點安排好了。

現在想考慮多方向以準備萬一,以佢現在還可以報什麼呢?還是真的休學一年再報?

珍妮 發表於 23-8-2 08:52
各位,
阿女放射Year One 肥咗,現在等再appeal 是否可以重讀或是比趕出校。
大家有無建議,有可能報英國另 ...

要有幾手準備,嘗試跟心儀嘅學校聯絡,睇吓仲有冇機會報名

珍妮 發表於 23-8-2 18:15
回覆 Activehealth 的帖子

讀就一定係佢自己鍾意先讀哩科,要比佢再揀都會揀哩科,但是否已盡力讀就只有佢 ...

要學識邊度跌低邊度起返身,一定唔可以停學一年再報。

有無諗過報香港東華學院?佢都有放射(radiation therapy 不是radiography), 不過唔知依家仲有無得報九月開學。

又或者報澳洲大學放射?澳洲二月開學,大把時間報。

Activehealth 發表於 23-8-2 21:25

要學識邊度跌低邊度起返身,一定唔可以停學一年再報。

邊度跌低邊度起返----呢句好正,我仔都正在努力爬緊起身。

樓主可以留班一年 & 想辦法點樣克服Essaypart,父母最多只能在金錢及精神上支持,行動始終要當事人去做。

多謝大家回應,真的希望佢可以原校繼續讀,升到當然好,升唔到都希望可以重讀。香港已經無望今年入大學重讀大一,後著都只是報 Asso. or High Dip再報明年大一

回覆樓主:

試吓同大學傾傾,評估下囡囡嘅能力同程度可否應付到現有課程,如果課程真係唔適合佢嘅,就算留多一年,都未必可以順利完成課程。睇吓大學可否俾佢轉系,可能係其中一個可考慮選項。 努力!加油!

各位,

請問你當時係A Level /IB/DSE入?
收分如何?

Activehealth 發表於 23-8-2 14:51
外國大學不嬲易入難出,尤其醫療科目,因為要保障病人安全。
我以前在澳洲讀物理治療,差不多-半人Year 1  ...

多謝你的分享,對我好有用。我仔DSE 成績一般,宜家等緊JUPAS 放榜,亦在考慮去澳洲讀物理冶療。

雖然外國大學收分較低,但要求不變,讀讀下先發現讀唔到,真係好慘。

我當年係AL考生去澳洲讀foundation 再駁上讀PT
讀其實唔難,考試好straight forward, 唔係一試定生死,有時essay呀, group assignment 都計分。
最難反而係實習。因為文化差異,語言困難令到實習好大壓力
我個屆5個香港人,2個肥實習要延遲畢業。

係外國讀醫護,除了興趣之外,英語能力都好重要。

各位,

又想知道
你女讀的是一線大學嗎
所以咁嚴緊

chanchan1108 發表於 23-8-4 23:38
我當年係AL考生去澳洲讀foundation 再駁上讀PT
讀其實唔難,考試好straight forward, 唔係一試定生死,有時 ...

請問你去澳洲前英文是否已很好?這樣問係因為孩子英文普通,但去澳州讀PT 實習時都用英文會否極度困難?始終在香港日常生活不是用英文溝通,English seems to be for academic purposes in school environment.  

ononchu 發表於 23-8-5 23:32
請問你去澳洲前英文是否已很好?這樣問係因為孩子英文普通,但去澳州讀PT 實習時都用英文會否極度困難?始 ...

我在澳洲讀PT,都有唔少同學clinical failed 要repeat (local + foreign students 都有)。

Foreign students 除咗因為英文問題,仲有culture 問題,尤其香港學生,習慣埋位就要病人做呢樣做果樣(好似好趕時間咁),又木口木面,啲病人會覺得佢太pushy, awkward 同rude. 澳洲呢邊人習慣吹一輪水講吓天氣正入正題(就算去銀行counter service後面排長龍照吹)。尤其對住小朋友,澳洲小朋友不慣服從指令,一定唔可以匈要氹,如果唔係個paediatrics (兒科)clinical 一定肥硬。

有啲foreign students 英文唔係咁好,但識睇supervisor眉頭眼額,識搞吓笑,行出嚟好有自信,都會容易過關。

Activehealth 發表於 23-8-6 22:03
我在澳洲讀PT,都有唔少同學clinical failed 要repeat (local + foreign students 都有)。

Foreign stud ...

多謝你的分享,去外地讀書好,生活好,很容易忽略自身同當地的文化差異。

回覆 jnwchan 的帖子

都已經唔係一線,但始終係醫療系,肥一科都死

珍妮 發表於 23-8-7 20:34
回覆 jnwchan 的帖子

都已經唔係一線,但始終係醫療系,肥一科都死

有冇同大學評估課程是否適合囡囡?轉系的可能性?

Deleted.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊