用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 體藝傾向收邊類學生?
go

體藝傾向收邊類學生? [複製鏈接]

我朋友今年報咗體藝,同屆仲有3個同學一齊報,只得佢有offer ,佢地好開心,我地亦都代佢開心。不過聽返佢講,大家包括佢自已都覺得唔明點解收佢嘅小朋友而唔收其他幾個。
首先佢小朋友成績唔係好,家境亦只是基層,由2線小學讀唔好轉去3線小學繼續讀,小朋友過去兩年都好乖成日坐定定溫書,仲有私補,成績有進步但都唔算好,運動有天賦,第一日落水已經自己學識游泳,不過都無任何運動獎項。

據佢分析其他3位同學仔,一個係舊校同學,成績亦係平平,不過有幾多運動獎項,有一項仲入埋港隊。另外兩個係新校同學,一個家境優渥,有司機接送,亦有出外比賽的獎項,另一個亦都係有比賽獎項,有個哥哥都係體藝讀緊。

結果4個裡面offer比咗看似評分最低嗰個,佢地開心之餘都有擔心英文追唔到學校程度。

大家知唔知體藝點樣選學生呢?

3    0    0    0

BB-Tiger 發表於 23-7-29 11:22
我朋友今年報咗體藝,同屆仲有3個同學一齊報,只得佢有offer ,佢地好開心,我地亦都代佢開心。不過聽返佢 ...
身型體格是否明顯出衆?

2jkidsfather 發表於 23-7-29 11:43
身型體格是否明顯出衆?
樣貌似彭于晏算唔算出眾?講笑咋,佢相反係較短小精幹型,好靈活,坐唔定但乖嘅,所以過去兩年備戰佢真係好難得坐定溫書,雖然唔入腦但付出好大毅力。

BB-Tiger 發表於 23-7-29 11:22
我朋友今年報咗體藝,同屆仲有3個同學一齊報,只得佢有offer ,佢地好開心,我地亦都代佢開心。不過聽返佢 ...

會唔會體藝目前缺乏某種運動項目的人才? 加上學生乖聽話,運動又有天賦。

Rpp 發表於 23-7-29 11:50
會唔會體藝目前缺乏某種運動項目的人才? 加上學生乖聽話,運動又有天賦。
...

佢有參加過足球訓練,但無運動獎項。其他幾位有劍擊,田徑和跳绳獎項。佢地都要參加一個體藝嘅體能測試同面試。

BB-Tiger 發表於 23-7-29 11:48
樣貌似彭于晏算唔算出眾?講笑咋,佢相反係較短小精幹型,好靈活,坐唔定但乖嘅,所以過去兩年備戰佢真係好 ...

如果真是「樣貌似彭于晏」.................................................

「你的樣子如何,你被學校編收的機會也如何」

2jkidsfather 發表於 23-7-29 12:22
如果真是「樣貌似彭于晏」.................................................

「你的樣子如何,你被學校 ...
確實有8成,幾有魅力

可能面試高分, 觀察力強, 主動, 親子關係好都會加分

個人覺得體藝比較傾向揀一D"熱愛"運動and Art的學生,唔係普通鍾意, 或者當係一般興趣班, 而係要勁鍾意運動/Art, 表現得好熱血先OK. 因為返學會用左好多時間係運動/Art, 如果唔熱愛, 真係唔係咁易handle.

家景更加唔係佢地考慮之一﹐體藝一路以來收的學生都冇限制於背景or直私小學

利串:唔係體藝家長

juneforgbb 發表於 23-8-24 15:05
個人覺得體藝比較傾向揀一D"熱愛"運動and Art的學生,唔係普通鍾意, 或者當係一般興趣班, 而係要勁鍾意運動/ ...

我都同意熱愛運動係適合入讀。呢度純粹討論,無關褒貶,但無獎項又點知會比有獎項嘅人更熱愛呢?同埋體育訓練都要家庭支持,請私人教練更是費用不菲,富裕家庭可以支持,基層就捉襟見肘,負擔幾重。

BB-Tiger 發表於 23-8-25 11:56
我都同意熱愛運動係適合入讀。呢度純粹討論,無關褒貶,但無獎項又點知會比有獎項嘅人更熱愛呢?同埋體育 ...
interview表現得好有熱誠, 可能好鍾意運動, 唔多獎, 但講得出自己每星期做幾多運動, 做運動樂趣, 相反有拎獎, 但表現出都係為比賽而比賽, 老師/校長應該好易聽得出, 咁細個, 問幾句就好易問得出。說實話, 體藝一路以來的收生, 我都唔覺得佢睇背景, 又或者咁講, 有充足supporting的家長, 如果佢地的小朋友體藝+成績都好出色, 又未必會target 體藝, 搵間名校, 再加私人教練就得啦

回覆樓主:

肯定傾向收熱愛體藝既學生啦

回覆 BB-Tiger 的帖子

聽講收開邊啲小學嘅學生 中獎機會越高

@[email protected] 發表於 23-10-15 19:49

你想表達D乜嘢?

MegaKnight 發表於 23-10-15 20:43
你想表達D乜嘢?
佢想話中學傾向收某些小學嘅學生因為有師兄師姐入讀,可以知道學生特質多啲。

醒目開學勳章 王國長老

@[email protected] 發表於 23-10-15 19:49

講黎聽聽係邊幾間小學,我囡讀左六年畢埋業都唔知啵
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 23-10-15 21:59
講黎聽聽係邊幾間小學,我囡讀左六年畢埋業都唔知啵

你好,想請問學校校風如何?我見係b1c,學術係咪都唔錯?謝謝

juneforgbb 發表於 23-8-24 15:05
個人覺得體藝比較傾向揀一D"熱愛"運動and Art的學生,唔係普通鍾意, 或者當係一般興趣班, 而係要勁鍾意運動/ ...

運動完全零,但超熱愛畫畫,曾經攞過獎,機會係咪將近零?

面試表現都好關鍵
小朋友有自信,英文對答暢順,表現出對運動有熱誠同喜愛
獎項係其次,成績band 2A以上

juneforgbb 發表於 23-8-25 12:14
interview表現得好有熱誠, 可能好鍾意運動, 唔多獎, 但講得出自己每星期做幾多運動, 做運動樂趣, 相反有拎 ...
講得好啱!如果個小朋友係專業比賽機器,而又想讀名校,可能已經去咗九龍同果兩間體育神學院。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊