用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 兩大醫學院今年DSE收生分數
樓主: jamhappybobo
go

兩大醫學院今年DSE收生分數   [複製鏈接]

猴子爸 發表於 23-8-16 11:57
港大有点不一样,他们也看重数/M1/M2。

我就唔會講HKU medic 重視數學,留意佢走向就覺得係放寬收生標準多於重視數學。HKU 都係2021年才變為M1/M2計一科。CU M1/M2 唔計一科只加分。
AL 的話 CU係唔比2科maths計2,只能當一科。HKU 係可以2科 maths計2科。

P1001S 發表於 23-8-16 12:06
我就唔會講HKU medic 重視數學,留意佢走向就覺得係放寬收生標準多於重視數學。HKU 都係2021年才變為M1/M2 ...
"醫學院院長梁卓偉表示,為配合醫學生物科技及基因圖譜等發展,臨床醫生須具備數學及統計學的知識,故鼓勵同學修讀M1或M2,為未來作好準備原文網址: 港大醫學院醫科改收生要求 DSE數學M1/M2考得好會加分  | 香港01"

相信这仍是港大医科的取向吧。

猴子爸 發表於 23-8-16 12:10
"醫學院院長梁卓偉表示,為配合醫學生物科技及基因圖譜等發展,臨床醫生須具備數學及統計學的知識,故鼓勵 ...

呢個正式係講一套做一套,過氣梁院長過呢啲說話時M1/M2加分得啖笑。
首先要Core要考低過M1/M2, 滿足以上條件後e.g. Core 5* M1/M2 5**才加0.3分(條公式記唔清)。以爭取醫科學位多咗0.3都唔知有乜用。
利申:我幾鍾意HKU medic, 不過就對過氣梁院長就….

P1001S 發表於 23-8-16 12:19

呢個正式係講一套做一套,過氣梁院長過呢啲說話時M1/M2加分 ...
其实只是看分数,还是看考什么科什么分数,然后再看面试,才作出收生决定,全个过程都不会是透明的。只是看到前院长这样说,有可能港大医学院会加大力度consider数学成绩吧。but who knows?

其實搞咁多野,高分不一收,低分又收了但外界不知原因,結果你估下我估下唔知邊個啱,倒不如開門見山講要睇面試同熱誠呢啲不可量化的標準好過,起碼可以令準考生做多啲義工,培養下熱誠及品德,好過做考試機器,但沒有了醫德。所以欣賞英國醫學院,講明成績好不一定收,要睇面試表現,可以西走無熱誠同父母叫佢讀嗰啲

猴子爸 發表於 23-8-16 11:57
港大有点不一样,他们也看重数/M1/M2。
M12 計一整科是香港大學的大學政策,港大醫學院只是按照上頭指示行事,並不是突然重視數學,
今年 M12 的5*+ 率分別有 16%,13%,大大話話多了過百人有 6科36分,港大醫學院可以慢慢揀!看來英文比較弱的學生就比較泯水鳥..

73662710 發表於 23-8-14 16:51
校長推薦好少全部咁borderline!

但運動員有好多經 40.5 co 入呢…
估計所有 40.5 入的都不是普通學生,應全是運動員,校長推薦,學校推薦之類,否則很難向外交待……

小鹿揀學校 發表於 23-8-18 11:14
估計所有 40.5 入的都不是普通學生,應全是運動員,校長推薦 ...
大學收生自主,無需向任何人交待!

有沒有今年中大醫科40分入讀的例子? 是不是一定有校長推薦計劃才能入到? 還是正常面試就成功考進?

小鹿揀學校 發表於 23-8-18 11:14
估計所有 40.5 入的都不是普通學生,應全是運動員,校長推薦 ...

真道2023年三人升讀港大MBBS
其中一人最佳六科只有32分

http://www.christianweekly.net/2023/ta2042833.htm

「以最佳六科計算,陳栢濤同學考獲最佳成績38分、楊子悅同學考獲37分、陳奕齊同學考獲32分,三位同學均選擇在香港大學修讀內外全科醫學士」

Poyau 發表於 23-8-20 17:46

32分入MBBS,Best 6 36分而失落於醫科的申請者,可能失望之情更甚。

piyohk 發表於 23-8-20 19:13
32分入MBBS,Best 6 36分而失落於醫科的申請者,可能失望之情更甚。

會5會係什麼校長推薦計劃,傑出運動員計劃入的?冇理由咁低分都入到…

Poyau 發表於 23-8-20 17:46
選擇唔等於人地已收!

2jkidsfather    發表於 23-8-21 14:01

73662710 發表於 23-8-21 09:08
選擇唔等於人地已收!

對呀!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

選擇唔等於人地已收!

莫道你在選擇人
人亦能選擇你
公平 原沒半點偏心

選擇唔等於人地已收!

知彼知己,若不是早知大學已經收咗,考32分點會選擇MBBS呢?人哋36分都未必入到啊⋯⋯

指名道姓咁寫,學校其實可以做好啲!

bluestar3000 發表於 23-8-21 17:05
指名道姓咁寫,學校其實可以做好啲!

乜原來只是宣傳的策略?笑C人咩!(如冇就5好吹到咁大啦)

選擇唔等於人地已收!
但其中一幅相的標題是"香港中學文憑試中, 有三位尖子同學均會在香港大學修讀內外全科醫學士",

jaycee_mami 發表於 23-8-21 19:46
但其中一幅相的標題是"香港中學文憑試中, 有三位尖子同學均會在香港大學修讀內外全科醫學士",

新聞稿七月尾出,八月九日jupas才 放榜!如果真係已收,唯一的可能性是通過SNDAS 收。因為XX推薦通常只會少收一分,即係35!

港華好像有一個35分經SNDAS 收。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊