用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 美國CS 人工
樓主: barque
go

美國CS 人工 [複製鏈接]

ANChan59 發表於 23-9-12 08:24
多謝你的分享,讓更多人了解真實情況,特別係非龍頭公司的美國招聘方式。
...

我當時做龍頭,因為大公司先可以有內部律師團隊搞visa再轉綠卡,外國學生一般都係衝龍頭
細公司會難好多,我那個年代H1仲未需要抽籤,龍頭公司有特殊quota,我公司就特別快,基本12個月可以搞綠卡申請。但當年Oracle出名最賤,對foreign student壓價之餘,會用完5年H1,到最後一年唔做綠卡,有認識嘅國內人因為咁被逼回國

mizuho 發表於 23-9-12 08:44
我當時做龍頭,因為大公司先可以有內部律師團隊搞visa再轉綠卡,外國學生一般都係衝龍頭
細公司會難好多, ...

壓價可能係少數,做衰自己個名,有得揀嘅,唔會嚟啦。

5年先有綠卡,都幾長。我以前在英國的時候第一個工作簽證係3年,續簽如果批就有居留權。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-9-12 08:31
點解 WFH要調整工資?全程WFH?

阿仔都講hybrid mode 係已經變成常態,他一個星期3日WFH,2日optional 返 ...

因為每個state嘅living standards都唔一樣。大部份MNC都會行Global Leveling,即係pay curve跟jurisdiction、睇當地compliance和practice。如果工作reporting team係Bay Area,但員工選擇remote住Texas,那工資就要跟Texas的pay curve。其實好複雜,所以今年大部份公司都要求hybrid,那員工必須住在同公司距離近嘅地方,稅務上就比較簡單。譬如說CA的Personal Income Tax到6%,但WA就沒有。

mizuho 發表於 23-9-12 09:06
因為每個state嘅living standards都唔一樣。大部份MNC都會行Global Leveling,即係pay curve跟jurisdictio ...

我冇諗到地方及聯邦稅務嘅問題。

認識朋友個大仔做美國最大Fintech 公司的IT,住在倫敦,輻射全歐洲,咁多年都係WFH,間中出差。跟總部一直都係靠視像會議溝通。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-9-12 09:03
壓價可能係少數,做衰自己個名,有得揀嘅,唔會嚟啦。

5年先有綠卡,都幾長。我以前在英國的時候第一個工 ...

加州現在綠卡下來要8-10年
之前幫個下屬transfer,佢喺加州入紙,超好彩可以在5.5年攞到綠卡
我有朋友要8年幾先攞到

mizuho 發表於 23-9-12 09:13
加州現在綠卡下來要8-10年
之前幫個下屬transfer,佢喺加州入紙,超好彩可以在5.5年攞到綠卡
我有朋友要8 ...

会不会加州係移民热门地区,其他州份会不会易好多,时间短好多。例如MN?

ANChan59 發表於 23-9-12 09:11
我冇諗到地方及聯邦稅務嘅問題。

認識朋友個大仔做美國最大Fintech 公司的IT,住在倫敦,輻射全歐洲,咁 ...

做產品R&D其實好難全部remote,效率真係差好多
我開始工作嘅年代,個個都有自己office,junior啲就share,但過去8-10年,全部都改成open office,就係因為工作效率會好好多。好多人以為寫code柄埋一邊自己做自己嘢,但現在啲產品太complex,根本冇可能一個人做完而且都唔健康,好多行scrum就要everybody do everybody‘s work,互動係必須。招聘時都一定會考慮team fit,再勁嘅candidate但同個team唔合適都唔可能offer

ANChan59 發表於 23-9-12 09:56
会不会加州係移民热门地区,其他州份会不会易好多,时间短好多。例如MN?
...

其實呢幾年都唔會有咩容易申請嘅州份,所以好多公司改用L1,暫時仲係唔需要等quota。但L1必須有subsidiary係員工嘅原籍國才可以,R&D唔會考慮放香港,如果係香港人就建議考慮去大陸分部待幾年再申請。
年頭AmCham比我嘅數據係過去5年大陸student visa申請人數由十幾萬升到接近50萬人,還有人口最大嘅印度呢?佢哋呢幾年經濟起飛,就好似10年前大陸一樣,出去留學比比皆是。呢啲人全部要申請H1,但H1 quota保持不變嘅情況下,競爭自然多了

ANChan59 發表於 23-9-12 08:40
事實上深圳 R&D嘅機會都好多,而且近香港,生活方式都好方便。

阿仔當年去美國做Intern,跨國企業都做好 ...

我同先生都喺十幾年前transfer回國,親身體驗一切起飛,好開心可以參與其中。
如果軟件R&D,北京發展比較快速,主要係附近優質畢業生選擇多。如果經濟商務,上海機會更多,整個架構比較合適。深圳一般做遊戲或硬件跟合適。但最近上海好積極發展芯片技術,唔少中國籍專家都回國發展,係有國策扶持嘅賽道。
如果你仔仔主要做FinTech,香港絕對係不二之選,如果喜歡國內發展,上海係好好嘅選擇,非常宜居嘅城市

mizuho 發表於 23-9-12 10:29
我同先生都喺十幾年前transfer回國,親身體驗一切起飛,好開心可以參與其中。
如果軟件R&D,北京發展比較 ...
國內人工同美國相比,尤其是CS,是否會差一大截?

ckh689 發表於 23-9-12 10:47
國內人工同美國相比,尤其是CS,是否會差一大截?

entry level會差比較多,但國內salary adjustment幅度比較大,我最高一次為個org下面一個非常junior嘅engineer爭取到接近80%加幅,美國HR VP要challenge但材料準備足夠、不要臉去爭取,終於做到,美國係完全唔可能發生嘅事
但如果做到比較senior,大陸嘅pay唔會跟美國差太遠,因為compensation mux裡面bonus比較多,而且國內美資公司係有償加班,最高public holiday係3x,所以啲小朋友成日希望更忙可以加班

你對香港的評價.
可能, 是我近年最暖心的. 謝謝

mizuho 發表於 23-9-12 09:58
做產品R&D其實好難全部remote,效率真係差好多
我開始工作嘅年代,個個都有自己office,junior啲就share, ...

你正確,他不是做R&D,做SI, 可以remote,真係commission ,就要落site。

我自己都係有做產品R&D,有很多時要現場睇,感覺下,brainstorm 下,同人傾下偈,才會有火花。

mizuho 發表於 23-9-12 10:06
其實呢幾年都唔會有咩容易申請嘅州份,所以好多公司改用L1,暫時仲係唔需要等quota。但L1必須有subsidiary ...

國內student visa 嘅數目有些奇怪,真係去嘅有幾多呢?

深圳在不少領域都幾超前,你講那一些已經式微。醫療設備,生物科技,都唔錯。

晶片是重中之重,生死存亡的關鍵,肯定多機會,只要頂住設計軟件,生產設備,制程,空間無限大。

他暫時不會做Fintech,讓他自己再摸索。

mizuho 發表於 23-9-12 11:54
entry level會差比較多,但國內salary adjustment幅度比較大,我最高一次為個org下面一個非常junior嘅engi ...

另外, 請教一下.

認識一位同學仔. 英國劍橋大數學Degree, 再修Modelling Master.
暫時未有工作取向.因為 Fresh grad., 沒有工作經驗, 考慮英國找工作一兩年, 再決定回港/回國.

可有什麼建議?

就算我細囝, 修DS, 現在銀行做Analyst Programmer.
都係太新, 不斷思考未來工作前路.

他面試過兩間最大Fintech 公司,因為覺得奇怪,唔係咁對上口,所以去了解一下。

主要搵佢做顧問,拍住R&D 對客做development 。入職先去美國總部受訓,然後派返去歐洲。人工俾得出,但現在班同事好夾,唔想走住。

他中5我安排他去上海金融機構做shadowing ,他對行業及生活有印象嘅。

stillgood20 發表於 23-9-12 12:23
另外, 請教一下.

認識一位同學仔. 英國劍橋大數學Degree, 再修Modelling Master.

唔好話請教,大家一起討論研究
如果係做data modeling,係咪想做AI、LLM方向?我好朋友喺OpenAI,佢哋會考慮PhD和Post- Doc嘅intern,公司比較細就只幾百人,但能夠入去以後發展好快。英國都有唔少科技公司,LinkedIn做個profile,會有獵頭搵的。非常贊成外面熬幾年再回來,或者直接去美國發展。
Data Science都係非常好嘅方向,本身係本科?會考慮讀研嗎?,我自己當年都係System Analyst開始,之後覺得做R&D比較好玩就轉。香港嘅選擇可能有啲限制,如果打算讀研,可以考慮出去走走,入啲比較大嘅軟件公司,公司內部轉工好平常

ANChan59 發表於 23-9-12 12:17
深圳在不少領域都幾超前,你講那一些已經式微。醫療設備,生物科技,都唔錯。

晶片是重中之重,生死存亡 ...
我係外行人,其實晶片/芯片,在大學是屬於哪個專業?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊