用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 美國CS 人工
樓主: barque
go

美國CS 人工 [複製鏈接]

ckh689 發表於 23-9-12 12:47
我係外行人,其實晶片/芯片,在大學是屬於哪個專業?

傳統係electronic engineering,科大有個MSc IC Design , 係under electronic engineering 。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

唔該晒。

ckh689 發表於 23-9-12 13:12
唔該晒。

設計就電子為主,但生產就會有其他工程人員,電機,機械,生產工程,電腦都會有。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-9-12 13:31
設計就電子為主,但生產就會有其他工程人員,電機,機械,生產工程,電腦都會有。
...
我大女大學讀ECE,以為可以掹車邊,原來係Electrical and Computer Engineering,唔係electronic

ckh689 發表於 23-9-12 13:51
我大女大學讀ECE,以為可以掹車邊,原來係Electrical and Computer Engineering,唔係electronic 。 ...

冇所謂嘅,行行出狀元!

ckh689    發表於 23-9-12 14:11

mizuho 發表於 23-9-12 12:45
唔好話請教,大家一起討論研究
如果係做data modeling,係咪想做AI、LLM方向?我好朋友喺OpenAI,佢哋會考 ...

感謝你的回應.

由於, 兩個都係Fresh, 而作為父母, 都沒有門路.
但, 又希望儘快找到合適工作平台.

你的建議, "我們"會理解學習.

細囝DS本科. 我覺得DS比CS, 較為用數學頭腦.

但, 看香港直接入職的DS崗位, 可以給DS畢業同學, 可以說是沒有.
而, 好多工作是由CS人轉去的.

當然, DS 跟CS,思考和運作模式並不一樣.

---

亞囝對於讀書, 提不起興趣. 三幾個月, 我提一下想佢讀上去.

總是回應: 佢自學的, 比上課堂更實際, 而且, 不用錢, 效益大.

不過, 我估和希望, 佢在不久的未來, 可以深造.
最好, 係搵一份工, 迫佢進修.

---

CS係香港, 人才供應唔多, 所以, 向上發展機會是存在的.

疑問是, 怎樣找到一個理想平台. 可以發揮.

mizuho 發表於 23-9-12 12:45
唔好話請教,大家一起討論研究
如果係做data modeling,係咪想做AI、LLM方向?我好朋友喺OpenAI,佢哋會考 ...

講開LinkedIn ,我個profile 幾詳細。

但阿仔幾簡單,得學歷,專業資格及公司title及年資。連相都冇,他的理由他太(emoji)仔樣,冇著數,到面試反而有驚喜。

可能公司名氣,HH絡驛不絕!

stillgood20 發表於 23-9-12 14:17
感謝你的回應.

做兩年自己會搵到方向,可能會自己想再讀上去,甚至有好多online嘅course都好值得了解一下。
呢幾年基本所有去北美讀書嘅亞洲學生都係走CS條路,未來競爭都幾激烈,好在demand仍然大,software engineers發展仍然好好。但我個人同一些行業內嘅朋友都比較睇好DS,AI/ML嘅背後都需要大量有意義嘅數據,LLM會增加產業特殊性嘅支持,唔可能one size fit all,加上需要面對compliance要求,data會越發重要、更加精準。香港比較難有技術上突破,可能北美還是會走得更快,年輕人可以放膽出去博一下,絕對可以畫出彩虹。

stillgood20 發表於 23-9-12 14:17
感謝你的回應.

國內和印度都唔少人用leetcode去準備北美科技公司的入職考試。

國內有些有心的985本科的畢業生,會試報北美大學master,完成master後用3年opt和瘋狂操練leetcode考入美國大的科技公司。按他們所講升到senior software engineer 有近500K US per year

mizuho 發表於 23-9-12 11:54
entry level會差比較多,但國內salary adjustment幅度比較大,我最高一次為個org下面一個非常junior嘅engi ...

你肯為個細去爭取,他以後都為你盡心盡力。講似輕鬆,你事前必定鋪排不少,不然的話,點過HR及Regional。

我見到阿仔第一年review,兩個Director. 推佢fast track上AM,最後HR及香港高層退回跳升,最後加80 %人工,因為起薪點太低。

到升M,因為同兩個年資更多嘅爭,partner老細及香港MP CK,但係要過Regional Management Committee,因為跳過另外兩個經驗較多嘅AM。最後OK,加45 %。做半年後被挖角去倫敦,再跳升一大級。

他不是電腦嘅,係金融方面。

barque 發表於 23-9-12 18:49
國內和印度都唔少人用leetcode去準備北美科技公司的入職考試。
謝謝你的建議.
只不過, 我細囝很古怪.

對學習的積極性不足. 不願主動去追求新知識和事物.
好多時, 新野, 我比他知得更快.

亞囝也優點, 學習和理解能力都快.
所以, 自主學習的方向, 目標和速度, 由得佢自己意願.

---

我見到新野, 新資訊, 新慨念, 都會通知佢.
最少, 得個"知"字.

Anyway, many thanks to you!!!

mizuho 發表於 23-9-12 16:54
做兩年自己會搵到方向,可能會自己想再讀上去,甚至有好多online嘅course都好值得了解一下。
呢幾年基本所 ...

感謝你提供的意見.
我個人完全認同.

---

只不過, 亞囝自小有佢自己一套.
佢有一般人沒有的簡單生活模式.

所以, 要衝出去. 除非是環境安排. 或者, 個性180度大反轉.

就目前, 工作十分穩定, 升遷機會是十分足夠.

觀察他身邊同學和同輩同事, 亞囝暫時有足夠的數學, 編程, 邏輯和思考速度.

按平常工作流向, 而香港需要基礎人員. 一種生活保障是可以達到.

---

問題是, 我一直留意, 什麼方法, 什麼平台, 什麼方向,.... 對他有幫助.

---

而, 我一直等待尋找合適資訊,跟亞囝分享.

是一種備用.

----

好似, 兩個月前, 華為推新一輪人才招募.
我會跟亞囝, 和同學(英國留學兒子)分享.

平台是十分重要. 配對能力, 便可發揮.

---

有時, 皇帝唔急, 隨顧急.

stillgood20 發表於 23-9-13 11:20
感謝你提供的意見.
我個人完全認同.

冇乜辦法,等開竅!

ANChan59 發表於 23-9-13 12:26
冇乜辦法,等開竅!

https://www.youtube.com/watch?v=MgAGV6sITnU

其中一段歌詞:-

而我將愛你所愛的人間

願你所願的笑顏

你的手我蹣跚在牽

請帶我去明天

如果說你曾苦過我的甜

我願活成你的願

願不枉啊    願勇往啊,   這盛世每一天.

https://youtube.com/shorts/FsBtTpVWFZM?si=VbzJNxTPfFeiun2T

這很有趣.

係外行,學習受益

stillgood20 發表於 23-9-13 09:47
謝謝你的建議.
只不過, 我細囝很古怪.
又或者係我們太快太追新

whoo99 發表於 23-9-23 23:57
又或者係我們太快太追新

華為手機"滿血復活"之後, 推出三款新手機.
之外, 坊間因此把任正非的一些過去, 再提出.

比如:-

任正非曾经说

“在过去的20多年,凡是我们在数学和算法上投资比较大的,有专门的团队在做工作的,

我们在这个领域的产品在全球都逐渐走向了领先;凡是不重视在数学和算法上投资的,

这些产品目前来看都是落后的。”

----

其實, 所講ge新, 只是一種演進.

---

比如手機上的拍照.

除了硬体, 是一大堆算法.

除了設定的算法, 給人很大拍攝上的幫忙.

更提供很大的創作空間.

看來未來空間還是在Software
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊