用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有報考王錦輝交流區
樓主: 邪惡木馬
go

有報考王錦輝交流區   [複製鏈接]

回覆 HK-CR7 的帖子

WKF 算係要過好多關先入到. 第1輪拍片(我識得好多人都係因為拍片所以冇報到)一啲覺得拍片煩嘅人已經冇報,跟住仲要第二個面試,跟住再第三個interview 佢比其他學校難. 要好有決心先可以玩咁多個面試。好多名校都係得兩個面試like DBS St Paul

回覆樓主:

2nd in後收unsuccessful notice 係咪無機會了;連waiting 都不是(emoji)

回覆 northernstar123 的帖子

是,我仔也一樣。

HK-CR7 發表於 23-10-22 09:42
WKF 頂多band 1C 多人報只係佢早報名同早面試 所以搞到好似熱門 舊年call waiting call到連無3rd in都call ...
同區培基的成績一直較王錦輝好,但也只是band 1c/2a左右,王錦輝係band 1的可能性低

hiuching8 發表於 23-10-22 18:12
同區培基的成績一直較王錦輝好,但也只是band 1c/2a左右,王錦輝係band 1的可能性低 ...

所以成個簡介會冇咩講公開試成績,如果係好一定攞出嚟曬比大家睇。記得當日好似話攞咗咩學界羽毛球冠軍,即刻攞出嚟show,我以為係世界冠軍

其實band 2直資英中有市場,好多升中學生英文好但其他科成績一般,但搵打手扮band 1就涉及誠信問題了

10090 發表於 23-10-22 19:47
其實band 2直資英中有市場,好多升中學生英文好但其他科成績一般,但搵打手扮band 1就涉及誠信問題了
...
但係王錦輝出過狀元
中學文憑試(DSE)今日(19日)放榜,誕下4名DSE狀元,按年銳減一半,或創歷屆最低,同時誕下17名「榜眼」,在甲類科目考獲6科5** ,以及35名「探花」,在5科考獲5**,已獲英國名牌大學牛津大學「有條件取錄」、就讀香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學中學部的應屆文憑試考生張鈞朝,成為其中1名「超級榜眼」。

ashash123 發表於 23-10-23 02:51
但係王錦輝出過狀元
中學文憑試(DSE)今日(19日)放榜,誕下4名DSE狀元,按年銳減一半,或創歷屆最低,同 ...
WKF都係間唔錯的學校, 但就無胃用B1/2/3來定位了, B1定B2主要指學生, 間官津中學收大部份B1生, 便可開英文班, 大家普片叫这些B1中學.
而EK也有另一套标準, 當DSE达到某水平, EK便講是B1中學.

但WKF S1主要是自己的throughtrain生, 收很少S1外來生, 所以整体很难用第一种官津方法來判定.

而WKF DSE又沒有公开, 所以, EK的方法也难判定. 雖然有烈出些成績很好的學生, 但相对总人數仍然只是極少數 (可能末烈出的學生, 成績也是很好的也不定, 但無從得知).

我小朋友也是畢業於龍直, 也是大部份人口中的二线中學 (什致有EK網友friendly remind我, 收都千其唔好去), 但小朋友讀得开心, 今年入 U了, 有3大 early offer, 最后有船, 去了外面讀.

自己Interview多幾間, 參考多d意見, 最后自己决定吧, 你既然選得龍直, 就冇胃比較太多, 要比都用番其它龍直比吧, Apple to apple比才有意議.

ashash123 發表於 23-10-23 02:51
但係王錦輝出過狀元
中學文憑試(DSE)今日(19日)放榜,誕下4名DSE狀元,按年銳減一半,或創歷屆最低,同 ...

抱歉,我中文唔太好,你那段新聞我睇到「王錦輝出過榜眼」,而不是「王錦輝出過狀元」,請多多指教。

回覆 邪惡木馬 的帖子

其實是否大部份入王錦輝中學都轉走?

Goodluck2022 發表於 23-10-23 13:30
回覆 邪惡木馬 的帖子

其實是否大部份入王錦輝中學都轉走?
"轉走"是什么意思呢? 中途退學之意?

回覆 twhkleung 的帖子

去其他中學讀。 見dse 成績只是一般。

10090 發表於 23-10-22 19:47
...
其實 band 2a/b 同 band 1 個距離好少,唔係大多數香港家長所諗既咁。WKF 本身有唔少band1水準既學生,而且升學出路都算多元化,分分鐘仲好過讀其他band1官津英中。

eit2003 發表於 23-10-23 17:31
其實 band 2a/b 同 band 1 個距離好少,唔係大多數香港家長所諗既咁。WKF 本身有唔少band1水準既學生,而且 ...

我欣賞你嘅諗法,如果多啲人好似你咁諗,就唔會有學生自殺,世界亦會更和平。
直資當然好過官津,因為家長「俾咗錢」,所以心理上覺得「做咗嘢」。

醒目開學勳章

10090 發表於 23-10-23 18:14
我欣賞你嘅諗法,如果多啲人好似你咁諗,就唔會有學生自殺,世界亦會更和平。
直資當然好過官津,因為家長 ...

俾咗錢換來小五, 六不用追呈分, 中四選科自由, 不用接受套餐式選科, 大致上同學們都選到自己想讀的科目, 學校有開M1, M2, PE, VA, 夠同學讀仲會開埋music, 仲可以選GCE 但位唔多, 要成績好先入到
不過講到尾, 有得揀先再認真諗想唔想/值唔值得俾錢

10090 發表於 23-10-22 09:27
你啱你啱,band 1人唔識搭港鐵去九龍港島搵傳統名校

你係咪睇錯我寫嘅嘢?我話其他地區嘅人都會入去沙田讀喎,唔係沙田友唔可以出去讀喎

happytummy 發表於 23-10-23 22:21
你係咪睇錯我寫嘅嘢?我話其他地區嘅人都會入去沙田讀喎,唔係沙田友唔可以出去讀喎
...

我知呀,所以我就係話band 1人(住新界區嗰啲)係唔識出九龍港島,淨係識去沙田嘅王錦輝,呢間咁好嘅學校

用家..開學到而家,已有2,3次show and tell機會,有其他學習歷程,也剛開始接觸third language 及感受其他國家文化等。
我覺得在這裡能建立自信及放眼既體驗。還有英文既進步及口音很明顯。

選擇合適小朋友既學校就好了!不用太在意唔同人的comments.

hellofan3528 發表於 23-10-24 07:30
用家..開學到而家,已有2,3次show and tell機會,有其他學習歷程,也剛開始接觸third language 及感受其他 ...
非常同意,在WKF學到的自信, 敢於表達和發言,科技資訊的運用(steam, coding),英普流利的底子,對將來升讀大學,甚至出來社會做事都非常有用,這些並非單靠DSE成績可反映。何況WKF 比較0力的學生大多選擇GCEAL(大概有30個學生選擇修讀),GCEAL成績非常亮麗,DSE成績也是不俗。作為家長或學生,不一定要選擇成績最TOP的學校,而是要選擇匹配,合適的學校。

回覆 cms8686 的帖子

係呀認同,其實最緊要係啱自己小朋友,如果小朋友本身真係唔係頂尖academia,都唔使要夾硬追求B1A/B1B中學,B1C/B2A都冇問題架,最緊要係老師好 + 小朋友都學到野,學到future-ready的skill set。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊