用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 赤柱聖士提反附小 vs 聖保羅書院小學
go

赤柱聖士提反附小 vs 聖保羅書院小學 [複製鏈接]

其中一間call waiting。有無人試過這兩間掙扎?兩間點揀好? 好似比較一面倒SPB~
成績上SPB漸優, 但實際優幾多呢?
唔係有$, 看到SPB學費感覺係輕鬆些, 學費是各項考慮因素之一, 並不是全部。

小朋友不是頂尖, 但照觀察應付到傳統學習; 性格上, 喜歡思考,學習方法鍾意活動, 喜歡表達, 我們都想佢思維靈活、跳出框框些~

說得好亂, 一下子心裏真係好亂, 請各位盡情分享, 給意見!

2    0    0    0

回覆樓主:

Spb
直升上去學術水準比較穩定
可以建立人際關係
赤提到中學不少外校生插入

以小朋友性格,兩間差唔多

之前其他post見樓主話會drop SPB揀聖提 宜家話有一間call waiting

lsllsl 發表於 23-8-1 10:11
之前其他post見樓主話會drop SPB揀聖提  宜家話有一間call waiting
...

唉~ Sorry~ 其實我一直未放棄~ 我心虛, 怕拖咁耐講出嚟畀人打頭~ 中英文, learning style 仍然係我地其中幾concern的因素~

講就容易,放棄好難~再加上如果你有睇我其他post, 我呢半年嚟, 搞緊另一個升中, 無心力理細呢個~

兩間都唔同style
追求成績嘅就通常揀SPB 係傳統嘅
要跳出框框啲 靈活啲就聖提 聖提英語語境較佳
揀邊間就睇你自己着重邊方面多啲
SPB就難入過聖提
其實呢.. 你咁遲都唔放位 有啲學校係唔會再因臨時有人放位而再call waiting 了 令一班苦等的家長白白冇咗個機會!

赤提學費同地點已是會放棄原因。
Spb 雖然都遠,但起碼學校門口都有巴士/小巴出地鐵站,截的士都有。

yubaba 發表於 23-8-1 10:56
唉~ Sorry~ 其實我一直未放棄~ 我心虛, 怕拖咁耐講出嚟畀人打頭~ 中英文, learning style 仍然係我地其中 ...

都八月啦?仲諗緊
聽你講果d,細路係啱st stephen多, 咁你係咪會揀先。你放棄唔到SPB光環。係放棄唔到就早點放st stephen, 好多人都想入

yubaba 發表於 23-8-1 07:29
其中一間call waiting。有無人試過這兩間掙扎?兩間點揀好? 好似比較一面倒SPB~
成績上SPB漸優, 但實際優幾 ...
是但啦兩間差唔多. 一於擲硬幣或者骰子式決定啦 !

yubaba 發表於 23-8-1 10:56
唉~ Sorry~ 其實我一直未放棄~ 我心虛, 怕拖咁耐講出嚟畀人打頭~ 中英文, learning style 仍然係我地其中 ...

其實如果真心儀聖堤的,應不會不捨SPB (因學習體驗很不同)。但如果不捨SPB, 其實一定較情傾學業成績主導的學校/男校。那不如早日放手聖堤吧。

兩間也是好學校,一間中學有iAL, 一間有IB; 都是直升中學部的學校。

希望你早作決定。

f00130 發表於 23-8-1 11:47
兩間都唔同style
追求成績嘅就通常揀SPB 係傳統嘅
要跳出框框啲 靈活啲就聖提 聖提英語語境較佳

Spb的確係傳統
但係聖提都算係傳統,唔係跳出框框
Cky先至係活動教學
兩間語境只係spb重視中文
聖提唯一唔同係重視音樂

我認為SPCPS 和 SPB 分別都算大,如果覺得SPCPS適合小朋友多啲,SPB真係咁難放棄?

呢兩間vs,上年有人應該開咗學先放,樓主你唔好做第二個喇。
如果你唔係真係buy sscps就讀SPB啦,唔係你應該會一直諗住學費好貴,始終係三倍。

littlechen 發表於 23-8-1 14:42
Spb的確係傳統
但係聖提都算係傳統,唔係跳出框框
Cky先至係活動教學
問題係樓主嘅vs 根本就冇cky 佢應該係放唔低成績和光環

f00130 發表於 23-8-1 16:09
問題係樓主嘅vs 根本就冇cky 佢應該係放唔低成績和光環

甘不如棄赤提,俾其他家長
其實小朋友嘅性格,兩間差唔多
Spb唔係完全傳統嘅教學

聖保羅書院小學, 比較學費同交通

一間只係waiting, 真係有offer先諗啦!

shirleyandchu 發表於 23-8-1 23:39
一間只係waiting, 真係有offer先諗啦!

樓主是目前兩校都有offer 在手呀

lambeanmama 發表於 23-8-2 07:35
樓主是目前兩校都有offer 在手呀

如果是其中一間call waiting狀態,我會選擇目前已經收咗我嘅那一間,既然兩間是難以取捨,即是話不相伯仲啦,如果我是你們......我就會收拾心情去為已經有Offer嘅一間作出準備!

如果是有兩間offer在手,樓主你們能夠通過以上兩間的考核及挑選,相信都已經證明了實力非一般。我更相信要二選一嘅分析能力,絕對難唔到你們。請作出決定,既可以減少浪費,同時又能增強環保意識!

如果學費唔係問題,我相信讀赤提會完全係另一種體驗。識人讀完12年赤提,係從未見過佢哋要閉關溫書,而又吸收到知識同成績好好,英文native更不在話下。

vjcarcar 發表於 23-8-4 08:03
如果學費唔係問題,我相信讀赤提會完全係另一種體驗。識人讀完12年赤提,係從未見過佢哋要閉關溫書,而又吸 ...

同意如果錢唔係問題
讀赤堤既體驗一定比spb 更大更多
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊