用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有報考王錦輝交流區
樓主: 邪惡木馬
go

有報考王錦輝交流區   [複製鏈接]

10090 發表於 23-10-23 22:55
我知呀,所以我就係話band 1人(住新界區嗰啲)係唔識出九龍港島,淨係識去沙田嘅王錦輝,呢間咁好嘅學校
...

呢位太太,你係咪唔記得咗自己寫過嘅嘢?一開始係你話沙田有好多Band one津校可以揀,唔駛揀WKF,你用得沙田區津校來比較,我相信大家都會覺得你係講緊沙田嘅人嘅選擇,所以我先話WKF唔局限喺沙田友,因為WKF有沙田區人數上限15%。但你又話新界嘅人都識出九龍同港島讀,唉,係人都知啦,但同時九龍人都可以入沙田讀啫,你知唔知人地啲校車路線架?每個家長選擇唔同,有人鍾意谷谷谷,有人鍾意活動教學,有人唔想小朋友受傳統學校嘅限制,有人喜歡重視體藝發展嘅學校,唔係個個都想入傳統名校受田鴨式教育嘅

dannkungbb2012    發表於 23-10-26 08:45

回覆 potato38 的帖子

又想請教下 黃錦輝唔考呈分試
係咪就無派位?
只可以轉其他直私學校 ?

ashash123 發表於 23-10-30 12:55
回覆 potato38 的帖子

又想請教下 黃錦輝唔考呈分試
自行可以搵ro比重較低既學校。

大抽獎就咪玩喇,b3揀完先至到你,分分鐘台山商會都冇你份

回覆 eit2003 的帖子

點解大抽獎唔使諗,冇程分試係咪即係冇得大抽獎?

ashash123 發表於 23-10-30 14:28

點解大抽獎唔使諗,冇程分試係咪即係冇得大抽獎?
有得,但派完 b3先到你,咁你諗下到時仲會剩返d咩學校既學位俾你揀

點解派完band 3 先到WKF

ashash123 發表於 23-10-30 20:25

機制問題,wkf 無呈分,升中派位一定係有呈分小學學生派先過冇,如果唔明可以去 edb睇

甘WKF 可否做津校的插班生?

但你自行可以考津或直資,但學術無呈份,就睇學校收唔收你。所以龍校最好預直升或小學時走。題外話,入龍就係想小d壓力直升,如果想考呈分,aim high,一開頭就應該搵學術更好的小學。

ashash123 發表於 23-11-1 10:32

甘WKF 可否做津校的插班生?
你話可唔可以由 wkf 轉去津校?

當然可以,只要成績表現夠好

回覆 HK-CR7 的帖子

無3rd in 佢寫係reject , 點解會call 到?如果係call waiting 唔會有reject (unsuccessful 個字)

簡單d講, S1派位制是b1生先派中學, 跟住派中學比b2生, 跟住派中學比b3生, 派晒所有有呈分的學生後, 先會派中學比d冇呈分而又去參加派位的學生, 咁最後先派, d 好少少的中學應該全部己派完, 應該只剩下d所胃b3中學还有學額可分派给沒有參加呈分的學生.

所以沒呈分的小學, 如果學生想轉回官津中學, 通常两条路.
1. 小四升小五時, 轉回官津小學, 再參加呈分試, 走回正常派位流程.
2. 直上龍中, 在S1時考過個全级top 幾的好成績, 到S1升S2時去报官津的S2插班.
但不管是第一种还是第二种, 关建都係要有好成績才会有機會.

但, 龍中一般sell 愉快學習, 小學時的水平較难和传统填鴨式的官津小比較, 靜係睇官津小操呈分試. 所以通常都係等到S1完而又有好成績才插回官津中.

每年都会從復地見到同样的問题, 龍小生可否轉回官津中? 答案係可以, 不过要努力, 即使轉到, 又能否适應传统教法呢?

不如再回想一下, 点解报龍小先.

利申, 我小朋友是讀龍校的, 讀得很开心

ashash123 發表於 23-11-2 01:06
回覆 HK-CR7 的帖子

無3rd in 佢寫係reject , 點解會call 到?如果係call waiting 唔會有reject (unsucce ...

有心讀試下寫信 咩都有可能

2023-2024學年本地課程及國際課程學費分別為全年港幣$42,430 及 $47,680,分10期繳交。

WKF請問本地課程同國際課程有什麼分別?dse is 本地and A level is 國際?

我仔已讀完12年畢業,或者我又講下我見到既校內情況。

有D家長見到冇呈分,升中想去名津可以點呢?  我見同屆同學就自行考中學,都係你地所謂1A果D,其他大部份都直上中學部,有D去外國。

其實揀得龍校,就係唔想煩,開開心心讀12年,有班玩足12年既朋友啫,要考津校其實就無謂考龍校(個人想法)。

至於又有人擔心happy school即係學習鬆散? 我覺得好睇個人,我仔小學係好開心,有各式各樣OLE,但中英數底打得幾好,去到中學就博殺了。

另外,我都估唔到學校在升學方面有咁好支援,我仔大學醫科面試,升學主任介紹了舊生給我們俾意見,又安排了升學顧問給我仔,真係有D意外。

注意: 唔係hardsell,只係希望給有興趣家長多一點資訊,我知道考學校的徬徨,希望大家都揾到適合自己仔女既學校。

回覆 ashash123 的帖子

同學可以選擇考DSE 或 Alevel,不論考那個試,都可以申請入本地或外國大學。

回覆 22welldone77 的帖子

請問小朋友係可以自己揀讀DSE定AL, 還是按成績分配的?

PollyButton 發表於 23-11-6 09:33
回覆 22welldone77 的帖子

請問小朋友係可以自己揀讀DSE定AL, 還是按成績分配的? ...

當年我地係任揀,又冇聽到有人揀不到Alevel(可能我識人少)。

22welldone77 發表於 23-11-6 09:11
我仔已讀完12年畢業,或者我又講下我見到既校內情況。

有D家長見到冇呈分,升中想去名津可以點呢?  我見同 ...
謝謝你分享! 近年好少用家敢分享了,感激!  

回覆 ashash123 的帖子

請問無3rd in, unsucessful等如call waiting嗎? 入2nd in有大約2000人減去入3nd in 500人, 唔知會有幾多係reject幾多係unsucessful...信已寫...但知道機會十分渺茫....
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊